Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna Yönelik İlaçsız Çözüm (BBMP)
BBMP Nedir ?
BBMP – Bilişsel ve Bedensel Müdahale Programı Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite’ye yönelik hazırlanmış içeriğinde 36 fiziksel egzersiz ve 43 bilişsel etkinliğin bulunduğu özgün ve yapılandırılmış bir programdır.
BBMP Genel İşleyişi Nasıldır ?
BBMP Çocukların programa uyumunu artırmak amacıyla oyunun güncel kullanımı ile yürütülmektedir. PUKO isimli ana karaktere (kukla) çocukla birlikte dikkat becerileri ve davranışsal otokontrol öğretilmeye çalışılmaktadır. Her etkinlik sonrasında çocuğa bir puan stickeri verilmektedir. Bu stickerlar ilk seans boyanan PUKO posterine yapıştırılmaktadır. Yeterli sayıda stickera ulaştığında ise PUKO onunla birlikte eve gitmeye hak kazanır.
PUKO Ne Demektir ?
Planla
Uygula
Kontrol et
Odaklan kelimelerinin baş harflerinin birleşimidir.
BBMP’de Hangi Beceriler Vardır ?
BBMP beynin Nöroplastisite yeteneğine dayanan içerisinde alt hedefler olarak kognitif beceriler, Akıl yürütme ve yönergeleri takip etme becerileri, duyusal ve kısa süreli bellek becerileri, beyin hemisferlerinin çift yönlü uyarımına yönelik becerileri, denge – stabilizasyon becerilerini, Postüral kontrol becerilerinin gelişimini içerir. Bu sayede Dikkat eksikliği, Hiperaktivite ve dürtüsellikte belirgin iyileşme sağlanır.
BBMP Kimlere Uygulanır ?
BBMP 6-14 yaş aralığında Dikkat eksikliği, Hiperaktivite ve Dürtüsellik problemleri yaşayan tüm çocuklara uygulanabilmektedir.
Bir BBMP Seansında Ne Olur ?
Öncelikle her oturum başında uygulanan denge-stabilizasyon egzersizleri ile beyin işleyişinde dikkatle ilgili mekanizmaların uyarımı sağlanır. Bu beceriler aynı zamanda Postüral kontrolün gelişimini destekleyerek bedensel otokontrolü sağlar. Program içerisindeki Psikososyal etkinliklerle davranışsal otokontrole yönelik becerilere odaklanılır. Son olarak Yürütücü dikkat ve Kognitif beceriler gelişimine yönelik etkinlikler yürütülerek Dikkat süresi ve kalitesi artırılmaya çalışılır.
BBMP Materyalleri Mevcut mudur ?
- Muhakeme Beceri Kartları
- Kod Beceri Kartları
- Biliş Beceri Kartları
- Ritim Beceri Kartarı
- Bellek Beceri Kartları
- Şifre Beceri Kartları
- Strateji Beceri Kartları
- Analoji Beceri Kartları
- Denge Tahtası
- Puan Stickerler
- Kukla
- Poster
(Eğitim almış uzmanlar Kayseri Sarı Psikoloji 'den sertifkalarını beyan ederek sipariş verebilirler.)
BBMP’de Ev Ödevleri Var mıdır ?
BBMP’de 11 oturumluk bir önceki oturum kazanımlarının hedeflendiği modüler ev ödevleri serisi bulunmaktadır. Bu şekilde becerilerin devamlılığı ve döngüsel tekrar amaçlanmaktadır. Ev ödevleri sanal ortamda kullanılabilen beceri kartları ve bazı fiziksel egzersizlerden oluşmaktadır.
BBMP Nasıl Uygulanır ?
BBMP çocuk ile birlikte yürütülen yapılandırılmış 12 oturumdan oluşmaktadır. Buna ek olarak performanstaki değişimi görmek için 2 test oturumu uygulanmaktadır. Bu test oturumlarından ilki program uygulanmadan önce ikincisi ise program bittikten sonra uygulanır.
BBMP İle İlgili Klinik Gözlemim ?
BBMP uygulanan çocuklarda temel hedefler Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite ve Dürtüsellik üzerine yoğunlaştırılmış olmasına rağmen uzman – çocuk ilişkisinden hareketle çocukta ikincil iyileşmeler sağlanabilmektedir (Daha uyumlu, disiplinli vb).
BBMP Etkili midir ?
BBMP uygulama öncesinde ve sonrasında %89.9 hassasiyet ve özgüllük, %86.1 oranında güvenirlik (Malkoç & Kırnaz, 2018) veren MOXO dikkat testi kullanılmaktadır. Test sonuçlarından hareketle BBMP uygulama öncesi MOXO dikkat testinde Z değeri düşük çıkan ve grafik eğrileri alt baremlerde olan çocukların program sonrası test sonuçlarında Z değeri anlamlı düzeyde yükselmekte ve grafik eğrileri üst bareme yaklaşmaktadır.
