Duyu Bütünleme Nedir?
Temel amaç, insanların yaşam kalitesini artırmak ve sosyal hayata katılımlarını sağlamaktır. Zihinsel, duyusal, fiziksel, sosyal, görsel, çevresel ve duygusal güçlükleri olan kişiler, özel tedaviye ihtiyaç duyan kişiler, dil nedeniyle konuşma güçlüğü çeken kişiler, gelişimsel sorunları olan kişiler ve davranış sorunları nedeniyle uyum sağlamakta zorluk çeken kişiler için geçerlidir. Bu süreçte olumlu sonuçlar elde etmek için kişinin duyu bütünleme müdahalesine aktif olarak katılması gerekir.
Duyu bütünleme, bireylerin işitsel, görsel, vücut farkındalığı , denge, dokunma duygularının bütünlenmesinin yanı sıra ince ve kaba motor becerilerini geliştirmeye yardımcı olarak günlük yaşam becerilerini kolaylaştırır.
Duyu Bütünleme Bozukluklarına Neden Olan 3 Nörolojik Problem;
1)Sinir hücrelerindeki bağlantı bozukluğu nedeniyle beyin mesaj alamaz.
2)Duysal bilgiler düzensiz olarak alınır fakat diğer duysal bilgiler tam olarak ilişkilendirilemez.
3)Duysal bilgiler düzenli bir şekilde alınır ancak diğer duysal bilgilerle doğru ilişkilendirilemez.
Duyu Bütünleme Terapisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Duyu bütünleme terapisi, sağlık sorunları nedeniyle vücut yapısında ve işlevinde bozukluk olan kişilerin yanı sıra toplumdan dışlanan veya sosyal katılımdan dışlanan, sosyal veya kültürel azınlık tarafından kısıtlanan tüm kişilere danışan odaklı bir şekilde uygulanır.
Duyu bütünleme sıklıkla çocuklarda davranışsal, duyusal ve zihinsel süreç sorunlarının gelişmesine katkıda bulunur. Hastanın hastalığını bir an için de olsa unutmasıyla tedavinin başladığını biliyoruz. Hastalığı unutmak için de hastanın rahat olması gerekir.
Duyu bütünlemede, yaşlılar, özel ihtiyaçları olan kişiler, nörolojik hastalıkları olan kişiler, doğuştan veya sonradan meydana gelen sakatlıklar, amputasyonlar ve daha fazlası için kişinin günlük yaşam becerilerini değerlendirerek uygun bağımsızlık kazanmaları amaçlanır.
Çocuklarda Duyu Bütünleme Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
-Regülasyon sorunları.
-Her şeyden korkma.
-Eksik kas tonusu.
-Kendini kontrol etmede zorluk.
-Keşfetme sorunu.
-Başkası tarafından hareket ettirildiğinde gerginlik veya ağlama.
-Banyo yapmaktan hoşlanmama.
-Sosyal iletişim problemleri.
-Yemek yeme sorunları.
-Uyku ve oturma sorunu.
-Yaş grubuna uygun oyuncaklarla oynamama.
Yetişkinlerde Duyu Bütünleme Eksikliği Belirtileri Nedir?
-Oryantasyon sorunu, denge sorunu, merdiven veya asansörden korkma.
-Çok çabuk yorulma, masada dik oturamama.
-Hantallık ve sakarlık gözlemlenmesi.
-Kalabalık yerleri sevmeme, sıra beklerken sıklıkla diğer insanlara yanlışlıkla çarpma.
-Habersiz temas edildiğinde aşırı tepki verme.
-Duygusal yakınlık kuramama ve sürdürememe.
-Her zaman parmak uçlarında yürümek.
-Genellikle insanları, yemekler ve nesneleri koklamaki her nesneyi ağzına sokmak.
-Yumuşak nesnelere dokunamama.
-Dikkat eksikliği sorunu.
Disleksi Bozukluğunda Duyu Bütünleme Tedavi Olarak Kullanılır Mı?
Disleksili çocuklarda görsel algı becerileri içinden; görsel hafıza, ayırt etme, şekil zemin algısı, tamamlama ve tarama, uzaysal ilişkilere katkı sağlar. Çocuğun seviyesine göre dikkat, hafıza, yönelim, motor planlama ve sınıflandırma becerileri ile ilgili bir müdahale planı uygulanmalıdır.
Rutinlerin planlanması, organizasyonu, hatırlanması, dürtü kontrolü ve zaman yönetimi gibi mekanizmaların çalışması ve bilişsel beceri işlevleri birleştirilerek planlanan bu terapi sayesinde günlük rutinlerde bağımsızlık seviyesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Otizm Spektrum Bozukluğu Duyu Bütünlemede Tedavi Olarak Kullanılır Mı?
Duyu bütünleme tedavisinin otizm üzerinde çok büyük etkisi vardır. Çocuğun bağımsız bir hayatı olması için sese, dokunmaya, kokulara vb. girdilere uygun bir şekilde cevap vermesinde yardımcı olur. Çocuğun çevresiyle daha rahat etkileşim ve iletişim kurmasında etkili olduğunu söyleyebiliriz. Duyu bütünleme terapisinin bütünleştirici yaklaşımıyla, bireyin davranışını ve kendi kendine eğitimini iyileştirmeye, atipik davranışları azaltmaya yardımcı olur.
Dil ve Konuşma Bozukluğunda Duyu Bütünleme Tedavi Olarak Kullanılır Mı?
Dil, konuşma, iletişim vb. gibi bozukluklarda tanı konulması ve değerlendirilmesinde duyu bütünleme büyük rol oynar. Oral motor kaslarının gelişimi üzerinde çalışılır. Anlamlı bir amaç için iletişim kurabilme yeteneğinin yanı sıra sözlü ve sözsüz iletişimi başlatma, sürdürme ve sonlandırma becerisinin de gelişmesine katkıda bulunur.
Duyu Bütünleme Terapisi Hiperaktivite Bozukluğunda Etkili Midir?
Evet, etkilidir. Hiperaktivite tedavisinde duyu bütünleme kullanılmaktadır. Çocuğun okulda, evde veya dışarıda görevlerini yerine getirip getirmediği ve katılım becerileri değerlendirilir. Davranışsal, fiziksel ve çevresel etkiler ele alınarak bir program oluşturulur. Görsel, dokunsal ve işitsel uyaranlardan kaynaklanan unsurları azaltmak amacıyla duyusal adaptasyon müdahalesi kullanılır. Ağırlıklı yelek gibi derin basınç, masaj, trambolin, salıncak, ritmik tekrarlayan hareketlerle farklı dokulara dokunmak, seslere duyarlılık için dinleme terapisi yapılır. Tıbbi tedavinin yanı sıra duyu bütünleme terapisi DEHP için bir tedavidir.
Hangi Yaş Grupları İçin Uygundur?
Duyu bütünleme terapisi her yaş grubu bireyler için uygundur.
Duyu Bütünleme Terapi Süresi Ne Kadardır?
Seans süresi 45-50 dakika arasında bireyin durumu ve yaşına göre farklılık göstermektedir
Yorumlar
Bu içeriğe daha önce yorum yazılmamış. İlk yorum yazan siz olun!
Yorumlar