Bir çocuğun hayatında, gelecekteki bağımsızlığının temelini oluşturan birkaç önemli basamak vardır: Desteksiz oturma, emekleme ve yürüme, katı gıdaya geçiş, memeden ayrılma ve elbette sağlıklı tuvalet alışkanlığı kazanma. Bunlar yavrumuzun büyüdüğünün ve kendi dünyasının kontrolünü ele aldığının sinyallerini veren gelişim adımlarıdır.
Bazı yaşamsal becerileri çocuklara eğiterek vermek zorunda değiliz. Tuvalet alışkanlığı kazanma süreci, çocuğun kendi sinyallerini fark ettiği ve bizim onun bu duyumsamalarına güvendiğimiz, kendisinin de bedenine ve bedeninin sinyallerine güvenebileceği mesajını verdiğimiz, bağımsızlığı ve kontrolü de ona bıraktığımız bir süreç olduğunda çocuk için de bizim için de hem kolay hem de çok güven dolu bir hal alıyor.
Çocuğumuzun kendi bedenini fark etmesi, bağımsızlığını kazanması, başardım duygusuyla gururlanmasını desteklemek istiyorsak bu webinara katılmak yol gösterici olabilir.
Meme bırakma geçişinde olduğu gibi bu geçişte de süreci zamana yaymak en iyisidir. Çocuğun tuvalet geçişine hazır olduğunu verdiği sinyallerden anlıyoruz. Ebeveyn olarak bazen bu sinyalleri yanlış anlayabiliyoruz.
TUVALET İLETİŞİMİ
Tuvalet iletişimi bebek ile ailesi arasında, bebeğin tuvaletinin geldiği zamanları ailesinin anlayabildiği bir iletişim yoludur. Yani anne ve babanın bebeğin tuvalet ihtiyacını gözlemleyerek anlaması ve bebeğin bebek bezi yerine lazımlığa tuvaletini yapması sürecidir
Ebeveynlerin sinyal sandıkları durumlar;
1) Tuvalette beni takip ediyor.
2) Yaptım demesi.
3) Altından bezini kendi çıkarması.
4) Bez değiştirmeyi sevmemesi.
Her çocuk bireyseldir ve bezden tuvalete geçiş her çocuk için farklı zamanlarda olabilir.
Tuvalet Eğitiminde Doğru zamanı nasıl anlarsınız
2-3 saat süresince kuru kalabiliyor,
Yürüyebiliyor,
Pantalonunu indirip kaldırabiliyor,
Islak ya da pis bez ile dolaşmaktan rahatsız oluyor,
Tuvalet alışkanlıklarını merak ediyor ve sizi gözlemliyor,
Tuvaletinin geldiğini çeşitli işaretlerle anlatabiliyor,
Tuvaleti geldiğinde yalnız kalabileceği koltuk arkası gibi yerlere gidiyorsa fiziksel olarak hazır demektir.
Çocukların fiziksel olarak hazır olması psikolojik olarak hazır olacağı anlamına gelmez. Çocuğun zorlanmaması ve kıyaslanmaması önemlidir. Tuvalete geçiş bir süreçtir ve bu süreçte çocuğunuzun ihtiyacı olan zamanı ona vermeniz daha da önemlidir. Tuvalete geçiş sürecine başlayıp hızlı bir sonuç almayı beklemek yerine çocuğunuz zorlandığında şu anda 'Neye ihtiyacı var?' ve 'Ona nasıl yardımcı olabilirim?' diye düşünmek sizi yardımcı olacaktır. Süreç bazen ertelenebilir ve doğru zamanda yeniden başlanabilir. Gerektiği noktada da uzman desteğine başvurulmalıdır.
Bezden tuvalete geçiş dönemi Erik Erikson'un Psikososyal Gelişim Evrelerine göre 'Özerklik ve kuşku-utanç' evresine denk gelir. Bu dönemde genel olarak çocuğun kendi kas sisteminin kontrolü artar. Bu artış anal kaslar açısından da tutma ve bırakma işlevinin gelişmesine yol açar. Aynı zamanda, bazı şeyleri elde sıkıca tutma yada istediğinde tuttuğunu fırlatma, genel bir yaklaşım ve yetenek olarak gelişir. Pek çok açıdan bakım verene bağımlı olmaya devam eden çocuk özerklik isteğini ortaya koymaya başlar, fakat güç açısından eşit olmayan istekler anne ve çocuk arasında onları karşı karşıya getirir. İsteklerin karşılıklı olarak düzenlenmesi bu dönemin en zor görevidir.
Eriksona göre bu dönemde tuvalete geçişin çok erken yada sert olması sorun yaratacağı gibi, çok gevşek olması da çocuk için sorun yaratır. Anne babanın aşırı yada erken kontrolünde çocuk, kendi kontrol duygusunu kaybeder. Kendi gücünden kuşku duyar. Kontrolün gevşek yada güçsüz olduğu durumlarda çocuk kendi bağırsak hareketlerinden ve güçsüz dış çevreden korkar, doyum arar ve gerilemeyle kontrolü sağlar. Örn: oral kontrole dönerek parmağını emebilir. Özerk davranışlar sergileyen çocuk, aynı zamanda yetişkinin istek ve gücünün ve toplumsal beklentilerin farkına varır. Bu nedenle çocuk, doğru yada uygun olmayan bir davranışını birisi fark ettiğinde utanç duyar. Çocuğu kendi bedeni ve ihtiyaçlarıyla ilgili olarak utandırmak her zaman istenene uymasıyla sonuçlanmamaktadır.
Çocuk kimsenin görmediğinden emin olduğunda kendi isteği yönünde davranmaktadır. Kuşku ve utanç olmaksızın özerk davranmayı başarabilen çocukta ego güçlenerek henüz tam olgunlaşmamış biçimde de olsa irade gelişir.
OYUN’un gücünden yararlanın!
• Gücün çocukta olduğu oyunlar (kral, kraliçe olduğu, yastık savaşında kazandığı)
• Hamurlarla, oyuncaklarla pratik
• Gülerek regülasyon
• Hikayeler
• An’ da kalmak
Eğitim katılım sertifikası almak için formu doldurun. Form doldurmak için Tıklayınız.
Güncel Ücretsiz/Ücretli Anne-Baba Eğitimlerini / Ebeveyn Eğitimlerimizi takip etmek için gruplarımızdan herhangi birine giriş yapabilrsiniz.
Yorumlar