Frostig Testi (Gelişimsel Görsel Algı Testi), 4-8 yaş arası çocukların görsel algılama yeteneklerini değerlendirmek için tasarlanmış bir performans testidir. Görsel algı becerileri sayesinde çocuklar, akademik başarıları için gerekli olan okuma, yazma, aritmetik ve diğer tüm becerileri kazanırlar. Bu testi, bireyin okula ve öğrenmeye hazır olup olmadığını değerlendirmek için kullanabilirsiniz. Frostig görsel algı testi, görsel algıyı tespit etmek için Dr. Maria Frostig tarafından geliştirilmiş oldukça güvenilir bir testtir. Frostig görsel algı testi; göz hareketi koordinasyonu, şekil ve zemin tanıma, şekil sabitliği, mekansal konum algısı ve mekansal ilişki algısı olmak üzere beş alt boyuttan oluşmaktadır.
Göz Hareketi Koordinasyonu (GMK); görmenin vücut hareketleri veya vücut bölümleri ile koordine edilmesi yeteneği olarak ifade edilir. Alt testte çocuklardan farklı genişlikteki sınırlar içinde model çizgiler olmaksızın, bir modelden diğerine kesintisiz, düz, kıvrımlı ve açık çizgileri çizmesi istenmekte, el göz koordinasyonunun ölçülmesi hedeflenmektedir.
Şekil Zemin Ayrımı (SZA); birçok uyaran arasından seçilen veya seçilmesi gereken uyaranı algılama, düşünme ve dikkat etme olarak tanımlanmaktadır. Alt testte, şekli giderek karmaşıklaşan zeminler üzerinden şeklin algılanması beklenir. Burada kesişen ve gizli geometrik şekiller kullanılır. Zemin içinde istenen şekli algılayabilme yeteneğini ölçmek için tasarlanmıştır.
Şekil Sabitliği (ŞS); bir nesnenin şeklini, duruşunu, boyutunu, gölgesini ve konumunu algılamayı ve onu benzer şekillerden ayırt etmeyi içerir. Testler kareleri, daireleri, dikdörtgenleri, elipsleri ve paralelkenarları içerir. Bir şeklin farklı konumlarda algılanma yeteneğini ölçmeyi hedefler.
Mekanda Konumun Algılanması (MKA); Figürün her bir parçasının göreli konumunu fark etmenin psikolojik bir süreç gerektirdiği ve bu sürecin dikkat gerektirdiği söylenir. Dizide görünen figürlerin ters çevrilmiş ve döndürülmüş versiyonlarına dikkat etmeyi içerir. Farklı pozisyonlardaki şekilleri algılama yeteneğini ölçmek için tasarlanmıştır.
Mekansal İlişkilerin Algılanması (MİA); iki ya da daha fazla nesnenin kendisiyle ve birbiriyle olan ilişkilerini algılama olarak tanımlanmaktadır. Şekli oluşturan unsurları analiz etme yeteneğini ölçmeyi amaçlar.
Frostig Görsel Algı Testi’nin Değerlendirilmesi
Frostig Görsel Algı Testi yalnızca çocuğa bireysel olarak uygulanan kağıt kalem testidir. Testi uygularken çocuk, ölçme aracında verilen yönergeleri uygulamalıdır. Uygulama, çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine göre yaklaşık 25-30 dakika sürecektir. Değerlendirme yapılırken her bir alt boyut kendi içinde değerlendirilerek puan verilmelidir.
Göz-Motor Koordinasyonu (GMK) (16 madde); Bu testte çocuk belirlenen alanda birinci şekilden ikinci şekle doğru düz bir çizgi çizmelidir. Puanlama çocuğun çizdiği çizgisine göre yapılmakta, çocuk düz çizgi çizdiği için 2 puan, çizgiyi belirlenen sınıra dokunduğu için 1 puan, çizgiyi geçtiği, belirlenen yerden başlayıp belirlenen sona ulaşmadığı için 0 puan alır. Bu alt testte bazı maddeler 1 ve 0 olarak puanlanır. Bu alt boyuttan alınabilecek en yüksek puan 30’dur.
Şekil Zemin Ayrımı (ŞZA) (8 madde); Bu alt boyutta çocukların verilen şekilden istenilen şekli (20 şekil) çizmesi gerekmektedir. Çocuk her doğru çizim için 1 puan alır. Alınması mümkün olan en yüksek puan 20'dir.
Şekil Sabitliği (ŞS) (17 madde); bu alt boyutta çocuktan istenilen şekli işaretlemesi istenir. Bir çocuk bir figürü her doğru bulduğunda ve çizdiğinde bir puan alır. Yanlış şekli işaretlerse, işaretlediği yanlış şekillerin sayısı doğru noktasından azalacaktır. Alınması mümkün olan en yüksek puan 17'dir.
Mekanda Konumun Algılanması (MKA) (8 madde); Çocuktan başlangıçta istenilen şeklin aynısını bulması beklenir. Çocuğun her doğru cevabına bir puan verilir. Mümkün olan yüksek puan 8’dir.
Mekansal İlişkilerin Algılanması (MİA) (14 madde); bu alt testte çocuk verilen örneğe göre aynı resmi çizmelidir. Çocuğun çizdiği benzer her resim 1 puan alır. Mümkün olan en yüksek puan 8 puandır. Ölçeğin toplam puanından alınabilecek en yüksek puan 83 puandır.
Frostig Görsel Algı Testinin Önemi
Çocukların görsel algılarını değerlendirmenin yanı sıra; çocuğun ilkokula hazır olup olmadığını ölçen bir olgunluk testidir. Algı sorunları genellikle 3-7 yaş arasında ortaya çıkar. Her sınıfta bu alanda geride kalan çocuklar görülmektedir. Görsel algı sorunu olan çocuklar, öğrenme nesnelerini ve bunların uzamsal ilişkilerini algılamada zorluk yaşayacaklardır. Bu nedenle görsel algı problemlerinin erken dönemde tespit edilmesi ve erken müdahale ile kalıcı problemlerin önüne geçilmesi oldukça önemlidir. Kayseri’nin en iyi psikoloji merkezi olan Sarı Psikoloji de uzman klinik psikologlar tarafından Frostig görsel algı testi yapılmaktadır.
Bu test sayesinde belirli öğrenme güçlüğü çeken çocukların görsel algıları tespit edilebilir. Test ayrıca çocukların görsel algı problemlerinin derecesini görmek ve uygun akademik eğitim içeriğini belirlemek için de kullanılmaktadır. Frostig ayrıca görsel algıyı geliştirmeye yönelik bir eğitim programıdır. Bu anlamda test ve eğitim planı bir bütündür.
Sizlerde çocuğunuzun görsel algı sorunu olup olmadığını öğrenmek ve profesyonel yardım almak için Sarı Psikoloji ile iletişime geçerek çocuğunuza uzman psikolog eşliğinde Frostig Görsel Algı Testi yaptırabilirsiniz.
Yorumlar
Bu içeriğe daha önce yorum yazılmamış. İlk yorum yazan siz olun!
Yorumlar