NEREDEN ÜCRETSİZ PSİKOLOJİK DESTEK ALABİLİRİM?
Günlük hayatımızda psikolojik durumumuzu etkileyen birçok faktörle karşı karşıya kalıyoruz. Geleneksel ve sosyal medya, aşırı bilgilenme, kentleşme, küreselleşme ve artan nüfus, sosyal ve politik krizler gibi birçok etkenin yanı sıra psikolojinin paylaşımı da arttı. Bu durum insanların psikolojiye olan ilgisini artırmış olsa da ciddi bilgi kirliliğine de hazırlık yapmıştır. Bireyler ruh sağlıklarını korumak, sorunlarına destek sağlamak veya gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla çeşitli kaynaklardan insan psikolojisi hakkında bilgi edinmeye çalışırlar. Öte yandan psikolojik destek almak isteyen kişiler, ruh sağlığı alanında eğitim almamış ve insan psikolojisi ile ilgili danışma/tedavi yetkisi olmayan kişilere başvurabilir veya onların görüşlerini dinleyebilir. Ancak ne yazık ki kişisel gelişim ve rehberlik adına yapılan öneriler yüzeysel ve pratik olmayan yöntemlerdir. Bu nedenle ruh sağlığımızla ilgili her konuda psikolojik desteğe ihtiyacımız olduğunda kapılarını çalacağımız kişiler psikologlar, psikiyatrisiler ve psikolojik danışmanlar olmalıdır.
Günümüzde bireyler sorunlarını, ilişkilerinde karşılaştıkları durumları, kişisel amaçları ve gelişimi ile ilgili birçok konuda psikolojik desteğe ihtiyaç duymaktadır. Ancak, herkes bu ücreti karşılayamayabilir. Mali durumu kötü olan kişiler ücretsiz psikolojik desteğe / ücretsiz psikolog desteğine isteyeceklerdir. Gelin onlar için nerelerden ücretsiz psikolojik destek alınabilir onlara bakalım.
Uzman Psikolog kadromuzu görmek için Tıklayınız.
HASTANELER
Bu konuda, aklımıza gelen ilk kurum hastaneler olur. Bilindiği üzere devlet hastanelerinde ücretsiz psikolog hizmeti sunan psikologlar bulunmaktadır. Ancak randevu kayıt sisteminden direkt olarak görüşme talebinde bulunamayız. Ek olarak Alo182 ile de psikolog randevu talebi oluşturabiliriz. Bu kısımda öncelik olarak psikiyatristten randevu almalıyız. Psikiyatrist bizi psikoloğa yönlendirecektir.
BELEDİYELER
Belediye psikolojik destek isteyen vatandaşlara hizmet veriyor. Bu konuda kendi belediyeniz veya başka bir belediye ile randevu almak için 153'ü arayıp "Sağlık Hizmetleri" menüsünden "Psikolojik Danışma" seçeneğine basabilirsiniz. Randevular genellikle çok meşgul olsa da, aradığınız tarihi bulduğunuzda size haber verirler. Belediyenizin yoğunluğu varsa yakınınızdaki diğer belediyeleri de arayıp bilgi alabilirsiniz.
SOSYAL HİZMET MERKEZİ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı sosyal hizmet merkezinde danışmanlar, psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları görev yapmaktadır. Aile danışmanlığı da verilen hizmetlerden biridir. Aile ve Boşanma danışmanlığı davaları için verdiği hizmetlere ek olarak, ayrıca başvuran aile üyelerine de danışmanlık hizmeti verebilmektedir. Kriz durumlarına öncelik verilmekle birlikte uzmanlar, danışmanlık arayan kişilere yoğunluklarına göre hizmet vermeye çalışmaktadır.
OKULLAR
Öğrenciyseniz, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet ve özel okullarda görev yapan rehber öğretmenlerden psikolojik destek alabileceğiniz bilinmektedir. Okulda çok sayıda öğrenci olmasına rağmen, danışman kendileri için başvuran her öğrenciye destek olmaya hazırdır. Üniversite için ise Üniversite Danışmanlığı Bölümü Psikolojik danışma merkez birimleri var ve üniversite öğrencileri psikolojik destek alabiliyor. Bu birimlerde profesyonel psikologlar ve psikolojik danışmanlar görev yapmaktadır. Üniversitenizin bu bölümleri ile iletişime geçerek destek talebinde bulunabilirsiniz. KYK yurtlarında kalan öğrenciler için de hepsinde olmasa da bazılarında psikolog bulunuyor. Bu psikologlar, psikolog olmayan diğer yurtlara da hizmet verebilmektedir.
YOUTUBE ve SOSYAL MEDYA
Bu konuda sosyal medya da araç olabilir. Dikkat edilmesi gereken kısım yardım alacağımız kişilerin alanlarında uzman olması gerektiğidir.
