Akran zorbalığı, çocuk ya da ergenin kendi yaş grubundaki arkadaş veya arkadaşlarına yönelik sözel, fiziksel ve davranışsal olarak zarar verici davranışlarda bulunmasıdır. Akran zorbalığı bir kişi tarafından uygulanabileceği gibi grup halinde de bir kişiye uygulanabilir. Taraflar arasında bir güç eşitliğinin bulunmadığı ve süreklilik gösteren rahatsızlık ya da zarar veren tüm saldırgan davranışlar zorbalık olarak adlandırılır. Bir kişinin ya da bir grubun sahip olduğu sosyal gücünü kendilerinden daha zayıf gördükleri bir kişiye karşı göstermesi ve bununla beraber kişinin kendi gücünü kanıtlama doğrultusunda yaptığı, sürekliliği olan tüm psikolojik ve fiziksel baskı türlerine ise akran zorbalığı denir. Özellikle okul çağındaki çocuklarda yaygın olarak görülen akran zorbalığı her okul kademesinde görülür ve küçük yaşlardan itibaren fark edilebilir.
Zorbalık durumunda 3 kişi vardır:
Zorba: Başkalarının haklarını dikkate almadan; kendi statü, heyecan, maddi kazancı için veya grup ortamında kendi gereksinimlerini karşılayabilmek amacıyla başkalarına zarar verici davranışlarda bulunan kişi ya da gruptur.
Mağdur: Başkalarının davranışlarından sürekli bir biçimde zarar gören ve zarar verici bu davranışlara karşı koyabilecek ve durdurabilecek beceri, statü ve kaynaklara sahip olmayan kişi ya da gruptur.
Seyirciler: Bu grup da kendi içinde dört ayrı tipte sınıflandırılmıştır. Pekiştiriciler, aktif seyirci rolünde zorbayı çeşitli şekillerde kışkırtmakta; pasif izleyiciler olan biteni görmüyormuşçasına davranmaktadırlar. Asistan tip katılımcılar, fiziksel olarak zorbaya yardım etmekte, bir nevi yardımcı rolünü üstlenmektedirler. Son grupta yer alan savunucular ise mağdura yardım etmeye çalışıp zorbayla yüzleşebilen öğrencilerdir.
Çocuğunuzun Akran Zorbalığına Uğradığını Nasıl Anlayabilirsiniz?
Akran zorbalığına uğrayan çocuk(lar):
Vücudunda fiziksel yaralanmalar olur.
Okula gitmek istemezler ve bahaneler bulurlar.
Okula karşı korku ya da nefret söylemlerinde bulunurlar.
Beslenmede problem yaşarlar.
Depresif davranışlarda bulunurlar.
Öz güvende bir düşüş yaşarlar.
Evden çıkmak istemezler.
Sınıfta kimseyle konuşmak istemezler.
Okul başarısında düşme görülür.
Derslerine odaklanmada zorluk çekerler.
Kendisine ait okul eşyalarında ve kıyafetlerinde eksiklik, yırtılma gibi durumlar yaşanabilir.
ZORBALIĞA MARUZ KALAN ÇOCUKLARIN AİLELERİNE ÖNERİLER
• Çocuğuyla neler yaşadığı konusunda konuşmak; ona yanında olduğunu ve yardım etmek istediğini göstermek,
• Çocuğunu yargılamadan dinlemek; ne hissettiğini sormak ve duygularını paylaşmasını sağlamak,
• Çocuğuna zorbalığa uğramanın onun bir hatası olmadığını açık bir şekilde ifade etmek,
• Çocuğuyla zorbalığa nasıl karşı çıkabileceğine dair basit planlar geliştirmek,
• Çocuğuyla böyle bir durumda okulda kimden ve ne şekilde yardım isteyebileceğini konuşmak, çocuğunu yardım isteme konusunda cesaretlendirmek,
• Çocuğun kendini etkili bir şekilde ifade edebilmesi; yeni arkadaşlıklar kurması ve sağlıklı sosyal ilişkiler sürdürebilmesi için gerekli becerileri kazanmasını desteklemek (Rehber öğretmen/psikolojik danışman bu konuda kitap/etkinlik/oyun önerilerinde bulunabilir.)
Eğitim katılım sertifikası almak için formu doldurun. Form doldurmak için Tıklayınız.
Güncel Ücretsiz/Ücretli Anne-Baba Eğitimlerini / Ebeveyn Eğitimlerimizi takip etmek için gruplarımızdan herhangi birine giriş yapabilrsiniz.
Yorumlar