Çocuk ve Ergenlerde Baskın Olan Zekâ Türü ve Öğrenme
Motivasyonun eğitim ve öğretim sürecindeki önemli yeri her zaman dikkat çekmiştir. Her türlü davranışın uyarılması, seçilmesi, yönlendirilmesi ve devam ettirilmesi motivasyonun genel psikoloji çerçevesindeki tanımına girmektedir. Motivasyonun öğrenme sürecindeki yeri ise öğrenme sürecinin başlatılması ve devam ettirilmesini sağlaması yönündedir. Motivasyonu bir amacı gerçekleştirmek üzere gerekli davranışlara yönelme ve bu yönelme sürecinin devamını sağlama olarak tanımlayabiliriz. Motivasyon öğrenme-öğretme süreçlerinde en önemli etkenlerden ve öğrenme için gerekli ön şartlardan biri olarak görülmektedir. Motivasyonu, kişilerin farklı aktivitelerdeki davranışlarını ve gayretlerini açıklamaya çalışan bir psikolojik yapı olarak tanımlayabiliriz. Öğrenme sürecinde başarıyı arttıran en önemli faktörlerden biri de motivasyondur. Motivasyonu yüksek öğrenciler sınıf içi etkinlik ve sorumluluklarda daha fazla çaba göstererek motivasyonu düşük öğrencilerin önüne geçerler. Motivasyon öğrenme sürecinin üç farklı boyutunu etkilemektedir:
1) Öğrenme etkinliklerinin devam etmesi ve artması,
2) Öğrenme etkinliklerinin şekli,
3) Öğrencinin tüm bu öğrenme etkinlikleri boyunca işlevselliği.
Motivasyon, öğrenme sürecinin başlaması için gerekli olan ön şart olmasının yanında bireyin öğrenme sonuçlarını etkileyen önemli bir faktör olarak da görülmektedir. Bu anlamıyla motivasyonun, öğrenme sürecinde hem bir neden hem de bir sonuç olduğu ifade edilebilir.
Zekâ Türleri Nelerdir?
Dilsel - Sözel Zekâ Bir dilin temel işlemlerini açıkça kullanabilme ve sözcükler zekâsı olarak tanımlanır.
Bedensel Zekâ Kendini ifade etmek amacıyla jest ve mimikleri, beyin ve vücut koordinasyonunu etkili bir şekilde kullanma yeteneğidir.
Görsel Zekâ Düşünme sürecinde resimler, imgeler, şekiller ve çizgileri kullanma, üç boyutlu nesneleri algılama ve kıyaslama becerisidir.
Müziksel Zekâ Düşünme sürecinin sesler, notalar, ritimlerle oluşturulması, yeni ses ve ritimleri üretme ve farklı sesleri tanıma yeteneğidir.
Mantıksal Zekâ Mantıksal ilişkiler kurarken sayıları, hesaplama yeteneğini kullanarak sonuç çıkarma, hipotezler üretme, problem çözme ve geometrik şekiller gibi soyut sembolleri kullanma ve tüm bunlarla bilginin parçaları arasında sorunsuz şekilde ilişki kurma becerisi olarak tanımlanır.
İçsel Zekâ Bireyin kendi iç dünyasını değerlendirebilmesi, kendisi ile ilgili hedefler oluşturabilmesi, kendi duygu ve duygusal tepkilerini tanıması becerisidir.
Sosyal Zekâ Toplumsal iletişimde sözel ya da sözsüz iletişim becerilerini kullanma, grup çalışmalarında işbirlikçi olma, diğer insanların duygu ve düşüncelerini kolaylıkla anlama, yorumlama ve insanları ikna edebilme becerisidir.
Doğacı Zekâ Doğadaki canlıların yaratılışları üzerine düşünerek onları anlamaya çalışma, tanıma ve araştırma becerisi olarak tanımlanır.
Varoluşçu Zekâ Zekânın bu boyutu duygusal bilginin ötesine geçerek soruların ve olguların üzerine düşünme olarak tanımlanır.
Baskın Zekâ Türüne Göre Nasıl Bir Yaklaşım Göstermeliyiz? Baskın zekâ türünün tespit edilebilmesi için test ölçümleri yapılmaktadır. Baskın zekâ türüne ilişkin verilerle ve bireyin kişilik yapısına göre uygun terapi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu doğrultuda motivasyon ve başarı güdüsü artırılmasının yanı sıra, yaşamsal doyumun sağlanmasına da ışık tutulmaktadır.
Kıbrıs Pedagog | Kıbrıs Çocuk Ergen Terapisi | Zeka Türü ve Öğrenme | Kıbrıs Psikolog