Psikoloji, en geniş tanımıyla "insan davranışı ve zihinsel süreçlerin bilimi" olarak adlandırılır. Burada dikkat edilmesi gereken şey "bilim" kelimesidir. Psikologlar davranış ve zihinsel süreçlere odaklansalar da, bu sorunların temel nedenlerini ve sonuçlarını bilimsel bir temelde açıklarlar. Psikoterapi iki kişi arasındaki sözel etkileşim ve psikoterapötik ilişkiye dayalı bir süreç olduğu söylenebilir. Amaç; danışanlarda bilişsel, duygusal veya davranışsal işlev bozukluğundan kaynaklanan sorunları ortadan kaldırmaktır. Anlamaya, konuşmaya, düşünmeye ve ilişki kurmaya dayalı bir süreç olan psikoterapi; danışanın ihtiyaçlarına ve kullanılan terapi ekolüne göre şekillenebilir. Bir kişinin yaşadığı sorunlar bir psikoterapi veya danışmanlık süreci ile çözülebilir. Psikoterapötik bir süreç; uzun süreli olmasının yanı sıra, kişiyi merkeze alır ve insanların düşünce, duygu ve davranışlarının ardındaki nedenler ve kalıplar hakkında farkındalıklarını artırmayı amaçlar.
Psikolojik Destek Almak Bana Ne Sağlar?
Psikolojinin temel kavram ve süreçlerini anlayan bireyler; kendi düşünce, duygu ve davranışlarını daha iyi anlarlar. Burada bahsedilen her hareketin veya düşüncenin arkasındaki sebepleri araştırmaktır. Burada vurgulanması gereken nokta farkındalık sürecidir. Bilinçli olmak; hayatın bireye getirdiği olumlu ya da olumsuz yaşam olaylarının her birinin farkında olmak, bunlardan zevk almak, planlar yapmak ve kendi zihinsel gücünü korumaktır. Bu, kişinin iş hayatı, sosyal ilişkiler, ebeveynlik veya ölüm, hastalık, kaza vb. gibi zorlu yaşam olaylarıyla yüzleşmek söz konusu olduğunda kendini daha iyi ifade edebileceği ve en etkili başa çıkma yöntemlerini kullanabileceği anlamına gelir.
Psikolog Ve Psikiyatrist Arasındaki Farklar
Toplumumuzda bir kişinin ilaç yazıp birinin yazamayacağına dair yaygın bir kanı vardır. Bunun nedeni, birinin aslında doktor, birinin de terapist olmasıdır. Tıp mezunları ilaç yazma ve teşhis koyma hakkına sahiptir. Bazı psikiyatristler de terapi eğitimi alarak terapi yapma yetkisine sahiptir. Psikologlar; sadece terapi yaparak hayatınıza devam etmenizi daha kolay ve normal hale getirir. Psikologlar gerekli gördüklerinde danışanlarını bir psikiyatriste görünmeye yönlendirerek rapor verirler ve takviye almalarını sağlarlar. Bazı psikiyatrik sorunlar ilaç destekli tedavi şeklinde uygulanmalıdır. Danışanın tedaviye katılması ve verim kazanması için psikiyatristin verdiği ilaçlara devam edilmesi gerekir. Bir psikolog, gerekli uzmanlara danışmadan bir danışanın ilacını durdurmaya veya arttırmaya veya azaltmaya karar veremez.
Hangi durumlarda ne zaman psikoloğa görünmeliyim?
Hayatın her aşamasında psikolojik destek gerektirebilecek durumlarla karşılaşılabilir ancak psikolojik destek almak için “olması gereken” koşullardan bahsetmek yanlış olur. Öte yandan, psikolojik destek bazı durumlarda faydalı olabilir. Örneğin, kişi "ilerleyici" veya "akut" olarak adlandırabileceğimiz sorunlar nedeniyle psikolojik destek alabilir. Bu sorunlar; kaygı, tekrarlayan düşünce ve davranışlar, travma sonrası rahatsız edici durumlar, iştah veya uyku düzenindeki değişiklikler vb. listelenebilir. Bununla birlikte, uzun süredir devam eden, neredeyse kişilik özellikleri olan ancak rahatsız edici durumlar nedeniyle psikolojik destek alınabilir. Bunlar, durum ve koşullara göre düzenlenemeyen ve genellikle kişiliğe atfedilen katı düşünce ve davranışlardır.
