Panik Atak Nedir?
Panik atağın başlıca özelliği, ani ve tekrarlayan yoğun endişe veya korkudur, bu da insanları korkutur. Biz bu nöbetlere panik atak diyoruz ve hastalarımız da genellikle "kriz" diyor.
Panik atak aniden başlar, daha şiddetlenerek devam eder ve 10 dakika içinde doruk noktasına ulaşır; genellikle 10-30 dakika sonra (nadiren 1 saat kadar) kendi kendine kaybolur.
Panik Atağının Belitileri Nelerdir?
- Göğüs ağrısı veya göğüste sıkışma
- Çarpıntı, hızlı kalp atışı veya hızlı kalp atışı
- Terlemek,
- Nefes darlığı veya boğulma,
- Baş dönmesi,düşme veya bayılacak gibi olma
- Uyuşma veya karıncalanma
- Titreme, veya sıcak basması
- Mide bulantısı veya karın ağrısı
- Kendisinin veya başkalarının değiştiğini, yabancı ve farklı olduğunu hissetmek
- Kontrolü kaybetme veya delirme korkusu ölüm korkusu
Panik atakta bu semptomlardan en az 4 veya daha fazlası vardır.
Panik Bozukluk Nedir?
Panik bozukluğu,
- Tekrarlayan beklenmedik panik ataklar
- Ataklar arasındaki sürede daha fazla panik ataklar geçireceğini düşünüp sürekli endişelenmek
- Panik atağın "kalp krizi ve ölüm", "kontrol kaybı ve delilik" veya "inme" gibi korkunç sonuçlara yol açabileceğini düşünerek üzüntü yaşamak
- Tekrardan panik atak geçireceğini düşünerek önlem almak ( sosyal aktivitelere katılmama, işine devam etmeme) gibi davranışların görüldüğü ruhsal bir rahatsızlıktır.
Panik Atağı ve Panik Bozukluğunun Farkı Nedir?
Panik ataklar çok yaygın görülmektedir. Stresli durumlar veya aşırı kafein alımı nedeniyle, insanların üçte biri yaşamları boyunca panik atak benzeri bir durum yaşamaktadır. Panik bozukluğu ise nadir görülen bir hastalıktır. Yaklaşık her 100 kişiden 3-4'ünde bu bozukluk görülebilir. Nedeni belli olmayan tekrarlayan ataklar ve işlev bozukluğu ile karakterize bir bozukluktur.
Panik Bozukluğu Neden Oluşur?
Panik bozukluğunun nedenleri için iki bilimsel açıklama vardır.
1- Panik bozukluğu, beyinde nöron adı verilen sinir hücreleri tarafından salgılanan bazı beyin hormonlarının anormal işleyişinden kaynaklanır. Bu hormonlar heyecanımızı ve duygusal hayatımızı düzenler.
2- Panik bozukluk belirtilerinin, Bu, hastanın fiziksel semptomları ciddi bir hastalık belirtisi olarak değerlendirmesi ve sonucun "Kalp krizi geçirip öleceğim", "delireceğim" veya "felç olacağım" şeklinde yanlış anlaşılmasıyla olur.
Panik Bozukluk Nedenleri Nelerdir?
Diğer birçok zihinsel bozuklukta olduğu gibi, panik atağın kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, bu durumun travma veya yas gibi yaşamdaki stresli dönemler veya beyindeki nörotransmitter dengesizlikleri veya benzeri faktörlerle ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Panik atak risk faktörleri nelerdir?
Panik atak, herhangi bir kişinin hayatında meydana gelebilecek bir ruhsal bozukluktur. Erkeklerden çok kadınları etkileyen bir durumdur, bu durumun zirve yaptığı yaş grubu erken erişkinlik dönemidir ve genellikle 14 yaş altı kişilerde rastlanmaz.
