Çocuk ve Ergen Terapisi; ailelerin, çocukların ve ergenlerin gelişim sırasında ortaya çıkabilecek sorunları ele almalarına, sağlıklı bireylerin büyüme ve gelişmelerini sürdürmelerine ve sorunları uzman bir gözle yapıcı bir şekilde çözmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Çocuk Terapisi
Tahmin edersiniz ki; çocukluk çok önemli bir dönemdir ve etkileri yetişkinliğe kadar sürer. Araştırmalar, çocuklukta öğrenilen bilgi ve deneyimlerin, bireyin kişilik özelliklerini, davranışlarını, güvenini ve yetişkinlikteki benlik saygısını büyük ölçüde belirlediğini göstermektedir. Bu nedenle ebeveynler, çocuklarının çocukluk döneminde bazı sorunları olduğunu fark ederse, erken yaşlardan itibaren önleyici tedbirler almaları onlar için çok faydalı olabilir. Sorun ne kadar erken ortaya çıkarsa, tedavinin değişmesi o kadar az zaman alır. Değişiklikler, özellikle çocuklarda daha kısa sürede meydana gelir. Ek olarak; çocukluk, kişinin benlik algısının gelişmesi ve sağlıklı bir zihin oluşumu için en stratejik öneme sahip dönemdir. Çocuk Terapi süreci, kendi alanında uzman olan bir psikolog gözetiminde, çocuğun karmaşık iç dünyasını anlamak ve gerektiğinde ebeveynleri de dahil olmak üzere yaşadığı zorluklarla baş etmesine destek olmak için çizilmiş bir süreçtir. Çocuk psikoterapisinde sıklıkla karşımıza çıkan yöntem “Oyun Terapisi”dir. Oyun Terapisi, belirli tedavi sonuçlarına katkı sağlamak için terapötik bir ortamda oyunun etkili kullanımıdır. Çocuklar dertlerini paylaşmak yerine dertlerini dile getirip anlatmıyor, içine atıyorlar. Oyun terapisi sayesinde bir terapist yardımıyla çocuğun yaşadığı duygusal sorunların ortaya çıkarılması ve sağlıklı bir şekilde üstesinden gelinebilmesi sağlanabilmektedir. Oyun; çocuğun duygularını ifade etmesi, yeteneklerine yenisini eklemesi, yaratıcılığını geliştirmesi ve dil, zihinsel, sosyal, duygusal ve motor becerilerini geliştirmesi için önemli bir fırsat olarak karşımıza çıkar.
Çocuk psikologlarının çalışma alanlarına bakacak olursak; boşanan ebeveynler, kardeş kıskançlığı, sevilen birinin ölümü, uyku sorunları yaşaması, tuvalet alışkanlıkları, tırnak yeme ve parmak emme, davranış bozuklukları, okulda yaşanan problemler, yemek yeme istememe, çocukluk korkuları, öğrenme zorlukları, DEHB ve özgüven sorunları gösterebilir.
Merkezimizde çocuk psikolojisi alanında uzmanlaşmış çocuk psikologları, çocuklar üzerinde terapötik araştırmalar yapmaktadır. Çocuğunuzun geleceğini olumlu yönde etkilemek için uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
Ergen Terapisi
Ergenlik, çocukluktan yetişkinliğe geçiştir ve bu genellikle aileler ve gençler için karmaşık bir süreçtir. Ergenlik döneminde kişi sadece çocukluğuna veda etmekle kalmaz, aynı zamanda yeni bir fiziksel ve zihinsel keşif yolculuğuna çıkar. Bu yolculuk sırasında çocukluk travmalarından iyileşme, şimdiki zamanda yaşanan fiziksel ve zihinsel değişimler, gelecek kaygıları gündemdedir. Tedavi sırasında amaç, bu yolculuğun iyileştirici, bütünleştirici ve dönüştürücü yönlerini ortaya çıkarmaktır. Bu sayede ergenliği sağlıklı bir şekilde yaşamak, aile sistemlerini bu döneme entegre etmek ve yetişkinlik için bir sığınak oluşturmak amaçlanmaktadır.
Ergenlik genellikle stresli bir dönemdir. Sizler de çevrenizde ve kendi yaşantınız da bu sürece şahit olmuşsunuzudur. Bu süre zarfında, gençlerin toplu olarak birçok değişiklik yaşadıklarını görüyoruz. Bu, gençler için stresli olma eğilimindedir. Bazı gençler bu dönemde daha içe dönük olurken, diğerleri saldırgan davranışlar sergilemeye ve asi olmaya meyillidir. İki durumda müdahale gerekir. Ergen Terapisi araştırma konularına örnek verecek olursak; sınav kaygısı, kimlik bunalımı, özgüven sorunları, kendini ifade etme, sağlıklı akran ilişkileri kurma, aile ile iletişim problemlerini çözme, ders çalışma motivasyonunu ve konsantrasyonunu geliştirme, kariyer seçimi, davranış bozuklukları, yoğunlaşma eksikliği, duygusal sorunlar, gelecek kaygısı gösterebilir.
Çocuk ve Ergenlerde Kullanılan Terapi Çeşitleri
• Oyun Terapisi: Oyun terapisinde, genellikle 2-5 yaşlarında yaşadığı duygusal zorluk bağlamında, terapi hizmeti veren psikologlar oyuncak, çeşitli oyunlar, aksiyon figürleri gibi araçlar kullanarak çocukların kendilerini ifade etmelerine, korku ve endişelerini ifade etmelerine destek olmayı amaçlar.
• Bireysel Terapi: Terapi sürecini ilerleten psikoloğun, çocuk ve ergenlerdeki psikolojik problemlerini konuşma yoluyla anlatarak ortaya çıkarmak ve iyileştirmek amacıyla daha önce çocuk ve ergenlerle bireysel konuşma terapisi yapmış olmasına özellikle dikkat edilmesi önem göstermektedir.
• Aile Terapisi: Aile terapisinde, genellikle boşanma problemi, ayrılık, sevilen birini kaybetmek ve maddi sıkıntı gibi yıkıcı sorunlar yaşayan çocuklar için, psikologlar aralarındaki bağları güçlendirmeye ve tüm aile üyeleriyle iletişim sorunlarını çözmeye yardımcı olmayı amaçlar.
• Grup Terapisi: Özellikle utangaçlık, içe kapanma ve yalnızlık gibi ciddi sosyal sorunları olan çocuklar ve gençler için grup terapisi, gençlerin sosyal iletişimlerini geliştirerek çevreleriyle güçlü sosyal bağlar geliştirmelerini çözmeyi olmayı amaçlar.
• Bilişsel-davranışçı terapi: Bilişsel-davranışçı terapi, özellikle dikkat arayan, fobik ve obsesif-kompulsif davranışlar sergileyen çocuklar ve ergenler için tercih edilen bir terapidir.
Uşak Çocuk Psikolog Randevusu almak için Tıklayınız.