1 Yaş Bebek Gelişimi
1 yaş, ilk 12 ayını tamamlayan çocuklar için önemli bir dönüm noktasıdır. Çocukların fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimi hızla ilerlemeye devam eder. Bu alanların gelişimi çok yönlüdür. 1 yaşındaki bebeğin gelişimini destekleyen oyunlar, bilişsel gelişim için aktiviteler ve beslenme gibi konularda bilgi sahibi olunması ve buna göre hareket edilmesi çocuk gelişimini destekler.
1 Yaşındaki Bebeğin Fiziksel Gelişimi (Boy ve Kilo)
1 yaşındaki bebeğin kilosu kız ve erkek çocuklar için farklıdır. 1 yaşındaki bir bebeğin ağırlığı erkek bebeklerde 9.65 kg, kız bebeklerde ise 8.95 kg civarında olmalıdır. Erkek bebeklerin ortalama boyu 76 cm iken kız bebeklerin ortalama boyu 7 cm'dir. Bu değerler ortalama değerlerdir ve her çocuğun gelişim düzeyinin farklı olduğunu unutmamak gerekir.
1 yaşına gelmiş bebek fiziksel gelişimde çok yol kat etmiştir. Desteksiz oturabilir ve otururken destek için elleri yerde durabilir. Bebeklerin çoğu 1 yaşında yürümeye başlar ancak bazıları ilk yılını doldurduktan birkaç ay sonra yürüyebilmektedir.
1 Yaşındaki Bebeğin Beslenmesi
1 yaşındaki bebek gelişiminde, beslenmesi çok önemlidir. Bebeklerin ilk 2 yıl anne sütü ile beslenmeye etmesi tavsiye edilir. 1 yaşındaki bebeklerde emzirmeye devam edilmelidir. Anne sütü ile beslenemeyen bebekler devam sütüne devam edebilirler ancak zamanla yetişkinler tarafından yenen besinler ana beslenme kaynağı olmalıdır. Bu yiyeceklerden alerjik reaksiyon almak mümkün olduğundan, doktorunuza uygun olup olmadığını önceden sormakta fayda var. Zamanla doktorlar beslenme programına zamanla yumurta beyazı, ev salçası, çorba, narenciyeler, pastörize yoğurt veya peynir, pastörize günlük inek sütü ve bal ekleyebilirler. Yetişkinlerin yediği pek çok besin, uygun boyuta getirilerek çocuğa verildiği takdirde yenilebilir. Doktor ile birlikte günlük beslenme ihtiyacına göre program geliştirilebilir.
Bu yaştaki bebekler, kendi başlarına yemeyi öğrenebilecek yaşa gelmişlerdir. Ona bir kaşık vererek, kaşıkla yemek yeme alıştırması yapabilir. Anne ve babayla sofraya oturmak, ailece birlikte geçirilen zamanı arttırır ve onun günlük rutinlerinizi öğrenmesi için fırsat verir. Bitmiş kısmı yemiyorsa veya yemek istemiyorsa yemeye zorlanmamalıdır. Bir öğünde az yemiş olabilir ama sonraki öğünde biraz daha fazla yer ve alışır. Memnun olup olmadığını anlaması için ona bir şans verilmelidir. Bu yaşta fırsat verilirse ileriki yıllarda beslenme bilincinin gelişmesi daha kolay olur.
1 Yaşındaki Bebekler İçin Oyunlar
Bloklarla veya küplerle oynamak, kaba ve ince motor becerileri önceki aylara göre daha gelişmiş olan 1 yaşındaki bebekler için eğlencelidir. Onlarla istediği gibi oynayabilir ve kuleler inşa edebilirler. Görsel zekasının gelişimine destek için renkli oyuncaklar ve kitaplar tercih edilebilir. Ses çıkaran oyuncaklar ve kitaplar ise işitsel zekayı destekler. Bu oyuncaklarla ve kitaplarla oynayarak nesnelerin adlarını, eylemlerini kısa cümlelerle söyleyerek, bazen de onlara ne olduğunu sorarak dil gelişimi desteklenir.
