Cinsel Terapi Nedir ?
Cinsel terapi, cinsel sorunlar konusunda eğitim almış deneyimli psikiyatrist ve psikologlar tarafından cinsel sorunları olan birey ya da çiftlere uygulanan bir tür kognitif davranış tedavisidir. Kurumumuzda cinsel terapinin tedavi ettiği cinsel işlev bozuklukları; vajinismus, erken boşalma, sertleşme bozukluğu, disparoni (kadında ağrılı cinsel ilişki) kadın ve erkekte cinsel istek bozukluğu, kadında uyarılma bozukluğu, kadın ve erkekte orgazm bozukluğudur.
Cinsel tedavi, cinsel sorunları değerlendirmek, teşhis etmek ve tedavi etmek için yöntem ve teknikleri içerir. Birden fazla disiplinler arası konumu vardır. Farklı yöntem ve teknikler, seksi dramanın dışında tutar, fiziksel duyumları dikkate alır ve dil ifadesini vurgular (Fontaine et Fontaine, 2011). Bir seks terapistinin oluşumu çok önemlidir. Seksolojiyi inceleyen bir bilim dalı olan seksoloji mezunları ile psikolog, doktor, psikiyatrist, psikolog, aile danışmanı gibi profesyoneller ve cinsel terapi eğitimi almış kişiler cinsel terapi yapabilirler. Cinsel terapi süreci okuldan okula değişiklik gösterse de hepsinin ortak sorunları vardır. İlk görüşmede ele alınan konular arasında müşterinin cinsel geçmişi, tedavi beklentileri ve sorunları tanımlama veya teşhis etme yer alır. Seks terapisinde cinsellik hakkında bilgi vermek önemlidir. Birçok sorun, cinsel bilgi eksikliğinden veya yanlış cinsel bilgiden kaynaklanır. Kursta, danışanlarla veya çiftlerle egzersizler yapılır. Ev ödevi tek başına veya çiftler halinde yapılabilir. Tedavi sonunda danışan gerekli bilgi ve cinsel davranışları öğrenir ve kendi cinsel yaşamına entegre eder. Farklı durumlara ve yaşlara göre cinsel yönelimindeki olası değişikliklerle başa çıkmayı öğrenir.
Seks terapisinde cinsel eğitim temelidir; psikanaliz, davranışsal biliş, somatoloji, sistematiği ve cinsel işlev okulu ana yöntemlerdir. Seks eğitimi veya cinsel danışmanlık, cinsel sorunlar ve sorunlarla başa çıkmanın ilk yoludur. Bilgi ön plandadır. Danışman cinsel farkındalık konumundadır. Müşterileri dikkatle dinleyin, güven verin, doğru ve ilgili bilgileri aktarın ve eğitici bir rol oynayın. Danışanları cinsel organların yapısı, işlevi ve işlevi, cinsel uyarılma ve yönetimi, olası sorunlar ve bu sorunların nasıl çözüleceği konusunda bilgilendirmek için anlaşılması kolay bir dil kullanır. Tedavi sürecinde cinsel eğitim ve cinsel bilgilerin aktarımı çok önemlidir. Freud, psikanalitik kuram çerçevesinde cinsel ihtiyaçları libido kavramı içinde ele almış ve bunu yaşam içgüdüsü olarak tanımlamıştır. Cinsel sorunlar insan davranışının köküdür. Bu nedenle psikolojik ve cinsel bozuklukları cinsel istek işlevinin bozulması olarak tanımlar. Danışan ve terapist arasındaki serbest çağrışım ve empati analizi, bu engellerle başa çıkmak için temel tekniklerdir. Ayrıca cinsel dürtü ile baskılayıcı savunma mekanizmaları arasındaki çatışmayı çözmeyi amaçlar (Trudel, 2000). Seks analisti, psikanalitik yöntemler çerçevesinde tanımlanan cinsel analize dayalı olarak, danışanın cinsel öykülerindeki cinsiyet kimliği ve pornografinin inşasını inceler. Cinsel bozuklukların bilinçli ve bilinçsiz anlamını açıklayın ve olası kaygıyı ele alın. Hayal dünyasına ve hayal dünyası ile gerçek hayat arasındaki bağlantıya değer verir. Hastalara gerçek hayat problemleriyle başa çıkabilmeleri için gerekli tavsiyeleri sağlar (Crépault, 1997).
