Psikiyatri ve Psikiyatrist gibi kelimelerin diğer meslek isimleriyle karıştırılması yaygın bir olgudur.
Psikiyatri bir tıp dalıdır. Başlıca ilgi alanı beyin hastalıklarıdır. Bu alanda, günlük dilde akıl hastalığı, ruh hastalığı, sinirlilik... olarak adlandırılan bazı durumlar vardır. Bu hastalıklar düşünce, davranış ve ruh halindeki değişiklikler olarak kendini gösterir. Psikiyatri bu hastalıkların tanı ve konusunda ile ilgilenir.
Genellikle ruh gibi kavramların vücudun işlevlerinden bağımsız olduğuna inanılır. Psikiyatri mesleğinin de adı olan duygu, düşünce ve davranışlarla ilgili beynin fonksiyonlarını anlamak için “ruh” kavramını kullanılır.
Psikiyatrist Kimdir ?
Psikiyatrist, Tıp Fakültesinden mezun olmuş ve psikiyatri anadalını tamamlamış bir doktordur. Psikiyatristler duygu, düşünce, davranış ve psikolojik süreçlerle ilgili hastalıkların tanısını (ön tanı, ek tanı, ortak tanı) tıbbi olarak değerlendirip ve gerekli tedavi planlarını yapar. Bu tedavi planını oluştururken ilaç, elektrokardiyogram ve diğer yöntemleri kullanabilir, gerekirse psikolojik testler, yatış, konsültasyon gibi gerekli sevkleri de yapabilir. Psikodanışmanlığı eğitimi almış psikiyatristler de psikodanışmanlığı yapabilirler.
Psikiyatr ve Psikoloji Arasındaki Fark Nedir ?
Psikiyatri, psikoloji gibi, duyguları, düşünceleri, davranışları ve zihinsel süreçleri inceler. Ancak yöntem olarak biyolojik yöntemler ve ilaç tedavileri ön plandadır. Aslında psikoloji bir sosyal bilimdir ve psikiyatri tıbbi bir uzmanlık alanıdır.
Psikolog Kimdir ?
Psikolog, insanların farklı konulardaki düşünce ve davranışlarını düşüncelerine göre inceleyen, ilaçsız psikodanışmanlığı uygulayan kişidir. Psikolog olarak uzmanın amacı, bireyin yaşamını etkileyen olumsuz düşünce biçimlerini keşfetmesini ve bu doğrultuda duygu ve davranışlarını daha kontrollü yaşamasını sağlamaktır.
Psikoloğa mı, Psikiyatriste mi Gidilmeli?
Psikolojik yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, psikolog ve psikiyatri uzmanı arasında karar vermek zordur. Ruh sağlığı sorununuz olduğunu düşünüyorsanız farmakolojik tedavi yada psikodanışmanlığı uygulanacağı konusunda bir uzmandan destek almanız daha sağlıklı olacaktır. Bu nedenle bir psikoloğa gittiğinizde, psikolog psikiyatriste ihtiyacınız olabileceğini düşünürse sizi psikiyatriste yönlendirebilir. Tabii bunun tersi de doğrudur. Sorununuzun psikodanışmanlığı ile çözülebileceğini düşünen bir psikiyatrist sizi bir psikoloğa yönlendirebilir. Bu nedenle, bir uzmana danışarak kimin yardıma ihtiyacı olduğunu öğrenebilirsiniz.
Psikiyatrist ve Psikolog Farkı Nedir?
Psikologlar ve psikiyatristler, sağlık alanında çalışan iki farklı meslek grubudur ve aslında benzer disiplinlerde çalıştıkları için genellikle birbirleriyle karıştırılırlar. Aslında, bu iki meslek arasında bazı bariz farklılıklar vardır:
• Psikiyatrist, tıp fakültesinden mezun olmuş uzman bir doktordur. Öte yandan psikologlar, lisans eğitimlerini 4 yıllık bir psikoloji dersinde tamamlar ve ardından yüksek lisans yaparak uzmanlaşırlar.
• Psikiyatristler, tıp fakültesinden mezun oldukları için ilaç yazma ve farmakolojik tedavi(ilaçla tedavi) yönteminden yararlanabilirler. Psikologlar ise tıp fakültesinden mezun olmadıkları için farmakolojik tedavi (ilaç tedavi) uygulayamazlar. Psikologlar bilimsel kanıta dayalı psikodanışmanlığı yaklaşımlarını kullanır.
