Oyun Terapisi Nedir?
Yetişkinlerde psikolojik desteğe ihtiyaç duyup terapi hizmeti almak, çocuklarda Oyun Terapisi ile gerçekleşir.Yetişkinlerin sorun yaşadıklarında güvenilir bir arkadaş veya terapistle durumu paylaşmaları onlara iyi gelecektir.
Çocuklar bu durumlarda kendilerini cümlelerle ifade etmekte ve iletişim kurmakta zorluk yaşayabilirler.Çocukları rahatsız eden şeyleri kelimelerle ifade etmek onlar açısından zordur. Oyun Terapisi çocukların düşünceleri, duyguları, ihtiyaçları ve arzularını oyun yoluyla ifade etme şeklidir.
İyi eğitimli bir oyun terapistinin yardımıyla çocuklar, kendi dünyalarını daha iyi anlamayı, sorunlarını çözmek için yollar denemeyi, yaşam boyunca karşılacağı durumlarla baş etme becerilerini geliştirirler.
Oyun Terapisi Hangi Durumlarda İşe Yarar?
Oyun Terapisi, ana müdahale olarak veya destekleyici terapi yöntemleri kullanılır.
Oyun Terapisinin Faydaları Nelerdir?
Oyun terapisi sayesinde travmatik deneyimler yaşayan çocukların duygularına dokunmak mümkündür.Terapi yoluyla baş edilemeyen duygularla nasıl başa çıkacaklarını öğrenirler. En çok kullanılan teknik rol oynamadır. Öte yandan, 6 yaşından büyük çocuklar kendilerini ifade etmeye daha küçük çocuklara göre daha isteklidir. Bu nedenle 6 yaş üzeri çocuklar için oyun terapisine konuşmalar eklenebilir.
Rol oyunları yoluyla, zor deneyimler ve durumlar canlandırılır ve resimlerle yeniden yorumlanır veya görselleştirilir. Bu sayede çocuklar olumsuz duygularını yeniden yaşayabilir ve terapist yardımıyla bu duygulara yönelik yeni bakış açıları geliştirebilirler.
Oyun terapisi sırasında çocuklar olaylarla ilgili farklı bakış açılarına sahip olup davranışlarını değiştirebilirler. Baş etmekte zorlandıkları duyguları yeniden yaşayarak oyun ile bu deneyimleri değiştirme şansına sahip oluyorlar. Bu nedenle hem oyun deneyimlerinden hem de hayattaki kişiler arası iletişimden keyif alabilirler.
Oyun Terapisi Çocukları Etkileyen Hangi Vakalarda Başarılı Sonuçlar Verir?
Aile içi şiddet, ciddi hastalıklar, aile ortamı çatışması, boşanma, evlat edinme veya koruyucu aile bakımı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, duygusal, fiziksel, cinsel istismar, ciddi hastalık veya sevdiklerinin ölümü, çok fazla kaza veya hastalığa maruz kalma, altını ıslatma, içe kapanıklık, sosyal ilişki kurmada güçlük, tuvalet, uyku ve yeme sorunları, aşırı sinirlilik, öfke ve saldırganlık, kasılmalar ve fobiler, kardeş kıskançlığı, okula başlamakta veya okula uyum sağlamada zorluk.
Oyun Terapisinin Nörobiyolojik Açıdan Etkisi
Travmatik anıların kalıcılığı veya korku, endişe ve öfke gibi duygulara sıkışıp kalmak beyin fonksiyonlarını bozabilir.
Tüm canlıların sahip olduğu alarm sistemleri vardır. Alarm sistemi, eski insan beyni (limbik sistem) dediğimiz başımızın arka kısmıdır. Limbik sistem: Çocuğun kendi duygularını açıklama, sözel olmayan olayları açıklama ve olası tehditlere "donma, kaçma ve savaşma" tepkisini ayarlama yeteneği için önemli olan 1-4 yaşları arasında gelişir.
Yeni beyin adı verilen frontal lob da vardır. Bu başımızın ön kısmındadır. Soyut düşünme, yaratıcı olma, neden-sonuç kurabilme ve akıl yürütme yeteneğimiz bu bölümün işlevine bağlıdır.
