ASPERGER SENDROMU NEDİR?
Asperger sendromu, sosyal etkileşimde zorluklar, tekrarlayıcı davranışlar ve ilgi alanlarının sınırlılığı gibi belirgin özelliklere sahip otizm spektrum bozukluğunun bir çeşididir. Bu sendroma sahip olan kişiler dar ilgi alanlarına sahip olup katı rutinler ve sıklıkla tekrarlayan davranışlar sergilerler.
ASPERGER SENDROMU’NUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sosyal etkileşimde zorluklar
İlgilerde sınırlılık ve tekrarlayıcı davranışlar
Sözel ve sözel olmayan iletişimde sorunlar
Empati eksikliği
Duyu algılaması ve duyarlılığı farklılıkları
Rutin ve takvime bağımlılık
Yoğum ilgi alanları
ASPERGER SENDROMU İLE OTİZM ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Otizm de konuşma geriliği varken asperger sendromunda konuşmaya başlama ve konuşma normaldir. Bilişsel ve dil gelişimi olarak otizmden ayrılır. Otizmli çocuğa göre asperger sendromlular nispeten daha konuşkan hatta ilgi duyduğu alanlarda aşırı konuşkandır. Deyim, şaka, ironi gibi dil inceliklerini anlamada sorun yaşasalar da asperger sendromlu kişiler konuşma ve telaffuz konusunda zorluk çekmezler.
ASPERGER SENDROMU’NUN CİNSİYETE GÖRE FARKLILIKLARI VAR MIDIR?
Asperger sendromu erkeklerde kızlara göre 3-4 kat daha fazla görülmektedir. Asperger semptomları bakımından erkeklerde ve kızlarda davranışsal ve bilişsel farklılıklar görülebilir. Cinsiyet faktörünün sinir yapısını ve işlevini etkileme de rolü bulunmaktadır.
ASPERGER SENDROMUNUN OKUL HAYATINA ETKİSİ NEDİR?
Asperger sendromlu çocukların en bariz sorunu olan sosyal etkileşim ve iletişimde zorluklar arkadaşlık kurmalarını güçleştirir. Ayrıca kuralları anlamakta ve takip etmekte zorluk çekmeleri sınıf rutinlerini ve kurallarını takip edememelerine neden olabilir. Bu durum sosyalleşmelerini etkilediği kadar akademik başarıyı da etkiler.
ASPERGER SENDROMU TANISI NASIL KONULUR?
Asperger sendrom tanısı çocukluk döneminde konulmaya çalışılır. Bir psikiyatrist tarafından çocuğun ya da kişinin gelişim öyküsü, sosyal ilişkileri, iletişim, dil ve konuşma becerileri, davranışları ve ilgi alanlarını ve test uygulama yoluyla bir değerlendirme yapılır.
ASPERGER SENDROMU GENETİK Mİ?
Çeşitli genetik araştırmalar, asperger sendromu olan bireylerde belirli genetik varyasyonların daha sık bulunduğunu göstermektedir. Özellikle genetik değişikliklerin sinir hücreleri ve sinir sistemi gelişimi üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir.
Ancak asperger sendromunun sadece genetik faktörlere bağlı olmadığını unutmamak önemlidir. Çevresel etkenlerin ve beyin gelişimi sırasında yaşanan faktörlerin de asperger sendromu gelişimine katkıda bulunabileceği düşünülmektedir.
ASPERGER SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Asperger sendrom tedavisi henüz kesin olarak yoktur. Bununla birlikte bozukluğun belirtilerini azaltabilecek yöntemler vardır. İlaçlar genellikle sinirliliği, hiperaktiviteyi, tekrarlayan davranışları, ajitasyon ve uykusuzluğu azaltmak için kullanılır. Böylelikle sorunlu davranışlar kontrol altına alınmış olur. Bunlara ilave olarak iletişim becerilerini, duygusal ve sosyal etkileşimi geliştirecek çeşitli yöntemler de vardır.
Asperger Sendromu ile ilgili destek almak istediğiniz şubemizi seçimek için Tıklayınız.
Yorumlar
Bu içeriğe daha önce yorum yazılmamış. İlk yorum yazan siz olun!
Yorumlar