Vajinusmus Nedir?
Vajinismus, vajinal kaslarının istem dışı kasılması sonucu oluşan cinsel işlev bozukluğudur. Vücudumuzda birçok kas vardır. Vücut kaslarının en büyük görevi, bulundukları bölgeye göre farklı özellikler gösteren esnek harekete izin vermektir. Aynı şekilde vajinada da esneyebilen kaslar vardır. Bu kaslar sayesinde ilişki sırasında yeterli esneme sağlanır ve böylece vajinal penetrasyon meydana gelebilir. Vajinismus ilk geceden itibaren çiftler için büyük bir sorun olabilmektedir, her cinsel ilişki durumu vajinismus olarak kabul edilmemelidir. Vajinismus sorunu vajina girişi çevresindeki kasların istem dışı kasılması ve cinsel ilişkiye ihtiyaç duyulsa dahi penisin vajinaya girememesi durumudur.
Vajinismus hastalığında kadın kendini kasarak penisin vajinaya girmesini engeller. Bu hastalığın vajinal darlık veya küçüklük ile ilgisi yoktur, cinsel ilişki sırasında istemsiz bir kasılmadır. Vajinadaki kaslar kontrolsüz bir şekilde kasılan ve cinsel ilişkiyi engelleyen esnek bir kas yapısına sahiptir. İstemsiz kasılmalar sadece vajinada değil tüm vücutta meydana gelir. Vajinismus rahatsızlığı olan kadınlar genellikle bacaklarını sıkıca kapatarak cinsel ilişkiye girmeye izin vermezler.
Bazı kadınlar, ilk cinsel deneyimden önce bedenleri ve cinsel yönelimleri hakkında bir yanlış düşüncelere sahip olabilir. Bunun nedeni, toplumumuzda cinselliğin bastırılması ve utanç verici bir konuşma olarak görülmesidir. Vajinismus, cinsel eğitim sürecinin doğru yürütüldüğünde ve çevresel baskının düşük olduğunda , nadir görülen bir hastalıktır. Türk toplumunda cinsel ilişki sırasında karşılaşılan sorunların çoğu vajinismustan kaynaklanmaktadır.
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
Vajinismus belirtileri, vajinismusun tipine ve derecesine göre kişiden kişiye değişir.
Genel Belirtiler;
- Cinsel ilişki sırasında vajinanın ciddi bir şekilde kasılması, spazm olması ve cinsel ilişkinin imkansız gelmesi
- Cinsel ilişki arzusuna rağmen, yine de güçlü bir kendini kapatma hissinin olması
- İlişki sırasında vajinayı bacakları ile tamamen kapatmak isteği
- Tampon ve fitil ilaçları kullanırken de aynı korkunun oluşması
- Cinsel ilişki sağlansa bile vajinada kasılmalar, yanmalar ve ağrılar olması
- İlişki öncesi veya ilişki sırasında yoğun kaygı nedeniyle terleme ve titreme olması
- Vajinal kuruluk olması
- Jinekolog muayenesinden korkma veya rahatsızlık duymak
Vajinismus Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
İlişki sırasında vajinanın daralması, vajinal ilişkiye izin verilmemesi gibi sorunlar her zaman vajinismus belirtisi olmayabilir. Ancak bir kadın, cinsel ilişki isteğine rağmen kaygı, korku ve stres nedeniyle cinsel ilişkiye giremiyorsa vajinismus tanısı konulabilir.
Cinsel ilişki sırasında karşılaşılan problemin vajinismustan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için kişinin muayene için bir jinekoloğa gitmesi gerekir. Muayene sırasında cinsel ilişkiyi engelleyen fiziksel problemler olup olmadığı araştırılır. Ancak bazı vajinismus hastaları muayene korkusuyla genital bölgede herhangi bir pelvik muayeneye izin vermeyebilir. Kadında fiziksel işlev bozukluğu yoksa psikolojik bir sorun olduğu belirlendikten sonra vajinismus tanısı konulabilir.
Vajinismus Çeşitleri Nelerdir?
Kadın vajinismusu belirtilerinin cinsel yaşamda ne zaman ortaya çıktığı ve kadınları ne zaman etkilediği sorularına verilen yanıtlara göre vajinismus muayenesi türleri birincil (birincil) vajinismus ve ikincil (ikincil) vajinismus olarak ikiye ayrılmaktadır.
Bir kadın ilk cinsel ilişki sırasında vajinaya girdiğinde vajinismus belirtileri gösteriyorsa bu duruma birincil vajinismus adı verilir. Bu tipte kişinin geçmişte sahip olduğu yanlış bilgiden kaynaklanan yoğun korku ve baskı cinsel ilişkiye izin vermez. Bu sorunlardan dolayı karı koca arasındaki uyum bozulacaktır.
Bazı durumlarda ilk cinsel ilişkiden sonra ilişkide vajinismustan kaynaklanan sorunlar ortaya çıkabilir. Vajinismus belirtileri ilk cinsel ilişkiden hemen sonra veya birkaç yıl sonra ortaya çıkabilir. Doğumla ilgili geçmiş travmalar, kötü jinekolojik muayene deneyiminden sonra oluşan korku, düşük veya düşük yapma, çiftler arasında zamanla uyum kaybı, cinsel ilişkiden zevk alamama da kadınların vajinismus yaşamasına neden olabilir. Bu vajinismus tipine ikincil vajinismus denir.
Vajinismuslu Kadınlarda Temel Yanlış İnanışlar Nelerdir?
