Büyümek, sadece kendi kendine olan bir süreç değildir. Bazı sınırlarla bebeğin büyümesine destek olmamız gerekir. Emzirmeyi sonlandırma da bebeğin büyüyüp gelişebilmesi için ona tanıdığımız bir imkan ve sunduğumuz bir destektir aslında.
Bağlanma yaşamın özü, emzirme de bunun kotarıldığı başat alanlardan biridir. Ama oldu da emzir(e)memiş olsak bebeğimizle bağlanma sorunu yaşar mıydık? Çocuğumuzla ilişkimiz şimdikinden farklı olur muydu?
Evet emzirmek bağı güçlendirir ancak oraya çok takılıp ilişki kurabileceğimiz diğer alanları kaçırmamak da çok önemli. Emzirmek önemlidir ama en önemli şey değildir. Kurduğumuz ilişki ve güven çok daha önemlidir.
Emzirmeyi sonlandırmanın zamanına ilişkin çok katı sınırların olması anneye ve bebeğe iyi gelmeyebilir. Ne zaman sonlandıracağınızı ne başka bir anne ne bir baba ne bir uzman ne akraba ne de komşu söyleyebilir. Sonlandırmanın doğru zamanını en iyi siz bilebilirsiniz. Bebeğin ve annenin duygusal olarak hazır olması, annenin yasına izin vermesi çok değerli. İlişkinize ve bağınıza güvendiğiniz mesajını ne kadar iyi verirseniz o kadar kolay olacaktır.
Annenin sakinleşme ve bebeği sakinleştirme becerisini desteklemesi gerekir. Bebeğin duygularını kapatmak için emzirmeyi kullanıyorsak burada ilişkiye daha çok yer vermek, küçük bağlanma oyunları kullanmak iyi bir yol olabilir. Eğer bebeği oyalar, yasına izin vermezsek, empatiyle, farkındalıkla, net ve dürüst davranmazsak ona karşı bütün ağlamalar emme anına toplanabilir bu da annenin endişelenmesine sebep olabilir.
Rutin oluşturmak ve planlama yapmak önemlidir. En kolay vazgeçebileceği ve ara öğünleri ilk başlarda bırakması daha kolay olur. Yavaş yavaş arayı açıp sabah akşam olmak üzere 2 öğüne sonra da eğer emerek uyuyorsa tek öğüne düşülmeli. Emerek uyuyan bebekler için en son geceyi bırakmak daha doğru bir yoldur.
Sirke, sabır taşı, salça ile vazgeçirmeye çalışmak yerine duygularına ve birlikte bu yası yaşamaya alan açarak ilerlemek çok daha sağlıklı olacaktır.
Birçok geçişin aynı anda olduğu bir zamana denk gelmemesi gerekir. Bırakma zamanına size destek olabilecek kişilerle beraber karar vermek de süreçteki zorlanmalarınız açısından daha iyi olacaktır.
Meme bırakmada 4 becerinin ebeveynde olmasının süreci kolaylaştırdığını biliyoruz.
1) Sakinleşme ve sakinleştirme becerisi
Regülasyon kısmı. Meme bırakma sürecine başlamadan önce, ebeveynin bebeği ne kadar dengeleyebildiğini fark etmesini istiyoruz. Ebeveyne regülatör olduğunu fark ettireceğiz. Sakin olmanın sabrederek olamayacağını çünkü ebeveynliğin başlangıcı ve sonu olan bir görev olmadığını hatırlatacağız. Meme bırakmak için plan yapmak regülasyon kısmından sonra geliyor.
2) Kendi duygularını görebilme becerisi
Ebeveyn çocuğun zorlanmasına destek verebilmek için önce kendi duygularını görebilmeli. Kendi bedenini görebilmeli. Bu duygular yaşanırken bedeninde neler oluyor fark etmesini sağlamak.
Çocuk ağlıyor, tepiniyor o sırada annenin bedeninde ve çocuğun bedeninde neler oluyor? (Çocuk elini mi sıkıyor?, Terliyor mu?)
Ebeveynin zorlandığı bir konuysa; nefesini tutar, geri çekilme hareket etme haline bürünür. Burada zorlandığı için nefes egzersizi, salınmak ve dans etmek iyi gelir.
3) Yas sürecine izin verme becerisi
Anne meme bırakma sürecinin de bir yas süreci olduğunu bilmeli ve yası yaşamak için alan açmasını sağlanmalı.
4) Destek alabilme becerisi
• Destek alabilen bir ebeveyn misinizdir?
• Nasıl destek alabilirsiniz?
• Destek almak, istemek sizin için zorsa neler yapılabilir.
Ebeveyne Fark Ettireceğiz
Anne bebeğine, ‘benim için çok zor, sen de hissediyorsun’ gibi bir aynalama yapabilir. Ancak sadece sözel iletişim yeterli olmayacaktır. Çünkü bebekler (1,5 yaşına kadar) 5 m’ye kadar annesinin kalp ritmini duyabiliyor. Yani sadece sözlere değil duygulara da bakmamız gerekiyor.
