Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz bir marketin ortasında öfke nöbeti geçiriyor. Okula giden çocuğunuz giyinmeyi reddediyor. Beşinci sınıf öğrencisi olan çocuğunuz arkadaşlarıyla bahçede oynamak yerine bir bankta oturmuş ağlıyor. Çocuklar sanki anlaşmış gibi anne-babalarının hayatlarını çekilmez hale getirmek zorundalar mı? “Elbette hayır - size çıkış noktasını söyleyecek tek şey onların gelişen beyinleridir” diyor alanında öncü ve son derece pratik olan Bütün Beyinli Çocuk kitabının yazarı nöro-psikiyatrist Daniel J. Siegel ve aile danışmanı Tina Payne Bryson. “Bütün Beyinli Çocuk” kitabında, çocuk beyninin nasıl bağlantılar kurduğu ve olgunlaştığı ile ilgili yeni bilimsel veriler ışığında çöküş ve çileden çıkma hallerinin gizemini çözüyorlar. Karar verme ve dengeyi korumadan sorumlu olan "beynin üst katı", yirmili yaşların ortalarına kadar gelişmeye devam eder. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda sağ beyin ve onun duyguları, sol beynin mantığına hükmetmeye eğilimlidir. Çocuklarınızın kontrolden çıkması ya da öyle hissetmesi boşuna değil. Bu buluşları her gün uygulayarak bir taşkınlığı, kavgayı ya da korkuyu, çocuğunuzun beyni ile bağlantı kurabilmek ve hayati gelişimine katkıda bulunabilmek için bir fırsata dönüştürebilirsiniz.
Öfke anlarına beynin gelişen ve değişen parçasıyla birlikte bizi hayatta tutmaya çalışan diğer parçasıyla yani alt beyinle olan ilişkisi üzerine bakmak bir ebeveynin kriz anlarında ayakta kalabilmesi için önemlidir. Çoğu zaman öfke anları sadece ayakta kalma anları mıdır? Bir an önce son bulmasını isteyerek yaklaştığımız bu anlar hangi tepkileri vermemizi sağlıyor? Resme dışardan bakmak ve öfke anlarında beyninizde neler olup bittiğini görebilmek öfke yönetimi için ilk basamaktır. Anlamlı ilişkiler kurabilmek için bu zor anlarda kontrolün beynimiz tarafından hayatta kalma mücadelesi verdiği anlarda mümkün olmaz. Mantığın dereye girmediği ve kontrolü kaybettiğimiz anlar, dramatik bir savaşa dönüştüğünde kazanan olmaz. Kriz anlarından sonra gelen pişmanlık ve suçlulukla birlikte her seferinde bir sonraki sefere ne yapabilirim diye düşünmek aynı zamanda işin içinden çıkamadığınızı düşündüğünüz anda başa döndüğünüzü hissetmek de olasıdır. Döngüleri fark etmek ve kriz anlarının tetikleyicilerini bilmek, kendinizi ve çocuğunuzu tanımak bu noktada çok önemlidir. Çoğu ebeveyn zor anlarda sadece ayakta kalmaya çalışır ve bu çok normaldir. Peki başka bir açıdan baksak ve çocuklarımızla kurduğumuz ilişki içinde çocuklarımıza vermek istediğimiz mesajların ne olduğunu bir düşünsek? Onların kendilerini, duygularını tanıyarak öfke duygusunu sağlıklı bir şekilde deneyimlemesini isteyerek yetişkin olduklarında sosyal becerileri yüksek, empati yapabilen ve çocuklarımızda olmasını istediğimiz pek çok özellikle birlikte var olmalarını da istemez miyiz? Size bu kriz anlarının çocuklarımıza kazandırmak istediğimiz becerilere açılan bir kapı ve fırsat olduğunu söylesem ne düşünürdünüz?
Her zorlu an içerisinde bir ihtiyaç barındırır. Bir yangın çıktığında bir alarm sesi duyduğunuzu farz edin. İlk olarak ne yaparsınız? Yangın nerede çıkmış diyerek etrafı mı dolaşırsınız ya da yangın alarmını mı susturmaya çalışırsınız? Büyük çoğunluğumuz yangına bakmaya gidecektir değil mi? Çocuklarımızın zorlu anlarında problemli ve değiştirilmesi gerektiğini düşündüğümüz, bir an önce son bulmasını istediğimiz davranışlarını sonlandırma çabası bir yangın alarmını susturmaya benzer. Ama arka planda yangın devam eder ve öfke anları bir türlü son bulmaz. Çocuklarımızın ihtiyaçlarını ve içindeki yangını görebilmek önemlidir. Bu eğitimde çocuğunuzun gelişen ve değişen beyniyle birlikte ihtiyaçlarını görebilmeyi deneyimleyerek kriz anlarına bir fırsat olarak bakmaya niyet edeceğiz. Hem kendinizi hem çocuğunuzu ve hem de gelişen beyninizi tanıyacak ve kriz anlarında kazananı olmayan bir savaş yaşamak yerine çocuğunuzla kurduğunuz ilişki üzerinde anlamlı değişiklikler yapabileceksiniz.
Eğitim başlıkları;
- Öfke anlarında beynimiz nasıl çalışır?
- Bütün beyin nedir ve nasıl kullanılır?
- Sağ ve sol beyin entegresi nasıl yapılır?
- Öfke anlarında ayakta kalabilmek için bilimsel öneri ve stratejiler
- Öfke anları çocuğunuzu ve kendinizi daha yakından tanıyabileceğiniz anlara nasıl dönüşür?
...bir ayakta kalma anı aynı zamanda bir başarı anıdır... Sevgili ebeveynlerimiz için umut ve ışık olması dileğiyle.
Öfke Kontrolü eğitim dokümanlarını indirmek için Tıklayınız.
Eğitim katılım sertifikası almak için formu doldurun. Form doldurmak için Tıklayınız.
Güncel Ücretsiz/Ücretli Anne-Baba Eğitimlerini / Ebeveyn Eğitimlerimizi takip etmek için gruplarımızdan herhangi birine giriş yapabilrsiniz.
Yorumlar