Yukarıda sayılanlara ek olarak kişinin kendisi ve yaşamı hakkında anlam bulmada "varolma" sorunları da psikolojik destek gerektirebilecek durumlar olarak görülmektedir. Hayata, yaşamaya ve insan olmaya dair cevap aradığımız sorular hayatın her aşamasında kafamızı karıştırabilir. Bizi bu varoluşsal soruları kabul etmeye ikna edecek cevapları bulamadığımızda, kendimizi mutsuz ve hatta boşlukta hissedebiliriz. Bu durumda, Ataşehir de uzman psikolog desteği yardımcı olabilir. Psikolojik destek almak, mutlaka kişinin hayatında ciddi bir sorun olduğu anlamına gelmez. Tekrarlayan durumlara ek olarak, kişi kendi bilişsel ve davranışsal süreçlerini anlamak ve durumları, koşulları, insanları ve olayları başka bir zihniyetle bütüncül bir şekilde değerlendirebilme becerisini kazanmak için uzman desteği almak isteyebilir. Bazı durumlarda sadece kişinin kendisini, düşünce süreçlerini ve duygularını daha iyi anlamak, düzenlemek, organize etmek ve işlevselleştirmek için bir psikolog görmek mümkündür. Davranışımızın iç ve dış kaynaklarını keşfedip bulabildiğimizde, duygularımızı ve davranışlarımızı düzenleme yeteneğimiz her geçen gün gelişir. Hayatımızın bir noktasında işlevimizi kaybettiğimizi düşünebilir ve "garip" hissetmeye başlayabilir veya tanıdığımız herkesten farklı bir konumda olabiliriz. Bu noktada sakin kalmak, kendinize zaman ayırmak ve profesyonel bir psikolog ile zihinsel ve duygusal süreçlerimizi incelemekte fayda var. "Başa çıkabilirim" veya "Kimseye ihtiyacım yok" gibi düşünceler ve etiketlenme korkusu psikoloğa gitmenin ve destek aramanın önündeki en büyük engeldir. Duygularınız, düşünceleriniz veya davranış kalıplarınızda normale göre farklılıklar varsa veya duygusal olarak iyi hissetmiyorsanız, aynı şikayetler uzun süre devam ederse bir psikoloğa görünebilirsiniz. Bazı durumlarda, uzun süredir devam eden sorunların ciddi sonuçları olabilir. Kişi çıkmaza girmiş gibi hissediyorsa, uzman desteğinin faydalı olabileceğini anlamalıdır.
Psikoterapi yaşam boyu her yaş için; etkili bir tedavidir. Kişi destek veya yardım arıyorsa ve kendini hazır hissediyorsa, endişelerini gidermek için bir Ataşehir psikolog başvusu yapabilrsiniz.
Psikoloğa gitmek sicileme işler mi?
Psikologlar, toplum ve toplum sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. Psikoloğa gitmek, doğal yaşamın bir gereği olduğu için damgalanmak değildir. Araştırmalar, bir psikoloğa görünmenin önündeki en önemli engelin kaygı ve kendini damgalama korkusu olduğunu gösteriyor. Sözde sicil, kişinin herhangi bir iş başvurusunda veya başka bir olayda resmi makamlardan aldığı ve hukuken bir suça karışıp karışmadığını kontrol ettiği sabıka kaydını ifade eder. Adli sicil kayıtları, mahkemede hüküm giyen Türk uyrukluların ve Türkiye'de suç işleyen yabancıların kayıtlarını içermektedir. Kanuna göre, adli sicil kayıtları suçlar ve mahkeme kararları hakkında bilgi içerir. Psikolojik destek almak ve hasta olmak asla suç sayılamaz. Bu nedenle psikolojik yardım almak için herhangi bir adli sicil kaydına gerek yoktur.
Ataşehir Kliniğimizde Psikoterapi Hizmeti Veren Uzmanlarımızdan Destek Almak İçin TIKLAYINIZ.