• Ritüeller Meme Bırakma / Sakinleşme
*Sözlerden çok duyumlara odaklanılmalı *Kalp çarpıntısı / titreme
*Aynalama ( aynalama ve durma dansı) *Memede kaybolmak yerine ilişki *Ağlayınca farketmek
*Topu taça atmamak
Ebeveyni destekledikten sonra meme bırakma geçiş dönemi planı yapılabilir. Ebeveynin bu süreç için ne kadar zamanı var? Bizim önerdiğimiz uzun zamana yayarak bu süreci geçirmelerini sağlamak.
1) Rutine bağlamak. Sabah uyanınca, öğle uykusundan sonra, gece uyumadan önce emmek gibi.
2) 3-4 defa emiyorsa çocuğun en kolay kesebileceği öğünü keserek başlamak. Daha sonra azaltarak gidilmeli ve en sona en zorlandığı öğün bırakılmalı. Her çocuğun ihtiyacına göre değişir ancak genellikle sabah uyanınca ve gece en sona bırakılmalı. Bu geçişlerin arasında 2 hafta olması iyi olabilir. Ama 3-7 gün de öneriliyor. Çocuğun ihtiyacına göre düzenlenmeli.
Eğitime katılmak için Anne-Baba Eğitim platformumuza bilgilerinizi bırakmanız yeterlidir.
Eğitim katılım sertifikası almak için formu doldurun. Form doldurmak için Tıklayınız.
Güncel Ücretsiz/Ücretli Anne-Baba Eğitimlerini / Ebeveyn Eğitimlerimizi takip etmek için gruplarımızdan herhangi birine giriş yapabilrsiniz.
Emzirmeyi Sonlandırma Eğitim Programı İzlemek içinTıklayınız.
Yorumlar
F.k.
2 yıl önce
Ağzınıza sağlık eğitim harikaydı. Yeni doğacak bebegime de uygulayacağım insallah bu eğitimden kazandıklarımı...
Duygu Duyar
2 yıl önce
Nursema Hoca nın başka eğitimlerine de katıldım. İnsana çok iyi gelen bi yerden anlatıyor. İyiki böyle uzmanlar var çok tavsiye ediyorum
Dilara Özüdoğru
2 yıl önce
Verimli, öz,boş bilgilerle vakit almayan bir eğitimdi . Tamda ebeveynlikte emzirmeyi sonlandırma aşamasındaydım .Faydalı olduğunu düşünüyorum. Elinize emeğinize sağlık hocam.
Semiha Akpınar
2 yıl önce
Cok etkili ve istifadeli oldu. Kizimla emzirmeyi sonlandirma yolunda haritamizi guvenle belirleyebilecegiz bu egitim sayesinde. Tesekkurler????????????
Begüm
2 yıl önce
Nursema hanıma ve diğer tüm meslektaşlarına biz ebeveynlere yol gösterdikleri, hem ebeveynlerin hem de çocukların kaygılarını en aza indirecek yöntemlerin varlığını anlatarak bebeklerimizle ilişkilerimizi güçlendirmemizi sağladıkları için çok teşekkür ederim.
Esra Kayalı
2 yıl önce
Çok verimli bir eğitimdi. Cesaret verici, bilgilendirici dolu doluydu. sarıpsikoloji ekibine ve nursema hocaya teşekkür ederiz ????
çiğdem candan
2 yıl önce
çok güzel çok duygusal bi eğitimdi çok teşekkür ederim yüreğimize bir nebze olsun ferahlık geldi yolumuzu öğrendik sürece hazırız
Nigar Quliyeva
2 yıl önce
Çoook teşekkürler, emeyinize sağlıq. Nursemanə hocam çok ince önemli noktalara dokundu. Çok verimli oldu????????????
Kebire altan
2 yıl önce
Emzirmeyi sonlandırma eğitimine katılırken önce korktum. Katı kurallar var mı acaba, acaba istemediğim şeyler duyar mıyım? Yapamayacağım şeylerle zorluklarla karşılaşır mıyım? Diyeçok endişelendim. Bağ odaklı emzirmeyi sonlandırma eğitimi gerçekten beni rahatlattı. Bebeğimle en kıymetli olan emzirmeyi bırakmaktan hep korktum. İlkinde çok zorlanmıştım. Keşke o zaman sizin değerli önerilerinizi duysaydım. Teşekkürler ???? artık daha kolay ve bağımıza zarar vermeden olacağını
düşünüyorum. Sevgiyle kalın
Aylin
2 yıl önce
Çok güzel bir eğitim oldu. Çok açıklayıcı bir şekilde nasıl hareket etmemiz gerekir ona değinildi. Aklımıza takılan sorular yanıtlandı. Bu eğitim için hepinize teşekkür ederim.
Selda Kulak
2 yıl önce
Kısa, öz, anlaşılır ve faydalı bir eğitim idi. Teşekkür ederim,iyi ki varsiniz
Kübra Arabacı Bolayır
2 yıl önce
Kısa ve öz bir eğitim oldu cok faydalı olacağına inanıyorum çok teşekkür ederiz
Edibe çakmak
2 yıl önce
Çok güzel bir eğitim harikasınız çok teşekkür ederim anlatımınız için
Yorumlar