BBMP etkileri kalıcı mıdır ?
BBMP kapsamında çalışılan hedefler beynin Nöroplastisite yeteneğine dayalı etkinlikler olmasından dolayı kalıcı bir özellik taşımaktadır. Ancak zamanla bu becerilerin kullanılmamasından kaynaklı olarak artan öğrenme hızı terapi sürecine göre daha stabil bir düzeyde seyredebilir.
BBMP Başarı Oranı Nedir ?
BBMP’de iyileşme seviyeleri farklılık göstermektedir. Normal seviyelerde seyreden vakalarda çok yoğun düzeyde patoloji gösteren vakalara oranla iyileşme daha belirgin olmaktadır. Ancak BBMP sürecine önem veren, ev ödevlerini, yönergelere ve sürelere uygun şekilde yürüten, çocuğun performansı doğrultusunda verilen bilgileri dikkatle izleyen ailelerde başarı oranı %95’e yakındır.
BBMP Olumsuz Etkileri Var mıdır ?
Tüm davranış değişiklik programlarında olası problemler ihtimal dâhilinde bulunmakla beraber BBMP programı uygulanan çocuklarda herhangi olumsuz bir öykü ile karşılaşılmamıştır.
BBMP Seansı Kaç Saat Sürer ?
BBMP seansı çocuğun performansına göre değişmekle birlikte ortalama olarak 45-50 dakika sürmektedir.
BBMP Kaç Oturumdur ?
BBMP çocukla-uzman arasında 12 oturum, 2 ayrı ön test ve son test oturumu olmak üzere toplamda 14 oturumdan oluşmaktadır. Bu 14 oturuma paralel olarak birlikte yürütülen 11 oturum ev ödevleri serisi kullanılmaktadır.
BBMP ile Beyinde Hangi Değişiklikler Olur ? Beyne Zarar Verir mi ?
BBMP programı ile beyinde işlevselliğin ve kan akışının az olduğu bölgelerde işlevsellik ve kan akışı pozitif eğilim göstermektedir. Bu gelişmelere bağlı olarak beynin öğrenme kapasitesi artmaktadır. Başa takılan herhangi bir cihaz vb. bir uygulama yoktur.
BBMP’den ne Beklemeliyiz ?
BBMP Artan dikkat süresi ve kalitesi, azalan Hiperaktivite-dürtüsellik seviyeleri doğrultusunda akademik başarı, keşfetme ihtiyacı ve özgüvende artış, çevreye karşı daha ilgili olma, daha fazla soru sorma, daha düzenli bir kişilik yapısı geliştirme, girişken bir ruh hali benimseme, daha otokontrollü olma program çıktıları olarak karşımıza çıkan durumlardır.
BBMP Davranış Problemlerini Çözer mi ?
BBMP Spesifik olarak Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite ve dürtüselliğe yönelik olarak hazırlanmıştır. Temel iyileşme beklentisi bu sorun alanlarına yönelik olmalıdır. Herhangi bir terapötik beklenti temel hedef değil ikincil hedefler doğrultusunda gelişebilir. Çocuk ile uzman arasındaki ilişki ve davranışsal otokontrol doğrultusunda belli oranda bir iyileşme sağlanabilir.
BBMP ile İlaçsız Tedavi Mümkün mü ?
BBMP’de yer alan hedefler ve etkinlikler doğrultusunda beyin işleyişinde ki işlevselliğin artırılması ve Postüral kontrolün gelişimine yönelik fiziksel egzersizlerle katekolamik metabolizmanın harekete geçirilerek hormonal seviyelerde iyileşmenin sağlanması ilaç tedavileri ile benzer mantaliteyi taşımaktadır. Bu da ilaçsız tedavi için alternatif bir yöntem olabileceğini göstermektedir.
BBMP mi Daha Etkili Diğer Tedavi Yöntemleri mi ?
BBMP Dikkat, Hiperaktivite, Dürtüsellik ile ilgili beynin noröplastisite yeteneğine dayalı ortaya çıkmış ve hedefleri bu doğrultuda düzenlenmiş bir programdır. Her programın kendine özgü güçlü ve güçsüz yanları elbette olacaktır. Bu doğrultuda program öncesi ve sonrası performans gelişiminin ortaya konması ve etkinlik havuzunun hem bilişsel hem fiziksel egzersizlerle geniş tutulması programın en güçlü yanları olarak ortaya çıkmaktadır.
Güncel eğitim programı için Tıklayınız.
Yorumlar