Bireysel terapi, danışanın terapisti ile gizlilik temelinde bire bir gerçekleştirilen seansları içerir. Kişinin hayatını zorlaştıran pek çok konuyu terapistiyle paylaştığı ve hayatında değiştirmek ya da geliştirmek istediği alanları anlamak ve ele almak için farklı terapötik yaklaşımlar kullandığı terapötik bir süreçtir.
Bireysel terapi sürecinde, kişinin kendi iç kaynaklarının farkına varması, hayatın sorunlarıyla baş etme yeteneğini geliştirmesi, iç huzuruna ve ruhsal bütünlüğüne kavuşması için danışan desteklenir. Nevşehir bireysel terapi sırasında öfke, suçluluk, korku, utanç, yalnızlık vb. duygulara yol açan yaşamla ilgili çeşitli konular incelenebilir.
Bireysel terapi sürecinde danışan kendisinin farkına varır. Danışan güçlü ve zayıf yönlerini tespit ederek kendisini geliştirir. Terapi süreci sonlandığında ise hayatı daha emin adımlar ile devam eder.
Bireysel Terapiye Neden Başvurmalıyım?
İnsanlar hayat bazı zorluklarla karşılaşabilirler. Karşılaştığımız zor deneyimler veya durumlar bizi olumsuz etkileyebilir. Bazen bu olumsuz sonuçlarla başa çıkabiliriz, bazen de çıkamayız. Hayatımızın eskisi gibi olmadığını hissedebilir, bazı şeylere başlamakta zorlanabiliriz ve sadece kendimizle değil çevremizle de sorunlar yaşayabiliriz. Bu durumda, muhtemelen herkesin ihtiyaç duyduğu psikolojik yardıma ihtiyacımız var.
Bireysel terapi, Nevşehir Psikolog ve danışan arasında gizlilik esasına göre gerçekleşen, bireyin birçok sorununu terapistle paylaştığı, kişisel farkındalık kazandığı ve birçok sorunu çözdüğü bir süreçtir. Danışanlar, terapistlerinin de desteği ile yaşadığı problemler ile baş etmeyi öğrenir.
Terapi Ne Zaman Gereklidir?
Bireysel terapiye başvuran kişiler genellikle; kişinin sosyal hayatından, ilişki ya da iş hayatındaki sorunlardan özellikle kendi isteğiyle ya da yakınlarının yönlendirmesiyle kaçamayacağını hissettiği ve bunun bu alanlardaki işleyişine yansımaları olduğu durumlarda gerçekleşmektedir.
Bireyler bu genel durumların yanı sıra; yaşam kalitelerini yükseltmek, daha iyi ilişkiler kurmak ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli becerileri öğrenmek amacıyla da terapiye başvurabilirler. Kişisel gelişim, performans geliştirme, kendini tanıma ve korkuyla başa çıkma gibi kişisel gelişim konuları da sıklıkla psikoterapinin uygulama alanını oluşturur.
Bireysel Terapi Seans Süresi Nedir?
Uygulanan terapi tekniği ve terapiste göre süre aralığı değişmektedir. Ortalama süre 45-60 dakika arasıdır.
Bireysel Terapide Uygulanan Teknikler Nelerdir?
Bilişsel Davranışçı Terapi.
Kabul ve Kararlılık Terapisi.
Bütüncül Psikoterapi.
Şema Terapi.
Psikodinamik Psikoterapi.
Varoluşsal Psikoterapi
Bireysel Terapi Hangi Problemlerle İlgili Çalışır?
Özgüven Eksikliği
Öfke Kontrol Problemi
Kişisel Gelişim ve Farkındalık
Stres Yönetim Problemi
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Kayıp ve Yas Süreci
Ayrılık Süreci
Kaygı Bozukluğu
Panik Atak
Travmatik Deneyimler
Uyku Bozuklukları
Yeme Problemleri
Depresif Duygudurum
Yakın İlişkilerde Yaşanılan Problemler
Aile İçi Anlaşmazlıklar
Depresyon
Bireysel Terapinin Faydaları
Bireysel terapi, kişilerin yaşamlarında zorluklarla karşılaştıkları ya da kişisel gelişim yaşamak istedikleri durum ve süreçlerde profesyonel bir psikoloğun desteğini alma sürecidir. Bu süreç bireylere aşağıdaki faydaları sağlar:
Bireyin kendini daha iyi anlamasına yardımcı olur
Bireyin duygularını tanımasına ve duyguları karşısında uygun davranışlar sergilemesine yardımcı olur
Bireyi yargılamaz ve düşüncelerini objektif bir şekilde dinler
Bireyin sergilediği semptomların esas nedenlerini bulmaya çalışır.
Bireyin başa çıkma stratejilerini işlevsel düzeyde tutar
Bireyin semptomlarını kontrol eder
Bireyim yaşam tarzını düzenler
Terapinin en önemli noktalarından birisi de terapist ile kurulan güven ilişkisidir. Terapist ile kurulan bağın güçlü olması terapinin etkinliğini etkiler. Terapi sürecinde, terapist sizin kültürel yapınızı ve yaşam deneyimlerinizi öğrenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, terapötik iletişimin güçlenmesi ise birkaç seans sürebilir.
Terapi sürecinde duygu ve düşünceler yoğun işlenmektedir. Sizi etkileyen ama uzun zaman aklınıza gelmeyen anılar orada canlanabilir. Bu yoğun süreçler size kendinizi yorgun hissettirebilir ve bu normaldir. Size bu süreçte terapistiniz destek olur.
Unutmamak gerekir ki değişim zorlu bir süreçtir fakat sonucunda hissettiğiniz iyilik hali buna değecektir. Bu yolculukta sizlere yardımcı olacak Nevşehir Uzman Psikolog kadromuza göz atabilirsiniz.