Vajinismus hastası kadınların çoğu, cinsel organlarının çok küçük ve anormal olduğunu düşünür.Vajina veya kızlık zarı bir duvar oluşturur. Erkek cinsel organı çok büyükse çok zarar gibi düşüncelere sahiplerdir.
Vajinismus Daha Çok Kimlerde Görülür ?
Vajinismustan muzdarip kadınlar, yaş, eğitim, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel statü açısından özel bir farklılık göstermemiş, şehirlerden ve kentsel alanlardan gelmiştir. Hepimizin bildiği gibi cinsel eğitim ve bilgilendirme kişisel genel eğitim düzeyi ile paralellik göstermez, toplumun ve kültürün devamlılığı ile şekillenir. İlk cinsel ilişki girişimi sırasında ortaya çıktığı için toplumdaki cinsel ilişki yaşına göre ortaya çıkma yaşı belirlenir. Farklı yaş gruplarından hastalarımız olabilir, çünkü problem keşfedildikten birkaç yıl sonra tedavi için başvurabilirler.
Vajinismus Tüm Dünyada Görülmektedir! Yalnız Değilsiniz!
Vajinismus sadece bizim gibi Müslüman ya da muhafazakar çevrelerin değil tüm dünyanın ortak sorunudur. Ancak bizim ülkemiz de görülme oranı Batılı ülkelere göre 10 kat daha fazla. Vajinismus sorunu olan kadınlar sadece vajina girişinde kasılmaları değil, karın, bel, sırt, bacaklar gibi vücudun birçok yerinde kasılmaları da tarif eder. Bu nedenle bir çift seks yapmaya çalıştıktan sonra kişiler bu bölgelerde kas ağrısı hissedebilirler. Bu durumun vajinismus derecesi ile ilgisi vardır.
Vajinismus Geçer mi?
Vajinismus tedavisinde kişiye özel vajinismus tedavisi kullanıldığında hastanın tedaviye yanıt verme oranı oldukça yüksektir. Cinsel tedavi merkezlerinde, uzmanların yardımıyla ve bir kadın doğum uzmanının muayenesi ile yapılan tedavilerde vajinismus hastalığı tamamen iyileştiği görülmüştür. Bu iyileşme sayesinde kişiler ilişki sırasında endişe duymadan, vajinal kaslar gevşeyerek ve ilişki ağrısız gerçekleşir.
Vajinismus İçin Hangi Bölüme Gidilmeli?
Vajinismus semptomları olan kişiler, net bir teşhis için öncelikle hastanenin kadın doğum ve kadın hastalıkları bölümüne gitmelidir. Jinekolog vajinismus hastasının durumuna ve vajinismus derecesine göre sizi profesyonel bir psikolog veya psikiyatriste yönlendirebilir.
Vajinismus tedavi yöntemleri arasında yer alan psikoterapi ne kadar sürer?
Günümüzde en etkili tedavinin cinsel terapi konusunda uzmanlaşmış bir terapist tarafından yapılan cinsel terapi olduğu kabul edilmektedir. Doğru ve uygun tedavide, başarı oranı %100 olup, ortalama tedavi süresi 8-10 haftadır.
Cinsel Terapide Neler Yapılıyor?
Cinsel kliniklerde veya hastanelerde yürütülmektedir. Vajinismus tedavisi bu konuda eğitim almış deneyimli psikiyatristler ve psikologlar tarafından yapılmaktadır. Cinsel tedavi için başvuran kişinin cinsel partneri varsa, tedavi için cinsel partnerle birlikte başvurması tavsiye edilir. Çünkü bu tedavi başarı oranını artırabilir. Terapist partnerlerle ayrı ayrı olarak görüşür ve cinsel sorun öyküsü alır.Sorun alanını belirledikten sonra, tedavi hedeflerini belirlemek için çiftle birlikte çalışılır. Seansların sıklığı, süresi ve temel esasları belirlenir.
Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir?
Vajinismus, psikolojik nedenlerle gelişir ve kendi kendine tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Kişi jinekolojik muayeneden sonra cinsel terapiye başlamalıdır. Vajinismusun bilimsel olarak kanıtlanmış tek tedavisi cinsel terapidir. Cinsel işlev bozukluğunun cinsel terapiye en iyi yanıt verdiği ve en kısa süreyi aldığı söylenebilir. Bilişsel davranış terapisi de vajinismus tedavisinde kullanılabilir. Doğru tedavi yöntemi ile vajinismus hastaları cinsel mitolojinin getirdiği kaygı ve korkuyu yenebilir ve sağlıklı bir cinsel yaşama sahip olabilirler.
İlk görüşmede yapılan gecikmeli cinsel eğitimdir. Amaç, partnerlerin cinsel sağlığı anlamasını, hem de yanlış anlamaları düzeltmesini, cinsel organlar ve cinsel fizyoloji hakkındaki gerçekleri iletmesini sağlamaktır. Ardından, uygulama yoluyla, spazmların ve vajina içine girilmesi korkusunun üstesinden gelinir.
Bilişsel davranışçı terapi çerçevesinde sistem duyarsızlaştırma ve bilişsel yeniden yapılandırma tekniklerini kullanır. Kişi vücudunu ve vajinasını anlamaya ve sahiplenmeye çalışır. Parmak egzersizleri ve penisin vajinaya yerleştirilmesi ile tedavi süreci sona erer.
Online/Yüz yüze Vajinismus sorunlarınızın çözümü için Tıklayınız.
Yorumlar