Psikodanışmanlığı Nedir ?
Psikodanışmanlığı, kişisel, duygusal ve davranışsal sorunları çözmek, zihinsel sağlıklarını iyileştirmek ve korumak için tasarlanmış tekniklerin genel bir terimidir.
Psikodanışmanlığı sırasında danışan zihinsel durumu, düşünceleri, duygusal yapısı ve kişilik yapısı hakkında bilgi edinir. Psikodanışmanlığı, hayatınızın kontrolünü elinize almayı ve ortaya çıkabilecek zorluklarla başa çıkmayı öğrenmenize yardımcı olur.
Her biri kendine özgü yaklaşımı olan birçok psikodanışmanlığı türü mevcuttur. Biyolojik, psikolojik, sosyal ve kişisel durumunuza göre size uygun psikodanışmanlığı türü seçilir.
Başlıca Psikodanışmanlığı Yaklaşımları;
Bilişsel Davranışçı Danışmanlığı (BDT),
Hipnodanışmanlığı (Hipnoz ile Danışmanlığı),
Psikoanalitik Danışmanlığı,
İnsancıl - Varoluşçu Danışmanlığı,
Gestalt Danışmanlığı,
Psikodinamik Psikodanışmanlığı,
Art Danışmanlığı,
Aile Sistemleri Danışmanlığı,
Şema Danışmanlığı,
EMDR Danışmanlığı (Göz Hareketleriyle Sistematik Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme),
Kabul ve Kararlılık Danışmanlığı (ACT),
Narrative Danışmanlığı (Öyküsel Danışmanlığı)
Psikodanışman Kimdir? Psikodanışman Ne Yapar?
Psikodanışmani açıklamadan önce psikodanışmanlığı nedir sorusunu yanıtlamak gerekmektedir. Psikodanışmanlığı işe yarar mı? Gibi akla takılan soruları cevaplamakta fayda vardır. Kökeni Yunancaya dayanan psikodanışmanlığı kelimesi, psycho (akıl,ruh) ve therapy (tedavi, sağaltım) kelimelerinin bileşiminden oluşmuştur. Psikodanışmanlığı, en genel anlamıyla duyguları, zihinsel ya da davranışsal dalgalanmaları ortadan kaldırmayı ya da azaltmayı amaçlayan tüm bilimsel tekniklere ve yöntemlere verilen isimlerin tümüdür.
Psikodanışman, psikodanışmanlığı eğitimini tamamlamış, süpervizyon eğitimlerinden geçmiş ve sertifika almaya hak kazanmış ruh sağlığı uzmanıdır. Psikodanışmanler, danışan şikayetlerine göre gerekli danışmanlığı yöntemlerini (psikolojik testler, klinik tanı kriterleri vb.) kullanır. Bunun için gerekli yönlendirmeleri yapar ve uygun psikoterapötik yöntemlerin geliştirilmesini sağlar. Yukarıda belirtildiği gibi, birçok psikodanışmanlığı stili ve yöntemi vardır. Psikodanışman, eğitimine ve danışanın sorunlarına ve beklentilerine göre doğru kişiyi seçer ve bu doğrultuda bir danışmanlığı ve gelişim planı tasarlar.
Psikodanışmanlığınin amacı nedir ?
Sadece ruh ve ruh sağlığı bozukluklarını danışmanlığı etme süreci değildir; iş, aile, okul ve diğer alanlardaki yaşam zorluklarını çözmeyi, psikolojik uyumu artırmayı ve kişisel gelişime yardımcı olmayı amaçlar. Psikodanışmanlığınin hedef kitlesi sadece ruhsal hastalığı olan yetişkinler değildir; çocuklar, ergenler, aileler, çiftler ve çeşitli gruplar da psikodanışmanlığıden yararlanabilir. Bunu yaparken de çeşitli yöntem ve teknikler kullanılmaktadır.
Psikodanışman nasıl olunur ?
