Hızlı Randevu
Hızlı Randevu

Psikolog Randevu almak için lütfen formu doldurun.

Kurumsal Beslenme Danışmanlığı

Kurumsal Beslenme Danışmanlığı

Sağlığı geliştirme programları halk sağlığının önemli bir bileşenidir ve öncelikle hastalıkların oluşmasının engellenmesini, ikincil olarak sağlık açısından risk altındaki grupların kontrol altına alınmasını ve üçüncül olarak var olan hastalıkların kontrol altında tutularak toplum sağlığının iyileştirilmesini ve sağlık maliyetlerinin minimalize edilmesini hedefler. Aynı hedefler işyeri sağlığı geliştirme programlarının önlem basamaklarını da oluşturmalıdır. 

Benzer özelliklere ve sağlık profiline sahip bireyleri içeren iş yerleri gibi gruplarda sağlığı geliştirme programları uygulanarak doğru sağlık bilgisi ve sağlık tutumları topluma daha kolay bir şekilde yaygınlaştırılmalıdır. Pek çok hastalığın oluşmasında ve tedavisinde önemli yere sahip olması nedeni ile beslenme müdahaleleri iş yeri sağlığı geliştirme programlarının en önemli uygulamalarından biri olmalıdır.

İş yerlerinde beslenme ile ilgili yanlış uygulamaların ve iş yerindeki çalışanların yanlış beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi ve önlem stratejilerinin geliştirilmesi, çalışanların antropometrik ölçümlerinin düzenli yapılması, beslenme ile ilgili grup ve bireysel eğitimlerin ve davranış değişikliği tedavilerinin yapılması için iş yerlerinde diyetisyenlerin bulunması oldukça önemlidir. Ülkemizde iş yeri sağlık ekiplerinin içinde hekim ve hemşirelerin yanı sıra diyetisyenlerinde bulunmasının yaygınlaştırılması hedeflenmelidir.

Çalışanların işyerlerinde belirli aralıklar ile diyetisyenler ile birebir görüşmeler yapabilmesinin sağlanması çalışanların beslenme alışkanlıklarıve sağlıkları için oldukça önemlidir. Çalışanların beslenme alışkanlıklarında işyerinin fiziki koşulları da oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle iş yeri beslenme ve sağlığı geliştirme programlarının etkinliğinin arttırılması için çalışanların işyerlerinde sağlıklı besin maddelerine kolay ve ekonomik ulaşımı sağlanmalıdır.

İşveren sağlık maliyetlerinin azaltılmasında hastalıkların oluşmadan önüne geçilmesinin ve iş yeri sağlığı geliştirme programlarının önemi işverenlere aktarılmalıdır. İş verenlerin sağlık ekiplerinde hekim, hemşire, diyetisyen, psikolog gibi sağlık çalışanlarını düzenli bir şekilde bulundurmasının yanı sıra ödül ve cezalar ile sağlığı geliştirmeyi teşvik etmesi programların yararlılığını arttıracaktır.

Literatürde farklı işyerlerine ait sağlığı geliştirme programı uygulamalarının az bulunması, özellikle ülkemizde işyeri sağlığı geliştirme programlarında beslenme ile ilgili önlem basamaklarının net bir şekilde ortaya konulmamış olması ve işyeri beslenme müdahalesi ile ilgili yapılmış hiçbir araştırmanın olmaması uygulamaları zorlaştırmaktadır. Bu nedenle literatürde ve özellikle ülkemizde bu konu ile ilgili daha fazla araştırmaya yer verilmesi, ülkemizde yönetimlerin işyeri sağlığı geliştirme programlarında beslenme uygulamaları ve diyetisyenin görevlerini ortaya koyması ileriki çalışmaları kolaylaştıracaktır.

 

Kurumsal Diyestisyenlik | Kurumsal Beslenme Danışmanlığı | İşyerinde Beslenme