Her anne babanın hayalidir, iki kardeşin dostça geçinmesi, birbiriyle uyumlu iki arkadaş gibi olması. Fakat ne oluyor da aynı candan gelen, aynı evi paylaşan iki kardeş anlaşamıyorlar? Kardeş Kıskançlığın kökeninde ne var?
Kardeşler arasındaki kıskançlık duygusu temelde insani bir duygu olmakla birlikte oldukça doğal gelişen bir süreçtir. Fakat ebeveyn tutumları bu süreci hızlandırabilir ya da kontrolden çıkarabilir. Evde tek çocuk olduğunuzu düşünün, tüm ilgi, sevgi sizin üstünüzde. Evdeki her şeye sahipsiniz. Anneniz ve babanızın tüm ilgi ve merakı sizin üzerinizde. Oyuncaklarınızı kimseyle paylaşmak zorunda değilsiniz. Her şey istediğiniz gibi. Sonra birden bir kardeşinizin olacağını öğreniyorsunuz ve sahip olduğunuz her şeyi onunla bölüşmek zorunda kalacağınızdan habersizsiniz. Birden bir bebek geliyor eve ve tüm ilgi onun üzerinde. Çok sevdiğiniz anne ve babanız sürekli onunla birlikte. Azalan ilgiyle birlikte hissettiğiniz duygular, kardeşinize karşı duyduğunuz sevgiyle karşılaşınca kıskançlık ortaya çıkmaya başlıyor.
Hepimiz Habil'in sunduğu şeye Kabil'inkinden daha fazla saygı gösterdiği için Kabil'in kardeşini nasıl katlettiğini biliyoruz. Ya da babası Yusuf'u daha çok seviyor diye kardeşlerinin onu kuyuya attığını. Bunlar uzun zaman önceydi ama bu vahşi davranışları kışkırtan duygular zamansız ve evrensel. Kıskançlık duygusu kaçınılmazsa ebeveynin rolü çok önemlidir. Adele Faber “Kötü duygular dışarı çıkmadan iyi duygular içeri girmez” der. Kardeşlerin birbirlerine olan öfkesini ifade etmesine izin vermeden, çocukların yaşadıkları duygusal durumunun anlaşılmasına izin vermeden beraberinde iki kardeşin arasında olumlu duygular beklemek çok da sağlıklı olmayacaktır. Kardeşler arasında olumlu duygular yaratma çabası önce olumsuz duyguları anlamaktan geçiyordu.
Kardeş kavgaları kaçınılmazdır. Gerilimi azaltan şey “Kimin neye ihtiyacı var?” düşüncesiyle harekete geçmek ve iki kardeşe karşı eşit olma endişesinden kurtulmaktır. Çünkü çocuklar anne babalarının gözünde eşit sevildiklerini duymak, eşit paylaşılan yemeği yemek istemezler. Onlar özel olduklarını ve ihtiyacının görülmesini isterler. “Kim ne hissediyor?” diye sormak işinize yarayabilir. Kavga anlarında ‘Kim önce başlattı?’ demek yerine “Burada neler oluyor? Herkesi memnun edecek nasıl bir çözüm bulabiliriz?” bakış açısıyla sorun odaklı yaklaşmak yerine çözüm odaklı yaklaşmak sorunların önlenmesini kolaylaştıracaktır. Birbirine zarar veren iki kardeşe net ve kararlı bir sınır koyarak yaklaşmak sonrasında zarar veren çocuğunuzun duygularını anlamaya çalışmak, davranışın ötesine geçmenizi sağlayacaktır.
Her kardeş biricik ve özeldir. Kardeşleri kıyaslamamak onların kişilik oluşumları için gerçekten çok önemlidir. Anne baba olarak çocuklar üzerinde çok büyük etkimiz var. Bu gücü kullanarak kardeşleri birbiriyle kıyaslamak ve ideal olan kardeşin diğer kardeşten olan üstün olduğu fikrini savunmak iki kardeşi de belirli rollere soktuğumuzu gösterir. Kendisi olmasına izin verilmeyen her kardeş belirli rollerde kendiliğinden uzaklaşarak büyümeye devam eder. Kıskançlık duygusunu tetikler ve anne babalarının gözünden yeterince iyi olmadıkları için pek çok yeteneğini göz ardı eder, koşulsuz sevginizi hissedemez.
