Louisa Duss Psikanalitik Öykü Testi Nedir?
Louisa Duss Psikanalitik Öykü Testi, 4 yaş üzeri çocuklara uygulanabilen projektif bir testtir. Çocukların kompleks problemlerini çözmek için en gelişmiş teknolojilerden biridir. Uzman psikolog, çocuk hikayeyi tamamladıktan sonra çocuğun duygularını, çatışmalarını ve iç dünyası ile ilgili bilinçaltı bilgilerini yorumlayacaktır. Genellikle okul öncesi dönemdeki çocuklara uygulanır.
Bu testte kullanılan hikayeler çoğunlukla anlayabilecekleri ve ilgilenecekleri şekilde kurgulanmıştır. Bunu yaparken Düss, danışanların komplekslerine denk gelen davranışları göz önünde bulunduruyor ve şu varsayıma dayanıyordu: ‘’Eğer denek, hikayelerden birine ya da birkaçına takılırsa anlamlı içerikli ya da sembolik değeri olan cevaplar veriyor ya da kaçınıyorsa, hikaye ya da hikayenin kahramanı, temanın karmaşıklığını uyandıracak bir çağrışım oluşturmuş demektir.’’
Buna göre her hikaye veya hikayedeki kahramanlar bir veya daha fazla kompleksle ilişkilidir. Deneyim sürecinde, komplekse karşılık gelen bazı problemler hakkında derinlemesine düşünmeniz ve cevapların anlamını anlamanız gerekir. Çocuğun sorununun oluşumuna göre sorular soruların derinleşmesi gerekir. Bu nedenle bilinçaltı sembollerini ve psikanalitik sorgulama tekniklerini bilen uygulayıcıların bu hikayeleri kullanmaları daha uygun ve yerinde olacaktır. Sadece çocuğun verdiği cevabı açıklamakta değil, aynı zamanda çocuğun cevap verirken tutum ve davranışlarını açıklamakta çok değerlidir.
10 hikayeden oluşan bu testte çocuklara bu hikayeler önce anlatılır ve hikayelerin her birinin sonunda sorulacak olan soruların çocuk tarafından yanıtlanması beklenir. Hans Zulliger tarafından 5 yeni hikaye daha eklenmiştir. Çocukların hikayedeki kahramanla özdeşleşerek tepki vermeleri beklendiği için kendilerini suçlu hissettirmeyen hikayeyle başlarlar ve hikayenin yoğunluğu giderek artar. Genel olarak hikayeler; anne- baba bağlılığı, anne-baba arasındaki ilişkinin kıskanılması, kardeş kıskançlığı, Oedipus ve Elektra kompleksleri ile ilgilidir.
Hikayeler çocukların anlayacağı ve ilgileneceği şekilde düzenlenmiştir.
Bu hikayeler;
- Kuş hikayesi,
- Evlenme yıldönümü hikayesi,
- Kuzu hikayesi,
- Cenaze hikayesi,
- Korku hikayesi,
- Fil hikayesi,
- İmal edilmiş obje hikayesi,
- Anne ve babayla gezinti hikayesi,
- Haber hikayesi,
- Kötü rüya hikayesi’dir.
Çocukların hikaye anlattıktan sonraki tepkilerinde şu özellikleri bulursak, aralarında bir kompleks olduğunu düşünebiliriz:
Beklenmeyen ani tepki
Diğer hikayelerdeki komplekslerden tekrar tekrar bahsetmeleri
Kulağa eğilip fısıldamak
Hikayelerden birine yanıt vermeyi reddetme
İnatla susma ve cevap vermeme
Danışanın teste yeniden başlamak istemesi
Hikâyeyi tamamladıktan sonra çocuğunuzun duygularında, çatışmalarında ve iç dünyası ile ilgili bilgilerinde sorunlarla karşılaşırsanız, psikolojik destek almalısınız. Kayseri Uzman Psikolog kadromuzla Sarı Psikoloji Kayseri Psikolog Randevu Al bölümünden randevu alarak çocuğunuzun yaşadığı karmaşık sorunları çözmesi için Online Psikolojik Destek ya da Kayseri Psikolojk Destek alabilirsiniz.
Yorumlar
Bu içeriğe daha önce yorum yazılmamış. İlk yorum yazan siz olun!
Yorumlar