İnsanların artan panik atak riski ile ilgili birçok faktör olabilir:
- Genetik yatkınlık çevresel faktörlerle birleştiğinde panik atakların gelişmesine yol açabilir. Bu hastalığa sahip birinci derece akrabaları olan kişilerde yaklaşık %40 oranında panik atak riski vardır. Özellikle anne ve babası panik bozukluğu olan bireylerde diğer ruh sağlığı bozukluklarının görülme olasılığı artabilir.
- Bazı ilaçlar ve kimyasalların ürettiği karbondioksit panik ataklara neden olabilir. Çeşitli anatomik bozukluklar panik atak gelişimini teşvik edebilir. Beyin sapındaki mavi nokta olarak adlandırılan bölge görevini tam olarak yerine getirmediği için sürekli bir korku durumu yaşayabilir.
- Beyindeki "GABA", "serotonin", "norepinefrin" ve diğer maddelerin dengesizliği panik atak nedenlerinden biridir. Psikiyatride kullanılan ilaçlar bu maddelerin dengesini sağlar.
- Antidepresanlar ilk başta panik ataklara neden olabilir.
- Kafein, sigara, alkol ve uyuşturucular panik atak sıklığını artırabilir. Bir yatıştırıcıyı aniden durdurmak panik atağı tetikleyebilir.
- Nefes darlığı panik atağı tetikleyebilir.
- Kişilik özellikleri de panik atak nedenlerinden biri olarak kabul edilebilir. Panik ataklar, utangaç, histerik, sınırda ve kompulsif kişilik özelliklerine sahip kişilerde daha yaygındır.
- Sevilen birinin kaybı gibi şiddetli duygusal travma
- Cinsel saldırıya uğramak.
- Boşanmak
Panik Atak Tanısı
Panik atak tanısı ancak psikiyatrist tarafından konulabilir. Panik atağı teşhis etmek için doğrudan laboratuvar testi yoktur. Ancak doktor, bu nöbetlerin altta yatan başka bir hastalıktan mı yoksa panik ataktan mı kaynaklandığını belirlemek için bazı testler isteyebilir. Özellikle atakların sıklığı, nefes darlığı, baş dönmesi, uyuşukluk veya terleme gibi semptomların olup olmadığı tanı için çok önemlidir. Panik atak tanısını doğrulamak ve diğer hastalıkları ekarte etmek için önce kardiyak (EKG) testi gerekebilir.
Panik atak kişinin hayatında ne gibi değişikliklere yol açar?
Tedavi edilmeyen panik ataklar, yaşam konforunu her yönden ciddi şekilde bozabilir. Bunlar:
- Araba kullanmaktan korkmak, evden çıkmaktan korkmak
- İş ve okul sorunları
- Depresyon, anksiyete ve diğer zihinsel problemler
- İntihar ve intihar düşünceleri
- Alkol ve madde kullanma eğilimi
-Bazı kişilerde panik bozukluğuna, zamanla agorafobi olarak kendini gösteren kalabalık açık alan ve yerlerden korkma eşlik edebilir. Bunun nedeni kişinin atak sırasında bu ortamlardan kaçamayacağını hissetmesidir.
Çocuklarda Panik Atak
Panik bozukluğu ergenlerde küçük çocuklara göre daha yaygındır. Ancak panik atakla baş etmek özellikle çocuklar ve ergenler için zor bir deneyim olabilir. Şiddetli panik bozukluğu gelişimlerini ve öğrenmelerini etkileyebilir. Panik atak geçiren çocuklar mutlaka bir doktora görünmelidir. Doktor, çocuğun tıbbi geçmişini gözden geçirecek ve bu semptomlara neden olan herhangi bir fiziksel neden olup olmadığını görmek için kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Çocuğun panik atağının nedenini belirlemeye yardımcı olması için diğer anksiyete bozukluklarının taranması da gerekebilir, bu nedenle genel bir fizik muayeneden sonra gerekirse daha ileri değerlendirme ve tedavi için uygun bir uzmana başvurun.
Panik Atak Tedavisi Mümkün Müdür?