Kardeş ilişkileri eğitiminde;
◦ Kardeşler arasında kıskançlık neden olur?
◦ Çocuklar birbirlerini kıskandıklarında ne yapmalısınız?
◦ Aynı evde ve aynı ailede büyüyen iki kardeş neden anlaşamaz?
◦ Kardeş kavgalarında nasıl bir yol izlemeli?
◦ Kardeşine zarar veren çocuğa nasıl yaklaşmalı?
◦ Çocukları kıyaslamanın tehlikeleri nelerdir?
◦ Anne-babalar çocuklarını neden belirli rollere hapsediyorlar?
◦ Favori çocuğunuz var mı?
◦ Yeni bir kardeşin geleceği nasıl söylenmeli?
konu başlıklarıyla iki kardeşin ve kıskançlığın doğasını anlayalım. Her kardeş anne babası tarafından kendisine has bir sevgiyle sevilme arzusu içindedir. Onlara koşulsuz, sevgi dolu, şefkatli bir yaklaşımda bulunmak için “Kardeş ilişkileri” eğitiminde buluşalım.
Eğitim katılım sertifikası almak için formu doldurun. Form doldurmak içinTıklayınız.
Güncel Ücretsiz/Ücretli Anne-Baba Eğitimlerini / Ebeveyn Eğitimlerimizi takip etmek için gruplarımızdan herhangi birine giriş yapabilrsiniz.
Kardeş Kıskançlığı Eğitim Programı İzlemek için Tıklayınız.
Yorumlar
Seher uslu
2 yıl önce
Akıcı ve etkileyici bir anlatımla konuya anlatırken dikkatimiz sürekli canlı kalıyor. Böylece konuyu daha iyi anlıyoruz. Eğitimlerin devamını diliyorum. Gerçekten hayatımızda kullanacağımız faydalı bilgiler alıyoruz.
Makbule çağ
2 yıl önce
Dün akşam katıldım Elif hocamın eğitimine, bilgilendirici ve naif ses tonuyla su gibi akan bir eğitim oldu, emekleriniz için teşekkür ediyorum
Melek Kartal
2 yıl önce
Çocuklardan birinin kusmaya başlamasıyla benim için yarım kalan bir eğitim olarak kalsada, dinlediğim kadarı kıskançlık diye adlandırdığımız duygunun aslında çocuğun görülme çabası olduğu ve çocuğu görebilmenin onun duygularını kabul edebilmenin ne kadar kıymetli olduğu konusunda farkındalık oluşturmama yetti. Bu farkındalığın oluşmasına katkı sağladığınız için teşekkür ederim. Kolay gelsin.
Selda Kulak
2 yıl önce
Elif hocam in bütün eğitimleri gibi çok güzel ve faydalıydi benim için. Ayrıca sıcak samimi anlatımı hiç sıkmadan sevdiğim ve fikirlerine önem verdiğim bir arkadaşım i dinliyor hissini yaşatıyor bana. Hep diyorum iyiki Elif hocam karşıma çıktı ❤️❤️????
Gökçen Gürsoy
2 yıl önce
Sizi sürekli takip ediyorum. Verdiğiniz Kullanılabilir kısa öz bilgiler çocuk iletişiminde önemli kurtarıcı roller oynuyor benim hayatımda. Kardeş ilişkilerini tek çocuğum olmasına rağmen diğer cocuklarla iletişiminde kullanmak adına yine de izledim. Her zaman samimi sıcak ve ilgilisiniz. Elbette deneyim sahibi :))
Semih
2 yıl önce
Gercekten çok faydalı bir eğitim oldu. Eger tekrari olursa herkesin katilmasini ve dinlemesini tavsiye ederim.
Yorumlar