OTİZM NEDİR?
Otizm, doğuştan gelen beyin ve sinir sisteminin yapısal ve / veya işlev farklılığından kaynaklandığı düşünülen nörobiyolojik bir rahatsızlıktır. Doğumdan sonraki ilk üç yılda belirtileri görülen otizm, yaşam boyu devam eder. Sözel becerileri ve iletişim gibi sosyal etkileşimi olumsuz etkileyen rahatsızlık; tekrarlayıcı davranışlar, kısıtlı ilgi gibi gelişimsel problemlerle karakterizedir.
ATİPİK OTİZM NEDİR?
Atipik otizm, otizm spektrum bozukluğu veya asperger sendromunun bazı özelliklerinin ortaya çıktığı ancak bulguların hepsinin görülmediği otizmin bir alt türüdür. Genellikle erken yaşlarda ortaya çıkabildiği gibi ilerleyen yaşlarda da görülebilir. Otizme oranla şiddeti daha hafiftir ve hastalık yavaş ilerleme gösterir.
ATİPİK OTİZM BELİRTİLERİ NELERDİR?
Genel olarak göz kontağı kurmaktan kaçınırlar. Kişinin gözlerine bakıyor olsalar dahi bu durum son derece kısa sürer ya da kişiden ziyada uzaklara doğru bakıyormuş gibi görülürler.
Yüz ifadesi gibi sözel olmayan ya da sözel ifadelere karşı herhangi bir tepkileri olmaz. Birileri onlara seslendiği zaman bunu duymuyormuş gibi bir davranış sergilerler.
Kimi atipik otizme sahip bireyler soğuk, sıcak ya da herhangi bir acıya karşı son derece duyarsız olurlar.
Kimileri ise bazı ışık, temasa, dokunuşa karşı oldukça hassas bir yapıya sahiptirler.
Korku ya da tehlike duygusu hissetmezler.
Bir şeyleri rutin şeklinde görmeyi ve yapmayı alıştıkları şeyleri severler.
OTİZMLİ ÜNLÜLER
Albert Einstein-Bilim insanı ve Matematikçi
Bill Gates-Microsoft kurucusu
Temple Grandin-Hayvan Bilimci
Michelangelo-Heykestraş, Mimar, Ressam, Şair
Wolfgang Amadeus Mozart-Klasik besteci
Steve Jobs-Apple’ın eski CEO’su
Isaac Newton-Matematikçi, Gökbilimci ve Fizikçi
Nikola Tesla-Alternatif akım ve kablosuz akımın yaratıcısı
Lewis Carol- Alice Harikalar Diyarında yazarı
Sia ( Kate Isobelle Furler)- Müzisyen
Charles Darwin-Doğa bilimci, Jeolog ve Biyolog
Bobby Fischer-Satranç büyük ustası
Hans Christian Andersen-Çocuk kitapları yazarı
Tim Burton-Film yönetmeni
Satoshi Tajiri-Nintendo’nun ve Pokemon’un yaratıcısı
OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU(OSB)
Sosyal-iletişimsel gelişimde yetersizlik, tekrarlayıcı davranışlar ve ilgilerle seyreden, erken çocukluk çağında başlayan nörogelişimsel bozukluktur. Cinsiyet açısından bakıldığında OSB’nin erkeklerde kızlardan 3-4 kat fazla görülmektedir.
HAFİF DÜZEYDE OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU
Hafif düzeyde otizm spektrum bozukluğu tek bir nedene bağlı değildir. Ortak bir semptom çekirdeğine bağlı olan birden fazla bozukluğun bir araya gelmesiyle oluşan spektrumdur. Otizm rahatsızlığı bulunan kişiler genellikle çevreleriyle göz teması kuramazlar. Bakma işlevi denense dahi bu çok kısa sürer ve hemen utanarak kendilerini geri çekerler. İsimleriyle hitap edildiğinde dönüp bakmazlar ve cevap vermezler. İçlerine kapanıktırlar ve istedikleri şeyi işaret diliyle yerine getiremezler. Herhangi bir nesneyi işaret edemezler.
OTİZM TESTİ
Değiştirilmiş Erken Çocukluk Dönemi Otizm Tarama Ölçeği ( M-CHAT) 18-30/36 aylık çocuklarda otizmin belirtilerini tespit etmek amacıyla geliştirilmiş bir tarama ölçeğidir. M-CHAT toplam 23 maddeden oluşmaktadır ve uygulaması yaklaşık 10-15 dakika sürmektedir. M-CHAT sadece çocuğunuzda otizm şüphesi olup olmadığını gösterir.
UYARAN EKSİKLİĞİ
Uyaran, çevreden maruz kalınan her şeydir ve çocuğun gelişiminde kilit rol oynar. Hareket, duyu, tat, sesler, şekiller, görseller, girilen sosyal ortamlar, anne-babayla geçirilen zaman, oyunlar vb. birer uyarandır. Çocukların uyaranları almaya en duyarlı olduğu yaş 0-3 yaşlardır.
Uyaran eksikliği çocukların gelişimlerinin yavaşlamasını ve akranlarından geri kalmasına sebep olan bir sorundur. Uyaran eksikliği özellikle 0-3 yaş döneminde çocuğun bu uyaranlara az maruz kalmasıyla ortaya çıkar.
Uyaran eksikliği, otizmle çok karşılaştırılabilen bir durumdur. Uyaran eksikliği olan çocukların sosyal iletişimi otizmli çocuklara kıyasla daha iyidir. Sınırlı da olsa göz teması kurabilirler ve isimlerine tepki verebilirler.
Yorumlar
Bu içeriğe daha önce yorum yazılmamış. İlk yorum yazan siz olun!
Yorumlar