Genetik ve çevresel etmenlerin ilişkisi sonucunda bireyin kişiliğini büyük oranda etkileyerek çevresi ile ilişkilerini ve algılama biçimlerini şekillendiren, çocukluk ve ergenlik dönemi ile büyük oranda ilişkili olup uzun yıllar kişiyi etkileyen bir uyum bozukluğudur. Kendini sevme, yüceltme, beğenilme ve onay isteği gibi duygu ve davranış tepkilerinin belli düzeyde olmasından ziyade gereğinden fazla ve aşırıya kaçılmış bir şekilde olması ile tüm ilişki örüntülerini olumsuz etkileyerek kişinin hayatına en önemlisi de çevresindeki bireyler için negatif yaşam deneyimlerine yol açması ile karakterize bir bozukluktur. Bu süreç önemli ölçüde aile, iş ve sosyal hayatımızı olumsuz olarak etkiler çünkü Narsistik kişilik bozukluğuna sahip bireylerde yoğun bir şekilde benmerkezci, empatik mahrumiyet ve öz önem duyguları ile ilgili olan kalıcı davranışlar söz konusudur. Bu kişilik bozukluğundaki bireylerde eleştirme ama eleştiriye gelememe; suçlama ve şikayet etme davranışlarının yanında suçlanmaya gelememe gibi bencil tutumlardan dolayı yaşamlarındaki ilişkileri problemli olma eğilimindedir. Alanında profesyonel olan ruh sağlığı uzmanlarımız ile gerçekleştireceğiniz psikoterapi süreci danışan ve çevresindekiler için yaşamı daha verimli, mutlu ve keyifli kılacaktır.
Narsistik Kişilik Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
Narsistik Kişilik Bozukluğu’nda bireylerin semptomları yaşadıkları sorunun şiddetine göre farklılıklar gösterebilir. Gösterdikleri genel belirtiler şöyle sıralanmaktadır;
Başka bireylerden daha üstün ve önemli olduğunu düşünürler ve bu şekilde davranırlar.
Bireylerden üstün olduğuna dair sürekli övgü davranışı beklerler ve ilişkilerini bunun üzerine şekillendirirler.
Daha çok kendi çıkarları çerçevesinde insanlarla etkileşimde bulunmaya meyillidirler.
Manipüle yetenekleri çok güçlüdür.
Yaşanan problemlerin kaynağı dış etmenlerdir ve sorunu başkalarında bulurlar.
Sergiledikleri davranışların temelinde çoğunlukla bireysel çıkarları vardır.
Yaptıkları abartılsın isterler.
Başarı konusuyla çok meşgullerdir.
Empati duygularında eksiklikler vardır.
Bu bozukluğun temelinde çocuklukta yaşanan değersizlik ve sevgisizlik yaşantıları olabilir.
Dışarıdan soğuk, özgüvenli görünseler de bu duyguların kaynağında zayıf güven duygusunun telafisi vardır.
Kendilerini mükemmel buldukları için tedaviye ve değişime yoğun direnç gösterirler.
Abartılı bir şekilde öz imaj davranışları sergilerler.
Narsistik Kişilik Bozukluğunun Tedavi Süreci
Narsistik Kişilik Bozukluğu olan bireylerin kendilerine karşı olan kusursuzluk algılarından dolayı nadiren tedavi almak isterler ve tedavi sürecinde değişime karşı direnç gösterirler. Çevresinde özellikle de yakın ilişkilerinde oldukları kişiler sayesinde tedaviye başlama eğilimindedirler. Bir diğer faktör ise başka bir ruhsal eştanının varlığıdır. Diğer şartlar altında bozukluğun semptomları gereği Narsist bireylerin tedavi olmaya başvurması nadirdir.
Narsistik Kişilik Bozukluğun resmi teşhisi psikiyatri doktorları tarafından konulmaktadır. Tedavi süreci gerekli terapi eğitimini almış olan ruh sağlığı uzmanları tarafından (psikiyatri, psikolog, psikolojik danışman) gerçekleştirilir. Bu süreçte ilaç kullanımı uzun vadeli değişim için yetersizdir. Psikoterapi ile bu sürecin gerçekleştirilmesi danışan için en yararlı seçenek olacaktır ancak depresyon, enksiyete gibi belirtilerin varlığının tedavisinde ilaç kullanılır. Psikoterapi süreçlerinden zor, uzun ama etkili olan psikodinamik terapi tedavide kullanılabilir yine BDT(Bilişsel Davranışçı Terapi) özellikle çarpık düşüncelerin değiştirilmesi konusunda ve daha gerçekçi benliğin oluşması konularında etkili tedavi yöntemleri olarak kullanılmaktadır.
Narsistik Kişilik Bozukluğu Terapisi için Hemen Tıklayın.
Yorumlar
Bu içeriğe daha önce yorum yazılmamış. İlk yorum yazan siz olun!
Yorumlar