Çocuk ve Ergen Terapisi; ailelerin, çocukların ve ergenlerin gelişim sırasında ortaya çıkabilecek sorunları ele almalarına, sağlıklı bireylerin büyüme ve gelişmelerini sürdürmelerine ve sorunları bir uzman bakış açısıyla yapıcı bir şekilde ele almalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Ataşehir Çocuk ve Ergen Terapi süreci, alanında uzman bir psikolog gözetiminde, çocuğun karmaşık dünyasını anlamak ve gerektiğinde ebeveynleri de dahil olmak üzere yaşadığı zorluklarla baş etmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir süreçtir. Çocuk psikoterapisinde en sık kullanılan yöntem “oyun terapisi”dir. Oyun terapisi, belirli tedavi sonuçlarını iyileştirmek için terapötik bir ortamda oyunun stratejik kullanımıdır. oyun; çocuğun kendini ifade etmesi, yeteneklerini geliştirmesi, yaratıcı potansiyelini geliştirmesi ve dil, düşünme, sosyal, duygusal ve motor becerilerini geliştirmesi için önemli bir fırsattır. Çocuklar bilinçli duygu ve düşüncelerini sadece kelimelerle ifade edebildiklerinden çok daha iyi oyun aktiviteleri ile ifade ederler. Çocuklar, özel olarak seçilmiş oyuncaklar, oyunlar ve materyaller aracılığıyla yansıma, yer değiştirme ve sembolizm gibi savunma mekanizmaları aracılığıyla bilinçsiz çatışmaları ortaya çıkarabilirler. Oyun sırasında çocuklar stresli ve travmatik deneyimlerini yeniden yaşayabilir ve rahatlatabilir, onlar üzerinde bir güç ve kontrol duygusu kazanırlar. Terapist oyun odasındaysa; çocuğun belirli sınırlar çizerek istediği gibi kararlar vermesine izin verirken, onu olduğu gibi kabul ederek bir ilişki kurmaya çalışmaktadır. Bu, çocuğun oyun içeriğini yönlendirmeden sorunları kendi yöntemiyle çözme güvenine sahip olduğunu gösterir. Bu süreçte Ataşehir de ki kliniğimiz de oyun terapisi uygulamaları uzman psikolog larımız tarafından yapılmakta olup; çocuk oyun yoluyla duygu, düşünce ve deneyimlerini güvenli bir şekilde ifade etme fırsatı bulur.
Ergenlik, çocukluktan yetişkinliğe geçiştir ve bu genellikle aileler ve gençler için acı vericidir. Ergenlik döneminde kişi sadece çocukluğuna veda etmekle kalmaz, aynı zamanda yeni bir fiziksel ve zihinsel keşif yolculuğuna çıkar. Bu yolculukta ister çocukluk travmasını onarmak, ister şimdiki zamanda yaşanan fiziksel ve zihinsel değişimler, gelecek kaygıları gündemde olur. Tedavi sırasında amaç, bu yolculuğun iyileştirici, bütünleştirici ve dönüştürücü yönlerini ortaya çıkarmaktır. Bu sayede ergenliği sağlıklı bir şekilde yaşamak, aile sistemlerini bu döneme entegre etmek ve yetişkinlik için bir sığınak oluşturmak amaçlanmaktadır.
Çocuk psikologlarının terapide çalıştıkları alanlara örnek olarak;
Kardeş kıskançlığı, sevilen birinin kaybı, boşanmanın çocuklar üzerindeki etkileri, uyku sorunları, tuvalet alışkanlıkları, tırnak yeme, davranış bozuklukları, okul sorunları, çocukluk korkuları, öğrenme zorluklar, DEHB ve özgüven sorunları gösterebilir.