Psikodanışman nasıl olunur sorusunun yanıtı, psikodanışmanlığı alanında geçerli kurumlardan eğitimi almak ve psikodanışmanlığı yapma yetkisini kazanmaktır. Bilişsel Davranışçı Danışmanlığı (BDT), Hipnodanışmanlığı (Hipnoz ile Danışmanlığı), Psikoanalitik Danışmanlığı, Varoluşçu Danışmanlığı, Gestalt Danışmanlığı, Aile-Çift Danışmanlığı, Grup Danışmanlığı, Çocuk ve Ergen Danışmanlığı, Psikodinamik Psikodanışmanlığı, EMDR Danışmanlığı (Göz Hareketleriyle Sistematik Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) gibi birçok psikodanışmanlığı yöntemi ve eğitim alanı bulunmaktadır. Sorunun tanımını hangi faktörlerin belirleyeceği, psikodanışmanin mesleki deneyimi ve danışanın beklentileri kullanılacaktır. Aslında araştırmalar, doğru kullanıldığında tüm bu farklı stil ve yöntemlerin etkili olduğunu gösteriyor. Buradaki en önemli nokta psikodanışmanin sorunu iyi tanımlayabilmesi ve uygun yöntemi belirleyebilmesidir. Bu nedenle psikodanışmanler danışanlarla detaylı görüşmeler yapmalı, danışanı psikolojik testlere ve gerekirse farmakolojik tedavi (ilaç konusunda) için psikiyatristlere yönlendirebilmelidir.
Psikodanışmanlığı Etkili midir ?
Yapılan bilimsel araştırmalar, psikodanışmanlığı alan kişilerin semptomlarının azaldığını, hatta ortadan kaldırdığını ve yaşamda daha güçlü hale geldiğini göstermiştir. Hepimizin bildiği gibi duygu ve davranışların gelişmesi beyinde ve vücutta olumlu değişimlere yol açar. Psikodanışmanlığınin diğer olumlu sonuçları arasında daha az hastalık, daha az tıbbi sorun ve artan iş sürekliliği sayılabilir. İyi uygulanan bir psikodanışmanlığı yönteminde hastalığın yeniden ortaya çıkma ihtimali çok düşüktür.
Psikodanışmanler nerede çalışır?
Belli çalışma alanları bulunmamaktadır. Psikodanışmanlığı uygulayan uzman mezun olduğu lisans programına göre iş başvurularında bulunabilmektedir.
Psikodanışmanlığı Kimler Tarafından Uygulanır?
Psikodanışmanlığı eğitimi almış psikiyatristler veya alanında çalışan psikologlar, psikolojik danışmanlar tarafından uygulanabilir. Günümüzde psikodanışmanlığı denilince psikiyatrist, klinik psikolog, psikolog, psikolojik danışman dışında olan meslek gruplarından veya uygulamalarından da söz edilmektedir (yaşam koçluğu, öğrenci koçluğu, yaşam danışmanlığı...). Ancak psikodanışman (klinik psikolog, psikiyatrist, psikolog, psikolojik danışman) uzun ve derinlemesine bir eğitim sürecinden geçtiği için danışan veya hastalarla daha kapsamlı ve derinlemesine çalışmalar yapabilir. Bu noktada psikodanışmanlığı “danışmanlıktan” farklıdır.
Psikodanışmanlığı ne zaman gereklidir?
Depresyon, Obsesif-Kompulsif Bozukluk, Sosyal Fobi, Özgül Fobi, Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Panik Atak / Panik Bozukluk, Madde ve Nikotin Bağımlılığı, Bipolar Bozukluk gibi psikiyatrik bozukluklarda tüm dünyada çeşitli psikodanışmanlığı yöntemleri kullanılmaktadır.
Kayseri Psikiyatrist, Kayseri Psikolog danışma ücretleri bağlı bulundukları (Sağlık Bakanlığına, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına) bakanlığa göre değişiklik göstermektedir. Ülkemizde psikolog danışma ücretleri ve psikiyatrist danışma ücretleri bu bakanlıklar tarafından belirlenmektedir.
Ücretsiz Psikiyatrist Desteği alabileceğiniz bazı kurum ve kuruluşlar;
Bulunduğunuz il yada ilçenin Şehir Hastanelerinden, Devlet Hastanelerinden ve ilinizdeki Tıp Fakültesi hastanesinden alabilirsiniz.
Ücretsiz Psikiyatrsit Desteğini Şehir Hastanelerinden ya da Devlet Hastanelerinden almak için;
ALO182 ile Psikiyatrist talebi oluşturulur.
Yorumlar
Bu içeriğe daha önce yorum yazılmamış. İlk yorum yazan siz olun!
Yorumlar