Bu kişi bunu "çok travmatik/acılı ve bitmeyen bir deneyim" olarak tanımlasa da panik bozukluğu başarıyla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Genellikle acil servis, kardiyoloji, nöroloji ve dahiliye kliniklerinde kişi oldukça zaman kaybeder. Hastalığın erken teşhisi ve tedaviye başlanması, hasta ve yakınlarının karşılaşabileceği zor/ travmatik zaman ve durumunu azaltacaktır. Panik bozukluğu için faydalı ve başarılı olduğu kanıtlanmış iki tedavi vardır.
Bunlar ilaç tedavisi ve bilişsel davranışçı terapidir.
İlaç tedavisi: Antidepresanlar ve diğer anti-anksiyete ilaçlarının panik bozukluğu için etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Psikiyatrik muayeneden sonra hasta için doğru ilacı seçin.
Bilişsel davranışçı psikoterapi: Bilişsel davranışçı terapi, kaygı bozuklukları için oldukça etkilidir ve gereksiz ve gerçekçi olmayan inançları değiştirebilen ve panik bozukluğunun bir parçası olan düşünce/davranış değişikliklerini düzenleyebilen bir başka yararlı tedavi seçeneğidir.
Panik bozukluk tedavi gerektirir!
Herkes hayatının bir döneminde panik atak geçirebilir. Ancak bu durum tekrar tekrar ve sıklıkla meydana geldiğinde ve panik atak korkusu nedeniyle günlük rutinlerden vazgeçmek zorunda kalındığında bu durum bir "panik bozukluğu" haline gelir. Kişi saldırıya uğramamak için yaşam tarzını ve işlevlerini değiştirmek zorunda kalabilir. Panik bozukluk, psikiyatrik tedavi gerektiren bir hastalıktır. Bu hasta grubu; şeker damlaları, hormonal hastalıklar, özellikle hipertiroidi, mitral kapak prolapsusu ve diğer kalp hastalıklarının yanı sıra akciğer veya sinir sistemi hastalıkları bazında değerlendirilir. Nedeni bulunamazsa psikiyatriye sevk edin.
Sorunun nedenine göre tedavi planlanır.
Panik atağı tetikleyen ruhsal ve fiziksel koşulların yanı sıra sigara, madde ve alkol bağımlılığı vb. durumları da göz önünde bulundurarak kişi için en uygun terapi belirlenir. Terapi, panik bozukluğunun nedenini ortaya çıkarmak için hasta ile birlikte çalışır ve hastanın eski sosyal hayatına dönmesine destek olur.
Panik bozukluk hastalığı tedavi edilmediği takdirde seyri ne olur?
Panik bozukluğu erken teşhis edilip tedavi edilmezse depresyona ve alkol kullanımına neden olabilir.
Panik Atak Sırasında Kişi Ne Yapmalı?
- Mümkünse lütfen olduğunuz yerde kalın.
- Bir pozitiflik, huzur ve rahatlama yerine odaklanın.
- Krizin geçeceğini kendinize hatırlatın.
- Unutmayın, bu hayatınız için bir tehdit oluşturmaz. Yavaş ve derin nefes alın.
Panik Atakları Önlemek için Kendi Kendinize Ne Yapabilirsiniz?
- Bilişsel davranışçı terapi ilkelerine dayanan kaygı kendi kendine yardım kitaplarını okuyabilirsiniz.
- Pilates veya yoga gibi sağlıklı egzersizlerin yanı sıra sakinleştirici masaj veya aromaterapi de kullanabilirsiniz.
- Semptomları hafifletmeye yardımcı olacak nefes alma tekniklerini öğrenebilirsiniz.
- Stres ve gerginliği azaltmak için düzenli fiziksel egzersiz yapılabilir. Atağı daha da kötüleştirdiği için şekerli yiyecek ve içecekleri, alkolü, kafeini ve sigarayı azaltabilir.
Yorumlar