Çocuk terapisinin yetişkin terapisiyle farklılaşan yanı çocukların terapiye kendi istekleriyle gelmek yerine bir yetişkinin yönlendirmesiyle gelmeleridir. Bu nedenle terapiye gelen çocuk her zaman kolaylıkla işbirliğine yanaşmayabilir
Çocukluk ve ergenlik yılları gelişimin çok hızlı olduğu dönemlerden biridir ve bu hızlı gelişime bazen uyum sağlamakta güçlükler yaşarlar. Çocuklar gelişimsel süreçlerinde bazen zorlanmalar yaşarlar ve bu zorlanmaları duygusal, davranışsal problemlerle kendisini belli eder. Bunun en temel nedeni ise çocukların yetişkinler gibi kendilerini konuşarak ifade edememesidir. Bu problemleri davranış değişiklikleri ile anlatarak bir nevi yardım isterler.
Çocuklarda ortaya çıkan başlıca davranış problemleri tırnak yeme, alt ıslatma, öfke nöbetleri, uyku sorunları, beslenme sorunları, ayrılma anksiyetesidir. (kaygısı) Çocukların bu tip davranışları bir nevi yardım isteme çağrısıdır. Bu tip sorunlarda çözüme yönelik bir adım uzun zaman boyunca atılmaz, görmezden gelinirse, farklı sorunlarından da ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle problemler süreğen hale gelmeden bir uzmana danışmalı gerektiğinde terapi sürecine başlamalıdır. Bu yardım çocuğun gelişimsel sürecine destek olacak ve bu süreci mutlu-sağlıklı bir şekilde atlatmasını sağlayacaktır. Çocuk terapileri, oyun terapisi, fillial terapi gibi hizmetlerden oluşmaktadır. Süreçte çocukla yapılan terapinin yanı sıra ebeveynler de sürece aktif aktif olarak katılmalıdır. Ebeveynlere yönelik psikoeğitimler düzenlenmektedir.
Çocuklarla Terapi Nasıl İlerler ?
• Öncelikle aileden çocuklarıyla ilgili kapsamlı bilgi alınır.
• Aile ile ilgili kapsamlı bilgiler toplanır.
• Çocuk ile görüşme başlar.
• Eğer terapist gerekli olduğunu düşünürse çocuk testlerini uygulayabilir.
• Ebeveynlerle belirli aralıklarla görüşmeler yapılarak bilgi verilir ve psiko egitim verilir.
• Gerekli görülürse çocuğun en uzun zamanını geçirdiği yer alan olan okulla iletişime geçerek işbirliği yapılır.
• Çocukla terapi sürecinde; Oyun Terapisi, Kum Tepsi Terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapi, EMDR Terapisi, Sanat Terapisi, Psikodrama, Çözüm Odaklı Terapi, Aile Terapisi terapistin öngörüsüne bağlı olarak kullanılabilir. En sık kullanılan yöntem ise Oyun Terapisidir.
Çocuk Terapisinde Başlıca Çalışılan Konular
Bağlanma Sorunları: Kaçıngan, dirençli, bağlanan çocuklardır. Kaçıngan bağlanan çocuklar, anne odadan ayrıldığında etkilenmemiş davranır, anne geri döndüğünden anneden özellikle kaçmaya çalışır ya da anneyi yok sayar. Kaygılı bağlanmış çocuklar ise anne odaya döndüğünde annenin kucağından ayrılmaz.
Uyku Düzeni: Çocuklarda uyku problemini çözmek için bu sorunun temelinde yatan nedenin anlaşılması gerekmektedir. Örneğin çocuk uyku apnesi, kolik ya da aile içi sorunlar nedeniyle uyku sorunu yaşıyor olabilir. Sorunun nedenin tespit edilmesi iyileştirici süreç için atılacak ilk adımdır.
Yemek Alışkanlığı: Çocuklarda yeme problemlerinin görülmesinin pek çok nedeni olabilir. Çocuk sevgi ihtiyacını yemek yemeyerek karşılamayı öğrenmiş olabilir. Çünkü yemek yemediğinde bakım veren kişi yemek yemesi için arkasından koşar, ağzına kaşık tutar yani ilgi görür.
Okula Başlama-Uyum: Okula başlama anneden ilk ayrılık anlamına gelmektedir. Çocuğun korktuğu şey aslında okul değil anneden ayrılmak, terk edilme korkusudur. Uzman desteği ile bu süreç sağlıklı bir şekilde yürütülebilir.
Çocukluk Mastürbasyonu
Ev-Okul Değişikliği: Çocuklar alıştıkları düzenden ayrılıp yeni bir ortama girdiklerinde kaygılanırlar ve bu çocukta içe kapanma, saldırganlık, okula gitmemek isteme şeklinde cevap bulabilir. Burada anne babanın sakin kalarak, sosyal destek sistemini geliştirmesi ve bir uzmandan destek alması faydalı olabilir.
Gecikmiş Konuşma: Çocuğun konuşma gelişiminin beklenenden çok daha yavaş şekilde seyretmesidir. Bu durum, zihinsel yetersizlik, işitme kaybı, görme özrü ve uyaran eksikliği başta olmak üzere pek çok nedene bağlı olabilmektedir. Vakit kaybetmeden bir uzmanla görüşülmelidir.
Alt Islatma (Enürizis): Fizyolojik olarak mesanenin gelişmemesi, stresli günlük yaşam, diyabet, duygusal sorunlar başta olmak üzere pek çok şey alt ıslatmaya neden olabilmektedir.
Kardeş Kıskançlığı: Kardeşlerinin birbirlerini sevmemelerinden değil, her iki çocuğun da anne-babanın sevgisini daha çok istemesinden kaynaklanır. Her çocuk en çok sevilen olmak ister. Uzman desteği ile süreç çok sağlıklı bir şekilde yürütülmektedir.
