Özgüven, kişinin yeteneklerini ve duygularını tanıması, kendini sevmesi ve kendisine güvenmesi olarak tanımlanabilir.
Çocukta özgüven, doğumla birlikte gelişmeye başlar ve hayat boyu gelişen bir olgudur. Çocuğun ilk yıllarında ailenin çocuğa verdiği mesajlar aracılığı ile gelişmekte olan özgüven, çocuğun okula başlamasıyla birlikte öğretmen ve arkadaşlarından oluşan çevresiyle gelişmeye devam eder. Çocuklarda özgüven gelişiminde pek çok önemli faktör vardır; ancak bunların en önemlisi bebeğin güvenle bağlandığı ilk kişiler, anne babalardır. Anne babanın çocuğa karşı tutumu, ebeveynlik stili, çocuktan beklentileri, çocuğun kendisiyle ilgili olumlu düşünceler geliştirmesinde yapıcı veya yıkıcı etkiler oluşturur. Özgüven, bir anlamda kendimizi ne kadar değerli bulduğumuz, ne kadar değer verdiğimizdir.
ÖZGÜVEN KAÇ YAŞLARINDAN İTİBAREN GELİŞİR?
Araştırmalar özgüvenin temelinin özellikle ilk 3 yılda atıldığını söylemektedir. Özellikle annenin bebeği ile kurduğu ilişkinin oldukça önemli olduğu vurgulamamız gerekir. Eğer anne, çocuğun ihtiyaçlarına karşı duyarlı ve hassas olursa, çocukta huzur ve güven duygusu; aksi durumlarda ise huzursuzluk ve güvensizlik duygusu yerleşir.
ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELER?
- Duygu ve düşüncelerini ifade etmeye utanıp çekiniyorsa,
- Görev ve sorumluluklarını yerine getirmek istemiyorsa,
- Alışık olmadığı bir ortama girdiğinde içine kapanık oluyorsa,
- Karar vermekte zorluk yaşıyorsa,
- Topluluktan çok bireysel takılmayı seviyorsa o çocukta özgüven eksikliği sorunu olabilir.
ÇOCUKLARIN ÖZGÜVENİ NASIL GELİŞTİRİLİR?
• Yaşamın ilk yıllarının, özgüven gelişimiyle birlikte psikolojik yapının her noktasında çok önemli bir yeri olduğunu bilin, çocuk psikolojisi hakkında bilgi sahibi olun.
• Yüksek beklentili, aşırı derecede eleştirel, mükemmeliyetçi, yargılayıcı, aşırı korumacı ebeveyn tutumu göstermeyin. Ebeveyn tutumlarını keşfedin.
• Çocuğunuza koşulsuz sevgi verin. Çocuklarınızın sadece varlıkları sizin için en büyük mutluluk kaynağı olmalıdır. Başarıya endeksli bir sevgi koşullu sevgidir. Her ne olursa olsun çocuğunuzu sevdiğinizi ve daima seveceğinizi söyleyin.
• Çocuğunuza seçme hakkı verin, kendini ifade etmesine imkan tanıyın.
• Çocuğunuzun zayıf yanlarını görmezden gelerek her şeyini pohpohlamayın. Bu konuda dürüst olun, çocuğun eksik ve kusurlu yanlarını görmesini sağlayın. Yalnız kesinlikle yıkıcı, yargılayıcı ve eleştirici olmayın. İyi ve kuvvetli yanlarını da görmeli, bundan gurur duymalı, bunu çocuğa da hissettirmelisiniz.
• Çocuğunuzun kapasitesini bilin. Yaşına ve seviyesine uygun beklenti içine girin. Yapamayacağı bir şey istemek ve başarısızlığa zemin hazırlamak çocukta hayal kırıklığı yaratır.
• Her çocuğun kendine has özellikleri, farklı yetenekleri vardır. Bunları ortaya çıkarmalarına yardımcı olun, çeşitli faaliyetlere katılmasını sağlayın. Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın.
• Çocuğunuz bir problem yarattığında sorunu çözerken hiçbir zaman karakterini eleştirmeyin, onu suçlamayın. Kişiliğe değil soruna vurgu yapın.
• Davranışlarınızla çocuğunuza örnek olun. Onlarda görmeyi istediğiniz davranışları önce siz göstermelisiniz.
Eğitim katılım sertifikası almak için formu doldurun. Form doldurmak için Tıklayınız.
Güncel Ücretsiz/Ücretli Anne-Baba Eğitimlerini / Ebeveyn Eğitimlerimizi takip etmek için gruplarımızdan herhangi birine giriş yapabilrsiniz.
Yorumlar