Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna Yönelik Dökümanlar
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna Yönelik Dökümanlar
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), okul öncesi dönemde başlayan ve yetişkinliğe kadar devam edebilen, hareketlilik, odaklanamama, dikkat sorunları ve ani, dürtüsel tepkiler ile karakterize bir bozukluktur.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nasıl Geçer ?
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tedavisi mümkün olan bir bozukluktur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi için bozukluğun boyutlarını yansıtacak ön tanı testleri yapılır. Test sonucunda elde edilen somut veriler incelenerek çocuğun ihtiyaçlarına göre özel bir eğitim planı geliştirilir. Bu eğitim planında çocuklara özel hazırlanmış bilişsel ve fiziksel müdahale programları bulunmaktadır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi sonucunda uygulanan son test verileri incelenerek ön test ve son test farklılıkları analiz edilir. Böylece çocuğun gelişimi somut verilerle ortaya koyulmaktadır.
Evde Dikkat Geliştirici Setler ve Materyal Önerileri
Dikkat eksikliği tedavisinde uzman desteğinin yanı sıra evde ve günlük yaşamınızda dikkat etmeniz gereken birkaç şey bulunmaktadır. Yaşantı akışında bazı noktalara dikkat etmek bir ekip çalışması halinde bu bozukluğu ele almaya çalışmak ideal bir durumdur.
– Başladığı oyunu bitirmeden bitirip başka bir oyuna geçmesine izin vermemek,
– Odasını toplamak için günü ve saati belirlemek ve ona odayı nasıl toplayacağını öğretmek, evde dikkatsizliği ortadan kaldıracak düzenlemelerdendir.
Dikkat Eksikliğinde Evde Oynanabilecek Oyunlar
1.Sırasıyla say: Üzerinde çocuğun isimlerini bildiği nesneler olan kartlar ya da evden çeşitli malzemelerde yan yana dizilir. Çocuğun arkası dönük ya da gözleri kapalıdır. Nesneleri sırası ile sayması istenir. (Her seferinde nesne sayısı arttırılır ) 2.Yüzük saklama: 4 kase ve bir yüzükle oynanır. Kaseler hızla karıştırılır ve yüzüğün hangisinde olduğu bulması istenir. 3.Hangisi fazla?: Sebze ve meyve kartları dizilir. (Sayısı çocuğun yaşına seviyesine göre belirlenir.) Çocuk dikkatlice bakar, arkasını döner. Kartların arasına bir kart eklenir. Çocuk fazla kartı bulmaya çalışır. 4.Resmi hatırlama: Çocuğa bir dakika süresince bir resim gösterilir ve bir dakika sonra resim kapatılır. Daha sonra resimle ilgili sorular sorulur. Örneğin; Çocuklar ne yapıyorlardı? Erkek çocuğun üzerinde ne vardı?Kız çocuğun gözleri ne renkti? … Vb. 5.Şekilleri hatırlatma: Anne – baba bir kağıda bir takım geometrik şekiller çizerek çocuğa bir dakika süreyle gösterir. Bir dakika sonra resim kapatılır ve çocuktan hatırladığı kadarıyla çizmesi istenir. 6.Anlatılan hikaye ile ilgili sorular sorma: Çocuğa kısa bir hikaye anlatılır. Daha sonra bu hikayenin belli kısımlarıyla ilgili sorular sorulur. 7.Okuduğunu anlatma: Çocuğa kısa bir okuma parçası verilir ve beş dakika içinde okuyabildiği kadarını okuması istenir. Beş dakikanın sonunda çocuktan okuduklarından anlatması istenir. Bu oyun aynı zamanda çocuğun kısa süreli hafızasını geliştirir. 8.Farklı olan resmi bulma: Çocuktan, kendisine gösterilen resimlerden diğerlerine göre farklı olanı bulması ve ne açıdan farklı olduğunu açıklaması istenir. Örneğin, üç cansız eşyanın yanına bir hayvan resmi konabilir ya da üç geometrik şeklin yanına bir çiçek veya üç balık resminin yanına bir kuş resmi koyarak farklı olanı bulması istenir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunda Egzersiz ve Materyaller Ne İşe Yarar?
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunda yapılan dikkat eksikliği testleri sonucunda çocuğa özgü hazırlanmış eğitim programına uygun materyaller seçilmektedir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunda iyileştirici olarak kullanılan kendine özgü materyalleri vardır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu seansları görsel ve işitsel algı, el göz koordinasyonu materyallerinden denge tahtasına kadar birçok materyalin yer aldığı, bilişsel ve fiziksel egzersizler içeren bir süreçtir.
Bu süreçte çocuğun becerilerine uygun çocuğa özgü materyal seçilerek Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu seanslarında kullanmanın iyileştirici gücü vardır.
Sarı Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi olarak Dikkat Eksikliği ve Hiperaktiviteye yönelik terapi çantamızı paylaşıyoruz.
Dokümanların içeriğinde neler var ?
- Evde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna Yönelik Önleyici Etkinlikler
- Dikkat Egzersizleri
- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktiviteye Yönelik Yöntem Kitapçıkları
- Değerlendirme Formları
- Evde Dikkat Geliştirici Oyunlar
- Sağ ve Sol Beyin Egzersizleri
- Bilişsel Esneklik Kartları
- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktiviteye Yönelik Sunumlar
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna Yönelik Terapi Çantasına Ulaşmak İçin Tıklayınız.
Dökümanlar sadece uzmanlarının kullanabileceği dijitaller olduğu için formu dolduran uzmanlar ile paylaşılacaktır.
(Formu doldurduktan sonra yoğunluğa göre en geç 2 gün içerisinde dokümanlar ulaştırılmaktadır.)
4-16 yaş arasındaki çocuklarımıza şubelerimizin kontenjanlarına göre Ücretsiz Dikkat Testi yapmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz.
Yorumlar
Məsumə Məmmədova
2 yıl önce
Təşəkkürləər????
Özge Çetinkaya
2 yıl önce
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuyla alakalı döküman gönderimi ☺️ teşekkürler göndereceğiniz ileti için ????????
Merjen HUDAYKULOVA
2 yıl önce
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu dokümanları. Teşekkürler ????
Yorumlar