Sistematik terapi, grupların (çiftler, aileler, kurumlar) açık bir sistem gibi çalışmasını dikkate alır. Grup, önce birbirleriyle, sonra dış dünyayla iletişim kuran bir bütündür. Seks bir ilişkide yaşanır ve müşteri bir sisteme aittir. Sistematik bir yaklaşıma göre cinsel engeller psikolojik çatışma ve yanlış eğitimden kaynaklanabileceği gibi ilişki kaynaklı zorlukların bir tezahürü de olabilir. Tedavi, bu ilişkileri ve iletişim ortamını etkilemek için tasarlanmıştır. Seks terapistleri, tedaviye gözlemci veya sistemin aktif üyeleri olarak katılırlar. Semptomlar sistem için dengeli bir değere sahip olabilir ve değişikliklere direnebilir. Seks terapisti, değişimi başlatan kişidir (Arnaud-Beauchaps, 2011). Bilişsel davranışçı yaklaşım, sorunlara ve çözümlere odaklanır. Neden (neden bu sorunu yaşıyorum), ne zaman ve nasıl (bu sorundan ne zaman ve nasıl kurtulurum) sorularına yanıt arar. Başarısız davranışları, parazit düşünceleri ve olumsuz duyguları yönetmek için gerekli teknikleri öğrenmek ve kullanmak önemlidir. Fonksiyonel analiz, burada ve şimdi ilkelerini dikkate alırken, semptomları analiz etmek için davranış, biliş ve duyguya odaklanır. Ziyaretçi, tedavi sürecine aktif olarak katılır. Kendi sorunlarını kontrol etmeyi öğrendi. Terapist, tedavi adımlarını tanımlamak ve aşamalı olarak ilerlemelerini sağlamak için müşteriyle birlikte çalışır. Danışan kendisine verilen talimatları takip eder, bu becerileri evde uygular ve cinsel davranışlarına dahil eder. Tedavi sürecinde engeller varsa tedavi planını yeniden düzenleyin (Poudat, 2013). Fiziksel yöntemler temel olarak cinsel davranışta nefes ve vücudun doğru kullanımına yönelik teknik ve becerileri içerir.
Erkek ve Kadın Cinsel Bozuklukları
Erken Boşalma: Erken boşalma temelde erkeğin ve partnerinin istediği zamandan önce boşalma olarak tanımlanır. Temel işlevsel neden, bireyin cinsel uyarılmayı kontrol edememesidir.
Sertleşme Sorunu: Erektil disfonksiyonda penis vajinaya girecek sertliğe ulaşamaz. Sertleşme olsa bile sertliğini ilişkinin başından sonuna kadar koruyamazsınız.
Vajinismus: Perine kaslarının vajinaya girişe izin vermeyen bilinçsiz, istemsiz ve refleks kasılmalarından kaynaklanır. Kadınlar vajina girişini bir tehlike olarak görür ve bundan korkarlar.
Anorgazmi: Orgazm sırasında kadınlar cinselliği orgazm refleksini tetikleyecek düzeyde uyandıramazlar. Biyolojik yapısı ve işlev bozukluğu anorgazminin nedeni olabilir.
Geç Boşalma (Anejakülasyon): Boşalma veya "boşalamama", erkeklerin boşalma refleksini başlatmak için yeterli uyarılma seviyesine ulaşamamasından kaynaklanmaktadır. Boşalma sisteminin nörofizyolojik bozukluktur.
Kadın ve Erkeklerde İstek Bozukluğu:Erkekler veya kadınlar genellikle sekse ilgi duymazlar. Hormonlar, hastalık, uyuşturucu kullanımı (biyolojik yapı ve işlev), ebeveyn ilişkisi.
Disparoni:Belirli cinsel aktiviteleri ve vajinal penetrasyonu zorlaştıran veya imkansız hale getiren ağrı olarak tanımlanır. Erkeklerde ve kadınlarda görülebilir. Bu yazıda kadınların cinsel ilişki sırasında yaşadıkları ağrı ele alınmıştır.
Hiperseksüalite ve Prafili:Hiperseksüalite ayrıca belirli cinsel davranışlara bağımlılık yapar. Bu cinsel davranışların sıklığı rasyonel ve kontrol edilebilir olsa da, genellikle normal kabul edilir.
Yorumlar