Şizoid kişilik bozukluğu, Yakın ilişkiler geliştirmekten uzak, duyguları ifade etmede sınırlılıklarla karakterize bir bozukluktur. Genellikle Bireyin ilişkilere karşı ilgisizliği, kendini başkalarından uzaklaştırması, işleri yalnız yapmayı tercih etmesi, içe dönük, ilişkilerde duygusal olarak mesafeli ve monoton bir yaşam biçimiyle yaklaşımları vardır. Bu bozukluğu olan insanlar yalnız olmayı tercih ederler ve yakın olma ve sosyalleşmekten kaçınma eğilimi gösterirler.
Utangaç insanlar ile şizoid kişilik bozukluğu olan insanlar arasındaki ayrım da sıklıkla karıştırılır. Şizoid kişilik bozukluğu olan kişiler, başkalarıyla yakın, sıcak duygusal bağlar kuramazlar ve buna ihtiyaç da duymazlar. Pek çok duyguyu eksik yaşarlar, başkalarının beklenti ve arzularına cevap veremezler. Bu durum, şizoid kişilik bozukluğuna sahip kişilerin çevrelerindeki insanlarca "soğuk biri" olarak görülmelerine neden olmaktadır.
Genellikle kendilerini topluma yabancılaşmış hissederler ancak bu yabancılaşma ahlaki, siyasi, dini vb. ideolojik nedenlerden kaynaklanmaz, duygusal bir yabancılaşmadır.
Şizoid bireyler sosyal ilişkilerden kopuk davranışlar sergilerler. Bire bir ilişkide duygularını ifade etmezler ve kendilerini duygusal olarak sınırlandırırlar. Genellikle kendi başlarına yaptıkları aktiviteleri tercih ederler.
Birkaç çok yakın arkadaş veya birinci derece akraba dışında, şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerin genellikle insanlarla hiçbir ilişkisi yoktur.
ŞİZOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU NASIL BAŞLAR?
Birçok kişilik bozukluğunda olduğu gibi, Şizoid kişilik bozukluğunun temelleri de çocuklukta atılmaktadır. Ayrıca genetik ve çevresel faktörlerin de etkisiyle hastalık büyür. Özellikle çocukluk döneminde soğuk bir ev ortamı, aile üyeleri veya sevdikleriyle sıcak temastan uzak kalmış olması gibi durumlar ortaya çıkarabilir. Bu yüzden, kişi kendini diğer insanlardan izole edebilir. Böylelikle çeşitli olaylara karşı olan tutumunu, hislerini ve görüşlerini iletişim kurduğu insanlara düzgün şekilde ifade edemez.
Bazı klinik gözlemlere göre bu psikolojik bozukluğa yol açan en önemli etkenlerden biri de çocukluk döneminde annenin çocuğu ihmal etmesidir. Bu durum genetik faktörlerle desteklendiğinde şizoid kişilik bozukluğu yaşama olasılığı artar.
ŞİZOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Şizoid kişilik bozukluğunun bazı belirtileri vardır. Bu semptomlar aynı zamanda şizoid kişilik bozukluğu için tanı kriterleri olarak nitelendirilir. Bu bozukluğa sahip bireylerin genel belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Yalnız kalmayı tercih ettikleri için kariyer seçimlerini buna göre yaparlar, Bilgisayar programlama ve yazılım gibi insan etkileşimi gerektirmeyen evden yapabilecekleri işlere yönelebilirler.
Hayatlarını planlamak ve belirli amaç ve hedefler oluşturmak yerine hayatın akışına göre hareket etme eğilimindedirler.
Kendi hayal dünyalarında kendi ideal dünyalarında yaşamayı ve gerçekçi hayaller kurmayı severler.