Boşanma: Anne babanın boşanması çocukta ben ne olacağım sorusunu sordurur. Aslında korktuğu şey anne babanın ilişkisinden çok kendisinin ne yapacağıdır. Nerede uyuyacak, okulu değişecek mi, velayetinin olmadığı ebeveynle nasıl görüşecek gibi soruların cevabını merak eder.
Kayıp-Yas: Kayıp ve yas hayatımızın her döneminde bizi etkileyen bir olgudur. Kaybedilenin yakınlık derecesi, çocuğun yaşı yasın derecesini etkiler. Çocuğun kaygılarını gidermek önemlidir. Bundan sonra çocuğa ne olacağı, hayatının nasıl olacağı doğru bir şekilde aktarılmalı ve güven verilmelidir. Uzmandan destek almak süreci sağlıklı bir şekilde atlatmaya katkı sunmaktadır.
Çocuğun Cinsel Eğitimi
Mental Retardasyon ve Yaygın Gelişimsel Bozukluklar
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Risk İçeren Davranışlar
Çocuk ve Ergenlerde Performans Kaygısı
Sınav Kaygısı
Özgül Öğrenme Güçlüğü
Stres Yönetimi
Öfke Kontrolü
Tuvalet Eğitimi
Tikler
Ergenlerle Psikolojik Danışma
Ergenlik dönemi en karmaşık dönemlerden biridir. Birey artık çocuk değildir ancak yetişkin de değildir. Bedensel, duygusal, zihinsel ve hormonel olarak çok hızlı bir değişim yaşanır ve birey bu karmaşık, hızlı değişime ayak uydurmakta zorlanmalar yaşamaktadır. Bazen de ani gelişen yaşam olayları bu zorlanmalara neden olur. Kazalar, afetler, yas durumları vb. Bu gibi durumlarda terapi desteği ergen için çok kıymetlidir. Anne- babanın eleştirel dünyasında ergen kendini anne babaya kanıtlama ihtiyacı içerisindedir, terapistin ona sunduğu koşulsuz kabul çok farklı ve geliştirici bir deneyim sunmaktadır.
Ergen bu süreçte kendini bulma çabasındadır.
Ergenlerle Psikolojik Danışma Nasıl İlerler?
• Ergen ve ailenin birlikte olduğu bir görüşmede detaylı bilgiler alınır.
•Genç ile görüşme başlar ve önbilgiler toplanır.
•Eğer terapist gerekli olduğunu düşünürse ergene testler uygulayabilir.
•Ergenle görüşmeler gizlilik esasına bağlı olarak paylaşılamaz. Yalnızca gidişat ile ilgili bilgiler verilebilir.
•Gerekli görülürse çocuğun en uzun zamanını geçirdiği yer alan olan okulla iletişime geçilerek işbirliği yapılır.
•Terapi sürecinde; Bilişsel Davranışçı Terapi, Varoluşçu Terapi, EMDR Terapisi, Sanat Terapisi, Psikodrama, Grup Terapisi, Çözüm Odaklı Terapi, Aile Terapisi sıklıkla kullanılan terapi yöntemleri arasındadır ve terapistin öngörüsüne bağlı olarak uygun görülen teknik kullanılabilir.
Hangi Konularda Ergen Terapisinden Faydalanabilirsiniz?
Ergenlik döneminde anti-sosyal davranışlar
Ergenlikte kaygı bozukluğu/Anksiyete
Riskli Cinsel Davranışlar: Ergenlik döneminde yaşanan cinsel ilişki erken cinsel deneyim olarak adlandırılır. Ergenlikten yaşanan cinsel ilişki cinsel yolla bulaşan hastalıklar, istenmeyen gebelik ve duygusal- fiziksel olarak cinselliğe hazır olmama gibi problemlere yol açabilir.
Travmalar
Ergenlikte yaşanan ölüm-kayıp-yas süreçleri
Ergenlik dönemi depresyonu
Ergenlikte obsesif- takıntılı davranışlar
Sınav kaygısı: Kaygı kişinin aslında hayatını doğrudan tehtid etmeyen ancak kişinin üzerine düşündüğünde çokça stres olduğu bir süreçtir. Aslında kaygı yaratan sınavın kendisi değil sınav öncesi, sınav anı ve sonrasında olacaklardır.
Sosyal fobi / Sosyal kaygı
Ergenlikte dikkat eksikliği
Madde kullanımı: Ergenler madde kullanımı açısından riskli bir grubu oluşturmaktadır. Bu yüzden erken tanı ve tedavi önemli rol oynamaktadır.
Ergenlik dönemi davranış problemleri
Ergenlikte öfke ve saldırganlık
Hızlı değişen duygu durumları
Özgüven sorunları: Ergenlikle beraber bedensel olarak değişimlerle bazı ergenler özgüven sorunları yaşamaktadır. Örneğin ergen sivilcesi çıktığı için dışarıya çıkmaktan, arkadaşlarının onu çirkin bulup alay edeceğini düşündüğü için kaçınmaktadır.
Uyku problemleri- Kabuslar
Ergenlikte suç işleme
Çalma davranışı
Ergen birey- aile arasında işbirliği sağlanması
Aile arasındaki çatışmalar ve iletişim problemleri
Kayseri Çocuk Psikolog / Kayseri Ergenlik Problemleri / Kayseri Çocuk ve Ergen Terapisi için Kayseri Psikolog Randevu Al bölümünü kullanabilirsiniz.
Yorumlar
Bu içeriğe daha önce yorum yazılmamış. İlk yorum yazan siz olun!
Yorumlar