SAĞLIKLI HAYAT MERKEZLERİ (SHM)
Birçok sağlık hizmeti verilen bu merkezlerde “Ruh Sağlığı Danışmanlığı, Çocuk ve Ergen Sağlığı Danışmanlığı, Tütün ve Madde Bağımlılığı Danışmanlığı” da verilmektedir. Sağlıklı Hayat Merkezlerinden hizmet alabilmeniz için aile hekiminden başvuru alınmalıdır. Tütün ve madde bağımlılığı danışmanlığına başvurmak isteyen bireyler ALO 171 ‘i arayarak ücretsiz psikolojik destek hizmeti alabilirler.
YEŞİLAY DANIŞMANLIK MERKEZİ (YEDAM)
Uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının arınma ve detoksifikasyon sürecinde bağımlılara psikolojik ve sosyal destek sağladığı bir merkezdir. YEDAM, Türkiye'nin birçok ilinde yer almakta olup 70'den fazla merkeze sahiptir. Danışma için YEDAM yardım hattını (115) arayabilirsiniz. Ayrıca ücretsiz yüz yüze danışma ve grup terapisi hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz.
KIZILAY
Kızılay 'da da bu konuda destek alabilirsiniz. Fakat yalnızca bazı şehirlerde bulunmaktadır.(Adana, Ankara, Kahramanmaraş, Bursa, Mersin, Kayseri, İstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep, İzmir). Bu şehirlerden birinde bulunuyorsanız ALO168 aranabilir. Kızılay bu konuda, proje geliştirmiştir: Ruh Sağlığını Geliştirme Projesi; bütüncül hizmet sunumu ve toplum temelli psikososyal yöntemlerle ruh sağlığı sorunlarının tedavisini ve önlenmesini amaçlayan bir çalışmadır. Proje kapsamında, savaş ve göç yaşamış toplulukların genel psikolojik destek hizmetleri ihtiyaçlarının karşılanması, hastane psikiyatri kliniklerinin ağır iş yükünün azaltılması, Suriyelilerin ruh sağlığı ve psikolojik destek almalarının sağlanması hedefleniyor. Aynı zamanda Kızılay, yabancılara yönelik sosyal uyum yardımında da bulunmaktadır. ALO168 i arayarak destek alabilirsiniz.
TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZLERİ (TRSM)
Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri ruhsal sıkıntı yaşayan hastalara (şizofreni ve benzeri ruhsal bozukluklar, şizoaffektif bozukluklar ve bipolar bozukluk) psikososyal destek hizmeti vermek, takip ve tedavi sağlamak, gerektiğinde aile takibi, tedavisi ve hasta aile eğitimi vermek ve etkili psikolojik sorun Merkez (TRSM) olarak adlandırılır. İçerisinde Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı, hemşire, psikolog, ergoterapist (iş uğraşı terapisti) yada usta öğretici , sosyal hizmet uzmanı, tıbbi sekreter, yardımcı personel gibi meslek sahiplerini barındırır. Kimler toplum ruh sağlığı merkezine başvurabilir? Sorusu da bu konuda devreye girer. Ayakta veya hastanede yatış süresi boyunca doktor tarafından belirlenen uygun hastalar. Hasta veya ailesi tarafından getirilen Geçmiş hastane kayıtlarına göre belirlenen hastalar başvurabilir.
Bunlar dışında telefon hatlarından da ulaşmak mümkün. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
1.SOSYAL YARDIMLAŞMA HATTI : ALO144
2.YEŞİLAY DANIŞMANLIK MERKEZİ :ALO115
3.KIZILAY YABANCILARA YÖNELİK SOSYAL UYUM YARDIMI : ALO168
4.AİLE, KADIN, ÇOCUK VE ENGELLİ SOSYAL DAYANIŞMA HATTI : ALO183
5.UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE DANIŞMA VE DESTEK HATTI : ALO191
6.YAŞAM-HAK HATTI : 444 8285
7.İNSAN KAYNAĞINI GELİŞTİRME VAKFI : 0212 293 1605
8.MAVİ KALEM DANIŞMA HATTI : 0850 441 62 84
9.NİRENGİ DERNEĞİ İSTİSMARA KARŞI DESTEK HATTI : 0850 216 53 67
10.HAYATA DESTEK DERNEĞİ BİLGİ VE DESTEK HATTI : 0800 670 1010
11.LGBTİ + DANIŞMA HATTI : 0850 888 5428
** Online Ücretsiz Psikolog desteğiiçin sayfamızın ''Hizmetler'' bölümünden Online Psikolog / Online Ücretsiz Psikolog bölümünden form doldurabilirsiniz.
Yorumlar