1 yaşına gelen çocuklarda sembolik oyunlar görülmeye başlar. Oyun kurma becerileri de zamanla gelişir. -mış gibi oyunlar kurarak nesneleri farklı amaçlarla ve farklı şekillerde kullanır. Örneğin tabakta yemek varmış gibi yemek yiyebilir. Çocuk simgesel oyunlar oynuyorsa siz onu gerçekliğe getirmeye çalışmamalısınız, aksine kendi dünyasında oyuna katılmanızı istiyorsa onun oyununu hayal ettiği gibi gözlemlemelisiniz. Bu şekilde, çocuğu günlük yaşamda pratik yaparken ve öğrenirken desteklersiniz.
"Annem nerede, babam nerede?" gibi kısa sorular sorabilirsiniz. Bu süreçte vücut bölümleri yavaş yavaş öğretilebilir. Oyunlar kurulabilir ve onunla oynanabilir. Bu tür hareket gerektirmeyen oyunların yanı sıra çocuğun enerjisini atabileceği ve kaba motor becerilerini geliştirebileceği oyunlar oynaması önemlidir. Örneğin, bitiş çizgisi sabitlenebilir ve yarışmalar evde güvenli bir yerde yapılabilir.
Bu yaşta çocukların oyuncaklarını başka çocuklarla paylaşarak oynamalarını beklemek doğru olmayabilir ama çocukların bulunduğu bir ortamda tek başına oynayabilirler.
1 Yaşındaki Bebeğime Ne Öğretebilirim?
Bebeğinize oyun yoluyla birçok şey öğretebilirsiniz. Resimli kitaplar kullanılarak birçok nesne öğretilebilir ve bu nesneler hakkında kısa sorular sorarak öğrenmesi pekiştirilebilir. Aynı egzersizi çevrenizdeki insanlar için de yapabilirsiniz. Bu sayede sosyal becerilerin ve dilin gelişimi desteklenir. Az parçalı, büyük puzzle (yap-boz) motor becerilerin gelişimini destekler. Yemek yerken kaşık ve çatal kullanmayı öğretebilirsiniz ancak bu deneyim sırasında güvenli olması açısından bebeğin yanında biri olmalıdır.
1 Yaşındaki Bebeğimi Nasıl Eğitebilirim?
Bu süre zarfında çoğu çocuk yürümeyi öğrenir. Çocuklar yürümeye başladıklarında becerilerinin geliştiğini görürler. Tek başına gidebileceği yerlere olan mesafe eskisinden daha fazladır. Yapabildiklerinin artması, bağımsızlık duygununun gelişime yardımcı olur ve özgüven kazandırırken keyif de verir. Öğrenmeye daha istekli ve daha meraklı hale gelir. O hayatta birçok şeyi keşfederken ortamın güvenliğini düşünerek ona bir şans vermek gerekir. Yapmaması gereken bir şey olduğu zaman olumsuz komutlarla kontrol edilmemelidir. Bunun yerine şefkatle onu anladığınızı ve ne yapmak istediğini anladığınızı söyleyin. Bunu söyledikten sonra, neden bunu yapmasını istemediğiniz konusunda kısa ve net bir çizgi çizebilirsiniz. Son olarak iki alternatif sunarak onların keşfetme ve öğrenme isteklerini engellemeden bu ihtiyaçlarını daha güvenli bir şekilde karşılamalarını sağlayabilirsiniz.
1 Yaşındaki Bebeğime Nasıl Davranmalıyım?
Bir çocuk, yaşı ne olursa olsun anne babasından koşulsuz kabul ve sevgiye ihtiyaç duyar. Anne baba gerek davranışlarıyla gerekse sözleriyle koşulsuz kabul ve sevgi vermeli ve bunu çocuğa hissettirmelidir. Aileler aşırı korumacı bir tavır sergilemeden çocuğa güvenli bir ortamda keşfetme isteğini gerçekleştirme fırsatı vermelidir.
1 Yaş Bebek Gelişimi ile ilgili test yaptırmak için randevu oluşturun. Randevu için Tıklayınız.