Olumsuz gelişimsel deneyimler (doğum sırasında annenin stresi, hastalık vb.), yetersiz çevresel girdi (ebeveyn bağımlılığı, duyusal bilgi, boşanma, sosyal ilişkiler vb.), ihmal (çocukla uyumsuzluk, ilgisizlik, sevgi, güven eksikliği), suistimal (Şiddet, cinsel istismar vb.) Bu alarm sisteminin arızalanmasına neden olacaktır. Herhangi bir tehdit olmasa veya travma bitmiş olsa bile alarm sistemi çalışmaya devam eder. Yanlış yapılandırılmış uyarı sistemini (eski beyin) şu şekilde tanımlayabiliriz. Güvenlik sistemini hasar görmüş bir ev gibi düşünürsek, bir esinti olsa bile, bahçede kuşlar ötse bile güvenlik alarmı çalmaya devam edecektir.
Oyun terapisi yoluyla çocuklara çalar saatin açık olduğunu fark etmeleri ve tekrar normal şekilde çalışabilmesi için ayarlamaları öğretilir. Vücudumuzda bazı değişiklikler gözlenir ve bu alarm sistemi ile işbirliği yapar. Gergin kaslar gevşer, göğüs sıkışması da rahatlar ve yeni ilişkiler öğrenmeye hazır hale geliriz.
Yaratıcılık ve sözel olmayan ifadeyi içeren Oyun Terapisi sayesinde çocuklarda rahatlama görülebilir. Mantık ve gerçeklikle sorumlu olan frontal korteks ile limbik sistem (alarm sistemi) arasındaki bağlantı yeniden kurulur.
Çocuk Terapistine Gidileceği Çocuğa Nasıl Söylenmelidir?
Çocukta problem gözlemlenip, psikolojik destek almaya karar verildiğinde çocuğa süreç şu şekillerde aktarılabilir;
Oyun Terapisi Türleri
Filial Terapi
Filial terapi, en az oyun terapisi kadar sık karşımıza çıkan bir psikoterapi türüdür. Peki sıkça duyduğumuz Filial terapi nedir? Bu terapi, oyun terapisi çatısı altında yer alan psikoterapi türlerinden biridir. Filial terapi de sadece terapist ve çocuk yer almaz. Aile bireyleri de terapi sürecinde yer alır. Çünkü Filial terapinin ana amacı çocuklar ve aileler arasındaki problemleri tespit ederek, iletişim problemleri başta olmak üzere yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmaktır.
Kum Havuzu Terapisi
Kum havuzu terapisi adında da anlaşılacağı üzere çocukların kum havuzunda, figürler kullanarak oynamasını tanımlar. Oyun terapisinin alt türlerinden biri olan kum havuzu terapisinde, çocuk farklı sahneler ortaya çıkarır. Aslında oynarken kendi hayatından örnekler ortaya koymakta ve problemlerini yansıtmaktadır. Çocuğun bu davranışları ile problemlerini tanımlayarak ifade etmesi ve gerektiğinde problemi çözmek için neler yapabileceğini öğrenmesi, problem çözme becerilerinin farkına vararak geliştirmesi hedeflenir.
Hayali Oyunlar
Hayali oyunlar, bir tür rol yapma oyunlarıdır. Çocuk, kendini farklı bir karakterin yerine koyabilir. Ya da elinde bulunan, aksiyon figürleri, bebekler ve bebek evleri gibi malzemeleri konuşturarak, doğrudan ya da dolaylı olarak yaşadıkları sıkıntıları ifade edebilirler. Terapist bu oyun süreçlerini dikkatlice izleyerek değerlendirir. Çoğu zaman çocuğu serbest bırakır, bazı durumlarda da yönlendirme yapabilir.
Biblioterapi
Biblioterapi kelimesinin kaynağı kitaptır. Oyun terapisinin alt türlerinden biri olan biblioterapi de terapist, çocuğun duygu dünyasını anlamak için kitapları kullanır. Çocuk ve terapist birlikte kitap okurlar ve terapist okuma boyunca yol göstericidir. Çocukla belli temalar ve beceriler üzerine okuyarak öğrenirler.
Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi
Oyun terapisi türlerinden biri olan bilişsel davranışçı oyun terapisi, terapistin daha çok dahil olduğu bir türdür. Bu türde, terapist çocuğun düşünme şeklini değiştirmek, farklı düşünebileceğini öğretmek ve baş etme becerileri kazandırmak için oyuncak bebek, figür ya da pelüş hayvanları kullanır.
Kayseri Çocuk Psikolog / Kayseri Çocuk Terapisi / Kayseri Oyun Terapi / Kayseri Pedagog randevusu almak için Tıklayınız.
Yorumlar