• Ailenin bireyi olmadığını düşünmek, yakın ilişkilerden kaçınmak
• Sürekli olarak tek bir etkinlik yapmayı yeğlemek
• Başkalarıyla cinsel ilişki isteği duymamak
• Çok az sayıda etkinlikten zevk alma durumu
• Sadece birinci derece akrabalarıyla iletişim halinde olmak
• Başkalarının övgüsüne ve eleştirisine ilgisiz kalmak
• Duygusal açıdan soğuk, kopuk ya da tek düze süren duygulanım yaşamak
ŞİZOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU OLAN BİRİSİ İLE YAŞAMAK
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişiler kendilerini insanlardan soyutlama eğilimindedir, bu nedenle bu kişilerle iletişim kurarken dikkatli olunmalıdır. Bu insanlarla sağlıklı bir şekilde iletişim kurmak için baskı yapılmamalı, İletişim kurmak istemediği öğrenildiğinde, üstüne gidilmemeli.
Şizoid bozukluğu olan kişi çevresindekilere karşı soğuk davransa bile, kişinin bu tür sorunları olduğu ve bu nedenle motive edici ve anlayışlı bir şekilde tedavi edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Şizoid bozukluğu olan kişilerle mümkün olduğunca tartışma ve kavgalardan kaçınmak gerekir. Yoksa bu durum, onları normal bir insana kıyasla çok daha fazla olumsuz etkileyecektir. Duygularını ifade edemeyecekleri için bu anlaşmazlıkları kendi içlerinde çözmeye çalışacaklar ve çevreleri daha da zorlaşacaktır.
ŞİZOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN TEDAVİSİ NEDİR?
Şizoid hastaları, insanlarla ilişki kuramadıkları ve insanlardan kaçınma eğiliminde oldukları için tedavi görme olasılıkları da daha düşüktür. Kendi istekleri ile değil, genellikle çevrelerindeki insanların telkinleriyle tedavi olmaya karar verirler. Şizoid kişilik bozukluğu tedavisi için en yaygın ve etkili yöntem psikoterapi yöntemidir. Psikoterapinin hasta üzerinde olumlu bir etki yaratabilmesi için hasta ile terapist arasında bir güven ilişkisi kurulmalıdır. Güven ilişkisini inşa etmek, psikoterapiye başvurulan çoğu hastalıkta yerine getirilmesi gereken bir zorunluluktur. Ancak şizoid bozukluğa sahip kişilerde güven ilişkisinin önemi çok daha fazla artmaktadır.
Terapinin ilk ve en önemli kısmı bu güven sorununu aşmaya yönelik olacaktır. Hasta kendisini güvende hissettiği müddetçe terapiste kendisiyle ilgili bilgileri, düşüncelerini ve hislerini aktaracaktır. Hasta ve terapist arasındaki iletişim bu boyuta ulaştıktan sonra ise terapist, hastanın insanlarla ve insan ilişkileriyle ilgili düşüncelerini değiştirmek için birtakım seanslar yapar. Zorlu ve uzun geçen bu psikoterapi süreci sonucunda kişi, artık diğer insanlarla ilişki kurma ve arkadaşlık yapma konusunda daha pozitif bir noktaya gelir. Ancak hastalığın yapısı itibarıyla hemen meyvelerini vermeyen bu süreçte, hastanın ailesi anlayışlı olmalı ve hastayı olabildiğince desteklemelidir.
Diğer tedavi yöntemleri olarak bilişsel davranışçı terapi, grup tedavisi ve ilaç tedavisinden söz edilebilir.
Bilişsel Davranışçı Terapi: Bu yaklaşımın ihtiyaç duyduğu şey, insan davranışındaki değişiklikleri yakalamaktır. Bu terapi sayesinde insanlar sosyal hayatlarında nasıl davranacaklarını ve fikirlerini nasıl değiştireceklerini öğrenebilirler. Sonuç olarak, insanlarla etkileşime girmek istememe ve kaygısı azalabilir.
Eskişehir Şizoid Kişilik Bozukluğu Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ.
Anahtar Kelimeler: Eskişehir Kişilik Bozukluğu | Eskişehir Şiozid Kişilik | Eskişehir Kişilik Bozukluğu Tedavisi