Antisosyal kişilik bozukluğu, insanların olayları düşünme ve algılama biçimlerinin bozulduğu kronik bir akıl hastalığı olarak kabul edilir. Psikopat olarak da isimlendirilir. Bu insanlar muhakeme yeteneğinden yoksundur ve doğru ile yanlışı ayırt edemezler. Bu insanlar muhakeme yeteneğinden yoksundur ve doğru ile yanlışı ayırt edemezler. Sürekli başkalarının haklarını ihlal eder ve başlarını belaya sokarlar. Bu kişiler sıklıkla yalan söyler, zararlı davranışlarda bulunur, alkol ve madde bağımlısı olurlar.
Dürtüsel davranan, gereksinimlerinin hemen karşılanmasını isteyen, hayal kırıklığına ve bekletilmeye katlanamayan kişilerdir. Antisosyal kişiler başkalarının zararı söz konusu olduğunda yalnızca kendilerini düşünürler, başkaları için kaygı duymazlar ve suçluluk duyamazlar.
Genellikle okul, iş ve aile sorumluluklarını üstlenemezler. Kendi bedenlerine ve başkalarına zarar verebilirler, bu durum başkalarına zarar veremedikleri zaman olur. Kalıcı, tutarlı ilişkiler kuramazlar. İlişkiyi sürdürseler bile bu ancak güç, tehdit ve fiziksel şiddet yoluyla sağlanabilir.
Halk içinde sosyal olmayan kişilere antisosyal denebilmektedir. Bu, yanlış bir kullanımdır. Sosyal olmayan ve asosyal olarak nitelenen bu durumun antisosyallikle ilgisi yoktur.
Genellikle 15 yaşından sonra ortaya çıkar. Kurallara uyum sorunu olan çocuklarda ergenlikten sonra görülme olasılığı yüksektir.
Bu insanlar her şeye rağmen güç kazanmaya ve bunu korumaya büyük ihtiyaç duyarlar, toplumda çok başarılı olabilirler ve hatta başarıları takdir edilebilir. Her antisosyal kişilik bozukluğu olan kişi kanunları çiğnemez ya da madde kullanmaz. Bu hastalığın teşhisinde kullanılan belirleyiciler genellikle davranışsal olduğundan ve içsel unsurlar yeterince dikkate alınmadığından, anti sosyal kişilik bozukluğu olup belirlenemeyen ve işlerinde üst konumlara gelmiş birçok insan vardır.
Konumları, başarıları, zekâları, manipüle etme becerileri yüksek olan bu kişiler her türlü kurumda çok güçlü konumlara ve mevkilere gelebilirler. Vicdandan yoksun oluşları ve başkalarının duygularına değer vermemeleri gibi durumlar başarıları ya da manipüle etme becerileri altında saklı kalır.
ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN BELİRTİLERİ
Antisosyal kişilik bozukluğu tanısının konabilmesi için bir kişide belirli belirtilerin görülmesi gerekir. Örneğin; antisosyal kişilik bozukluğunun en önemli belirtilerinden biri, 15 yaşından itibaren semptomların görülüyor olması ve en az 18 yaşını doldurmuş olmasıdır. Bunun ile beraber;
Kişinin tutuklanmaya yol açacak davranışlarda bulunmasıyla beraber yasalara aykırı davranması, başkalarının haklarına önem vermemesi,
Sık sık yalan söyleme,
Aldatmaya çalışma,
Takma isimler kullanma,
Kendi zevkleri ve çıkarları için başkalarını dolandırma,
Dürtüsellik ya da ileriyi planlamama,
Devamlı olarak kavgalara ve olaylara karışma,
Sürekli bir işinin olmaması ile beraber parasal yükümlülüklere de sahip olamama antisosyal kişilik bozukluğu belirtileri arasında yer almaktadır.
ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU OLAN KİŞİLERE NASIL DAVRANILMALI
Antisosyal kişilik bozukluğu olan birine nasıl davrandığınız çok önemlidir. Genellikle aşırı sinirli ve agresif bir yapıya sahip olduklarından ikili ilişkilerde güçlük çekilebilmektedir. Ayrıca, antisosyal kişilik bozukluğu olan kişilere, başkalarına veya kendilerine zarar verme eğilimi gösterebilecekleri için daha nazik, sabırlı ve güven verici bir şekilde yaklaşmak önemlidir.
ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDEN OLUR?
Aile ve çevredeki evlilik sorunları, alt sınıf bir ailede büyümek, maddi sorunlar, kalabalık aile yapısı, aile babasının suçluluğu, annenin psikolojik sorunları çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye neden olabilir. Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, onları daha sonra antisosyal kişilik bozukluğu olma olasılığını artırır. Tabii ki, antisosyal kişilik bozukluğu sadece bu nedenlerle değil. Hastalığın nedenleri arasında kalıtsal genetik ve çevre faktörü de büyük oranda etkilidir.
Genetik
Biyolojik
Psikodinamik
Psikososyal
ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU TEDAVİSİ
Antisosyal kişilik bozukluğu olan insanların tedavi amaçlı yardım istedikleri oldukça nadir görülen bir durumdur. Antisosyal kişilik bozukluğunun en iyi tedavi yöntemi psikoterapidir.
Eskişehir Şubemizde Uzman Psikologlarımız Antisosyal kişilik bozukluğu tedavisindeaşağıdaki psikoterapi yöntemlerini kulllanmaktadırlar:
Bilişsel-davranışçı psikoterapi: Bu tedavi yönteminde amaç kişilerin olumsuz duygu, düşünce ve davranış kalıplarını saptamak ve iyileştirmektir. Bilişsel işleyişinin geliştirilmesine paralel olarak sosyal ve ahlaki davranışların geliştirilmesi de hedeflenir.
Psikodinamik psikoterapi: Bilinç dışı düşünce ve davranışların farkındalığı hedeflenir.
Psikoloji eğitimi: Tedavinin amacı hastalıkla başa çıkma ve problem çözme gibi yeterlilikler kazandırmaktır.
Bu kişilik bozukluğu tedavi edilmezse bireylerin taşıdığı riskler artar ve öngörülemeyecek oranda büyür. Bunun sonucunda bireyler daha duyarsız, bencil ve istismara oldukça meyilli kimseler olmaya devam ederler. Dahası bu bireyler, intihar, cinayet, kaza, madde kullanımı, suç işleme gibi hem kendilerine hem de topluma büyük ölçüde zarar verecek eylemler de bulunurlar.
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Hakkında Detaylı Bilgi Almak Tıklayınız.
Anahtar Kelimeler: Eskişehir Antisosyal Kişilik Bozukluğu | Eskişehir Psikoterapi | Eskişehir Uzman Psikolog