Bipolar Bozukluk diğer adıyla ikiuçlu kişilik bozukluğu, kişinin günlük rutinini önemli şekilde etkiler. Bu noktada Bipolar Bozukluk bireyin bir anda kendisini iyi hissederken bir süre sonra oldukça çökkün hissetmesine neden olur. Mani Dönemi, Hipomani Dönemi ve Majör Depresyon dönemi olmak üzere üç dönemde ortaya çıkar. Bu nedenle içinde bulundukları dönem, insanlarla olan ilişkilerini etkiler.
BİPOLAR BOZUKLUK MANİ DÖNEMİ
Taşkın, olağandışı, sürekli bir duygu halinin devamlı olması
Benlik saygısında artış
Uyku gereksiniminde azalma. Örneğin; günde üç saat uykuyla kendini dinlenmiş hissetme
Diğer yandan her zamankinden fazla konuşma
Özellikle düşüncelerin uçuşması
Dikkat dağınıklığı, özellikle aniden dikkatte değişim. Çok küçük uyarıcılar bile etkili olur.
Etkinliklerde artış. Özellikle cinsel davranış, toplumsal anlamda etkinliklerde artış.
Anlamsız etkinliklerde fazlalık
Kötü sonuçlar doğuracak etkinliklere fazlaca katılma. Özellikle alışveriş, kumar, cinsel girişim, gereksiz yatırım gibi.
BİPOLAR BOZUKLUK HİPOMANİ DÖNEMİ
En az dört gün boyunca neredeyse günün büyük bir bölümünde ortaya çıkar. Böylece kişi etkinliklerdeki artışı fark eder.
Mani döneminde olduğu gibi benlik saygısında artış.
Uyku gereksiniminde azalma
Daha fala konuşkan olma,
Alkol uyuşturucu kullanma,
Hızlı konuşma
Duyguları uç noktada yaşama gibi.
Özellikle hipomani döneminde riskli davranışlar daha da artar. Bu yüzden bazı durumlarda yatılı tedavi gerekir.
BİPOLAR BOZUKLUK MAJÖR DEPRESYON DÖNEMİ
Kişi bu dönemde yaptığı etkinliklerden zevk almaz. İlgisi yitirir. Kendisini daha çökkün hisseder. Bu açıdan bazı belirtiler ortaya çıkar.
Üzüntülü ve boşlukta hissetme
Özellikle ağlamaklı gözükme
Çevreye ve etkinliklere karşı ilgide belirgin azalma
Özellikle zevk alamama durumu
Diyet yapmadan kilo verme, ayrıca iştah kaybı ya da çok kilo alma
Neredeyse her gün uykusuzluk çekme ya da çok uyuma
Özellikle bitkin olma, bitkin gözükme
Değersizlik ve suçluluk duygusunda önemli artış
Bu nedenle düşünmekte ve odaklanmakta güçlük
Tekrarlayan intihar düşünceleri
Özellikle intihar etmeye yönelik plan yapma
BİPOLAR BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ NELERDİR?
Bu konuda çevresel faktörler de oldukça etkili. Ataşehir Bipolar Bozukluk olan kişilerin ailelerinde bu durumun tekrarlama olasılığı yüksektir. Tek yumurta ikizler üzerinde çalışmalar mevcuttur. Eğer ki bir çocuk BKB’ye sahipse diğer kardeşin de sahip olma oranı %40’tır. Bu yüzden genetik faktörlere dikkat etmek gerek.
Diğer bir önemli nokta ise çevresel ve toplumsak faktörler. Bu noktada kişinin oldukça stresli ve tedirgin bir işte çalışması da etkili olur.
Yapılan çalışmalarda manik ve depresif dönem için farklı tetikleyiciler olduğu ifade edilir. Örneğin kişi depresif dönemdeyken bazı stres durumları bu dönemi tetikler. Diğer yandan hüzünlü bir kitap okumak, depresif biriyle konuşmak da bu evreyi tetikler. Diğer örnekler işe şöyledir;
Uyku düzeninin bozulması
Fiziksel yaralanma
Salgın ya da hastalık
PMS Dönemi
Egzersiz eksikliği
Uzun süreli seyahat çünkü uyku düzeninin bozulmasına neden olur.
BİPOLAR BOZUKLUĞU TEDAVİSİ
Bipolar bozukluk, değişken ve bireye özgü semptomlar üretir. Bu nedenle tedavi sürecinde farklı teknikler rol oynamaktadır. Tedavi sürecinde İlaçlı tedavi, psikoterapinin birlikte ilerlemesi tedavinin temelini oluşturur.
Bu noktada reçeteli ilaçlar kullanılır. Kişinin mani ve majör depresyon dönemine uygun ilaçlı tedavisi devam eder. Böylece yaşam içerisindeki ruh hali daha dengeli hale gelir. Kişi kullandığı ilaçlar sayesinde şiddetli iniş ve çıkış yaşamaz. Bu yüzden hekim kontrolünde mutlaka ilaçlı tedaviye devam etmek gerek.
İlaçlı tedavinin devam etmesinin yanı sıra Ataşehir şubesinde uzman psikologlarımız psikoterapi de bipolar kişilik bozukluğunda etkili sonuçlar ortaya koyar. Bu noktada terapi süreci tetikleyicileri daha kolay anlamanıza yardım eder. Manik ya da depresif dönem tetikleyicilerini belirlemek sizin durumla daha kolay baş etmenize destek olur. Diğer yandan ise terapi süreci ilaçlı tedaviye uyum sağlamanıza da yardım eder. İki tedavi sürecinin beraber devam etmesi yaşam kalitenizi olumlu yönde etkiler.
Bilişsel Davranışçı Terapi gibi teknikler size oldukça katkı sağlar. Diğer yandan ise terapi sürecine bazen aile üyelerini de dahil etmek gerekir. Bu noktada aileye bilgi verilir. Gizlilik sürecini ihlal etmeden verilen bilgi ailenizin de size destek olmasına yardım eder.
BİPOLAR BOZUKLUK İLE YAŞAMAK
Bu durumda kişi çok fazla duygusal iniş çıkışlar yaşayacaktır. Bazen duygularını anlamak çok güç hale gelir. Bu tür yaşantıları olan kişilerle paylaşım içinde bulunmak size de iyi gelecektir. Ancak bazı durumlarda etiketlenme korkusu ile kişi hastalığını paylaşmak istemeyebilir. Bu tür durumlarda ise bazen aile üyeleri bazen ise partneri olanı anlamlandırmakta zorluk çeker. Durumu eşinize veya ailenize ifade etmek sağlıklı yaşamın anahtarıdır.
Bipolar Bozukluk Tedavisinde Psikoterapi Hizmet Veren Psikologlarımızdan Randevu Oluşturmak İçinTıklayınız.
Anahtar Kelimeler: Ataşehir Bipolar Bozukluk | Ataşehir Kişilik Bozukluğu | Ataşehir Bipolar Bozukluk Tedavisi | Ataşehir Bipolar Hastalığı