Psikoterapide en sık kullanılan teknikleri ruh sağlığı uzmanları için düzenledik.
1- Yönlendirilmiş İmgeleme Yöntemi ve Kullanımı
2- Paradoksal Niyet Tekniği
Paradoksal niyet tekniği, bu karşıt- sezgi tekniği ki bu bazen karşıt - ima olarak da adlandırılır. Burada danışanların semptomlarını daha da yoğun olarak yaşamaları istenir. Tekniğin amacı danışanın yaşadığı paradoks artık saçma gelmeye başladığında semptomlarından vazgeçmesine yardımcı olur.
3- Nefes Egzersizleri
Rahatlatıcı nefes, gevşeme nefes egzersizleri en basit nefes egzersizleridir. Aynı zamanda sinir sistemi için doğal bir sakinleştiricidir.
4- Mucize Soru Tekniği
Mucize sorgulama tekniği, konsültasyon sürecinin kolay ilerlemesine yardımcı olan, odaklanmış çözümlerin kısa süreli tedavisinde sıklıkla kullanılan tekniklerden biridir.
5- İstisnai Sorular Tekniği
İstisnai sorular tekniği, amacı sorunun yaşanmadığı zamanlardaki tutumlarını fark ettirilerek bugünkü yaşantısında daha çok yararlanmasını sağlamaktır. Danışanlara problemin problem olduğu zamanları sormak yerine, problemin yaşanmadığı istisna zamanları sormak daha faydalıdır. Bu şekilde, bozuk olanı tamir etmeye çalışmaktansa, zaten doğru ve iyi gitmekte olan üzerinde durmak daha kolaydır. İstisnalar çözüm tohumları olarak düşünülebilir.
6- Güvenli Yer Egzersizi
Güvenli yer egzersizi, herhangi bir problemle karşılaştığınızda veya yalnız hissettiğinizde gözlerinizi kapatın ve kendinizi rahat ve güvende hissettiğiniz bir yer hayal edin.
7- Düğmeye Basma Tekniği
Düğmeye basma tekniği, amacı danışman danışana neye odaklandı ise o duyguyu seçerek yaşamış olduğunu öğretir. Danışanlar, yaşamında hangi uyarıcıları dikkate alacakları konusunda seçim hakları olduğunu farketmeye yüreklendirilir. Danışanlara düşüncelerine yoğunlaşarak istedikleri duyguları yaratmaları öğretilir.
8- Derecelendirme Tekniği
Derecelendirme tekniği, Derecelendirme soruları danışanın bireysel görüşünü, diğer insanlara ilişkin görüşünü ve başkalarının kendi görüşünden etkilenip etkilenmediğini tartışmak için kullanılır. Bu teknik çok yaratıcı bir biçimde, danışanların birçok deneyim hakkındaki algılamaları na uygulanabilir.
Yorumlar