Hızlı Randevu
Hızlı Randevu

Psikolog Randevu almak için lütfen formu doldurun.

Obezite ve Kilo Kontrolü

Obezite

Kronik aşırı beslenme obezitenin en önemli nedenidir. Bununla beraber; genetik yatkınlık, sedanter yaşam ve yağın aşırı depolanmasına karşı bireyi koruyan mekanizmalarda bozulma gibi diğer faktörler de rol oynayabilirler. Bu mekanizmalar postprandiyal termogenez, egzersiz dışı aktivite termogenezi, fiziksel aktivite, kas fibrillerinin birleşimi, tiroid hormon aktivitesi, eşleşme bozucu (uncoupling) proteinler ve yararsız döngüleri içerir.

Ilımlı bir kilo kaybı dahi (başlangıç kilosunun % 5-10’unu kaybı gibi) diyabet insidansını % 50, bazı tümörleri % 50 ve kardiyovasküler mortaliteyi % 20 oranında azalttığından normal kiloya ulaşmayı amaçlayan eski girişimler gerçekçi olmayıp gereksiz bulunmuştur. Bu etkiler muhtemelen yağ dokusu fonksiyonunun hassas olarak ayarlanması ile birliktedir ve daha fazla kilo verilmesi ile arttırılamaz. Orta düzeyde vücut kilo kaybı dolaşımdaki trigliseridler, serbest yağ asitler, insülin, leptin, PAI-1 ve yağ hücrelerinin diğer ürünlerinin azalması ile bir hiposekratuvar katabolik durum yaratmak için yeterlidir. Obezite tedavisinde kullanılan 5 farklı metod: 

• Diyet

 • Psikoterapi

 • Fiziksel aktivitenin modifiye edilmesi 

• Farmakoterapi 

• Cerrahi 

İlk 3 metod herhangi bir kilo verme programının köşe taşlarıdır, çünkü tedavi (-) enerji dengesini sağlamayı hedef olarak alır. Bu girişimler şunları içerir.

 - Düzenli gıda alımı; günlük gıda alımı 3-6 alıma bölünür. Gıda sağlıklı, gıda normlarına uygun ve antiaterojenik özellikte olmalı, yeterli vitamin, mineral ve lif içermelidir. Çeşitli olmalı ve günlük sebze, meyve, tam tahıl ürünler, patates ve bakliyat ürünler içermelidir.

 - Yağ alımının azaltılması; kilo vermenin en önemli parçasıdır. Hastalar diyet hakkında oldukça geniş bilgi almalarına rağmen sıklıkla bunun önemini hafife alırlar. Onlar sürekli şeker almadıklarını tekrarlarlar, ancak 5 g’lık bir küp şeker 20 kcal iken, 5 g yağ 45 kcal içermektedir. 

- Yaşam stilini değiştirme psikoterapi ile vurgulanarak, boş zaman aralıklarındaki alışkanlıkların değiştirilmesi ve tüm fiziksel aktivitenin arttırılmasını içerir. Diyet alışkanlıklarındaki basit değişiklikler nadiren başarıya ulaşır.

 - Diyet yanlışlarının önlenmesi yeni yaşam stili ile cesaretlendirilmelidir. Sıklıkla görülen hastanın tek bir kez kaytarmadan sonra utanması ve eforunu arttırmak yerine tamamen vazgeçmesidir. - Düşük kalorili içeceklerin yeterli alımı önemlidir. Alkol alımı azaltılmalıdır (alkol=7.5 kcal/g) alınan kalorinin azaltılması yaşam boyu olmalıdır. Aynı zamanda tüm yaşam stilini, yeme ve egzersiz düzeni de dahil olmak üzere değiştirmek gerekir.

 

Anahtar Kelimeler: Diyestisyen | Obezite | Kilo Kontrolü | Beslenme | Beslenme Bozukluğu