Ergen Terapisi
Ergenlik genellikle stresli bir dönemdir. Bu süre zarfında, gençler toplu olarak birçok değişiklik yaşadılar. Bu genellikle gençleri zorlar. Bazı gençler bu dönemde daha içe dönük olurken, diğerleri saldırgan davranışlar sergilemeye ve asi olmaya meyillidir. İki durumda müdahale gerekir. Ergen terapisi araştırma konularına örnek verecek olursak; sınav kaygısı, kimlik bunalımı, özgüven sorunları, kendini ifade etme, sağlıklı akran ilişkileri kurma, aile ile iletişim problemlerini çözme, ders çalışma motivasyonunu ve konsantrasyonunu geliştirme, kariyer seçimi, davranış bozuklukları, konsantrasyon güçlüğü, duygusal sorunlar, gelecek kaygısı gösterebilir.
Kişilik, çocuğun benliğini şekillendiren bir benlik algısı olarak gelişir. Bu algı, ilk 6 yılda beynin kimlikle ilgili ilk inançlarını oluşturmasıyla başlar ve 7 yaşından sonra ruhun özünden dış dünyaya gelişimi bir güven duygusuyla devam eder. Bu nedenle 3-16 yaş dönemi aynı zamanda çocukların dünyaya maruz kaldıkları, kişilik kazandıkları ya da travma geçirdikleri bir dönemdir. Dış dünyanın, ebeveynlerin, öğretmenlerin ve toplumun beklentileri arasında hareket eden küçük deneyimsiz beyinler, deneyimlerini geliştirmek, göstermek için hepsine ihtiyaç duyar.
Çocuk ve Ergenlerde Uygulanan Terapi Çeşitleri
Oyun Terapisi: Oyun terapisinde, özellikle okul öncesi çocukların yaşadığı duygusal travma bağlamında, terapistler oyuncak, çeşitli oyunlar, aksiyon figürleri gibi araçlar kullanarak çocukların kendilerini ifade etmelerine, korku ve endişelerini ifade etmelerine yardımcı olmayı amaçlar. Yaş grupları ilgi gösteriyor.
Grup Terapisi: Özellikle utangaçlık, içe kapanma ve yalnızlık gibi ciddi sosyal sorunları olan çocuklar ve gençler için grup terapisi, gençlerin sosyal iletişimlerini geliştirerek çevreleriyle güçlü sosyal bağlar geliştirmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Bilişsel-davranışçı terapi: Bilişsel-davranışçı terapi, özellikle dikkat arayan, fobik ve obsesif-kompulsif davranışlar sergileyen çocuklar ve ergenler için tercih edilen bir tedavidir.
Aile Terapisi: Aile terapisinde, özellikle boşanma, ayrılık, sevilen birinin ölümü, maddi sıkıntı vb. yıkıcı sorunları olan ailelerin çocukları için psikologlar, tüm aile bireyleri ile birlikte çalışarak aralarındaki bağları güçlendirmeye ve iletişim sorunlarını çözmeye yardımcı olmayı amaçlar.
Bireysel Terapi: Terapiyi yürüten psikoloğun, çocuk ve ergenlerdeki psikolojik sorunları konuşarak ortaya çıkarmak ve iyileştirmek amacıyla daha önce çocuk ve ergenlerle bireysel konuşma terapisi uygulamış olmasına özellikle dikkat etmek önemlidir.
Çocuk Ergen Terapisinin Faydaları?
İhtiyaç duydukları duygusal desteği almak,
Boşanmış bir ailenin çocuğu olmanın sorunlarıyla baş etme,
Arkadaşlık ve sosyal ilişkilerdeki konulara farklı bir bakış açısı kazandırır.
Çocuk ve ergen tedavisi ne kadar sürer?
Çocuk ve ergen tedavisi haftada bir veya iki haftada bir 50-60 dakika uygulanır. Bu süre uzatılabilir.
Ataşehir Kliniğimizde ki Psikologlarımız ve Yorumlarına Ulaşmak içinTıklayınız.
Anahtar Kelimeler: Ataşehir Çocuk ve Ergen Terapisti | Ataşehir Çocuk ve Ergen Psikoloğu