SOSYOPAT NEDİR?
Sosyopat, hoş olmayan davranışlarda bulunan, kurallara ve kanunlara uymayan verilen cezalardan hiçbir zaman ders almayan hastalığı bulunan insanlara denir. Sosyopatlar küçük yaşlarda yaşadıkları sevgisizlik, ilgisizlik, şidet ve taciz gibi kötü durumlara maruz kalarak büyüdüklerinde vicdandan yoksun, acımasız bir bireylere dönüşmektedirler. Sosyopati suça yatkınlıktır ve antisosyal kişilik bozukluğudur. Hiçbir zaman kurallara uymazlar, hiç kimsenin derdiyle dertlenmezler hatta dinlemek bile istemezler. Başkalarına zarar vermek onlar için adeta bir zevktir. Sosyopatlar da en çok rastladığımız durum kanunsuzluk, suç işlemek, işlemeye teşebbüs etmektir. Daha çok 15-22 yaş gruplarında görülmektedir.
SOSYOPAT İLE PSİKOPAT ARASINDA FARK VAR MIDIR?
Sosyopatlar başkalarının duygularını umursamadıklarını açıkça belli ederler, psikopatlar duyguları önemsiyormuş gibi yapar.
Sosyopatlar genellikle dürtüsel ve agresif davranırlar, psikopatlar soğuk kanlı davranırlar.
Sosyopatlar öfke ve şiddete eğilimliler, psikopatlar genellikle başkalarının stresini fark edemezler.
Sosyopatlar iş ve kişisel yaşamı sürdürmekte başarısız olurlar, psikopatlar suç faaliyetlerini örtmek için normal bir yaşam sürdürürler.
Sosyopatlar başkalarının davranışlarını rasyonelleştirirler, psikopatların sığ, boş ve sahte ilişkileri vardır.
SOSYOPAT KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ NEDİR?
Kanunlara uymazlar ve toplumsal kuralları yok sayarlar.
Başkalarının haklarını ve duygularını önemsemezler.
Saldırgan veya agresif davranışlar gösterirler.
Karşılarındaki insanlara karşı empati geliştiremezler.
Yalan söylemek bir alışkanlığa dönüşmüştür.
Genellikle kibirli bir yapıları vardır.
Suçluluk ya da pişmanlık hissetmezler.
Kişisel veya mesleki sorumluluklarını yerine getirmezler.
Egoisttirler, kendilerini başkalarından üstün görürler.
Yakın ilişki kuramadıkları için arkadaşları yoktur.
SOSYOPAT KİŞİLİK BOZUKLUĞUNA NEDEN OLAN ETMENLER NELERDİR?
Antisosyal kişilik bozukluğu ve hastalıklı bir durum olarak kabul edilen sosyopati, genetik yapıdan çok çevresel faktörlerin etkilerinin sonucu şeklinde değerlendirilir. Beyin yapısı ve genetik faktörlerin de bu kişilik özelliği üstünde etkili olduğu kabul edilse de altında yatan asıl sebebin yaşanan travmalar ve çevre etkisi olduğu ortaya konmuştur.
Çocukluğunda gerekli ilgi görmeyen ve istismara uğrayan; şiddet ve manipülasyon yaşayan bazı çocuklar, büyüdüğünde aykırı ve hoş olmayan davranışlarda bulunma eğilimindedir çünkü diğer insanlara nasıl davranmaları gerektiğini bilemezler.
Aynı zamanda zor bir ortamda büyümüş ve bağımlı kişilerin de sosyopat davranışlarda bulunma ihtimallerinin yüksek olduğu belirlenmiştir.
SOSYOPAT KİŞİLİK BOZUKLUĞU NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Sosyopat kişilik bozukluğu tedavisi, uzmanlar tarafından kişide gözlemlenen semptomların seviyesine bağlı olarak planlanır. Tedavi süresince hastanın yakınlarının göstermiş olduğu katılım ve destek sonuçların olumlu ilerlemesi bakımından önemlidir. Uygulanan başlıca tedavi yöntemleri ise şu şekildedir:
Psikoterapi
Psikoterapi yöntemi konuşma terapisi olarak da bilinir ve sosyopat kişilik bozukluğu olan kişilerde sık tercih edilen bir yöntemdir. Psikoterapi sırasında uzman hastanın davranışlarını, olumsuz alışkanlıklarını ve yaşamış olduğu olayları öğrenerek hatalı düşünce kalıplarının değiştirilmesi amaçlanır. Danışana kişilerarası ilişkilerde nasıl davranması gerektiği öğretilir. İnsanlarla sağlıklı ilişkiler kurabilmesi, gerekli iletişim becerileri geliştirilebilmesi için destek olunur. İlaç Tedavisi
Bu tür bir bozukluk için uygulanan ve onaylanmış herhangi bir ilaç tedavisi bulunmasa da bu uzmanlar hastalıkla birlikte meydana gelebilen depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunları önlemek için bazı ilaçlar önerebilir.
BİR SOSYOPAT AŞIK OLABİLİR Mİ?
Sosyopatlar, aşk ve sevgi duygularını çok iyi şekilde taklit edebilir, aşık gibi görünebilirler. Asıl amacına uygun bir şekilde birini çok seviyormuş gibi hissettirmeleri de olasıdır.
Bir sosyopat ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra aşık durumu sona erer. İlişkilerinde manipülatif ve kontrol edici olma eğilimindedirler. Partnerlerini incitebilir, çok kötü davranabilirler ve bunu yapmaktan dolayı kötü hissetmezler. Bir sosyopat inanılmaz derecede aşık görünebilir ancak bu sadece ihtiyaçlarını karşılamak için uyguladığı bir taklittir.
Yorumlar
Bu içeriğe daha önce yorum yazılmamış. İlk yorum yazan siz olun!
Yorumlar