Online terapi, terapistlerin ve danışanların yüz yüze terapi yapamadıkları durumlarda telefon, Skype, Zoom ve benzeri iletişim araçlarını kullanarak görüntülü veya sesli bir şekilde iletişim kurarak terapi yaptıkları bir yöntemdir. Pandemi süreci ve teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte hayatımızda daha çok yer alan online terapi, günümüz şartlarında zaman kısıtlılığı, ulaşım güçlükleri yaşanması ve danışanın evden çıkamaması durumunda oldukça sık tercih edilmektedir.
Online Terapi Nasıl Yapılır? Online Terapi Süreci Nasıl İlerler?
Danışan öncelikle terapistini araştırıp kimden destek almak istediğine karar verir ve istediği psikologdan kendine uygun tarih ve saat için randevu alır. Danışan bu süreçte Online Terapi sitelerini tercih edebilir ve ödeme internet bankacılığı ile gerçekleştirilir. Seans günü ve saati geldiği zaman görüşme görüntülü ya da sesli iletişim araçları ile terapi başlatılır. Online Terapi seansları yüz yüze terapi de ki gibi ortalama 50 dakika sürer ve Online Terapi seansları haftada bir olacak şekilde ayarlanır. Online terapi sürecinin ne kadar devam edeceği danışandan danışana göre farklılık gösterir.
Online Terapi ve Yüz Yüze Terapi Arasındaki Farklar? Online Terapide Nelere Dikkat Edilmeli?
Online terapi ve yüz yüze terapi arasındaki temel fark aslında sadece mekan farklılığıdır. Çünkü online terapide de yüz yüze terapinin tüm etik kuralları kabul edilmekte ve işleyiş aynı şekilde devam etmektedir. Terapistin ve danışanın uyması gereken kurallar dışında uyması gereken sorumluluklarda benzerdir. Terapist ve danışanın gizlilik kuralı çerçevesinde terapi esnasında bulundukları odada yalnız olmaları ve odaya kimsenin girip çıkmamasına özen göstermeleri gerekir. Randevu saatinde ekran başında olmaları, etraflarında dikkatlerinin dağıtacak etkenlerin olmaması da yine özen gösterilen konular arasındadır. Bunların haricinde dikkat edilmesi gereken diğer durumlarda şu şekildedir:
Online Terapi Desteği Gerçekten Faydalı Mı?
Yüz yüze terapi ve online terapi arasında çok büyük farkların olmadığını hatta online terapinin birçok konuda kişiye daha avantaj sağladığından da bahsettik. Etkililiği bilimsel olarak kanıtlanmış online terapi günümüzde sıkça tercih edilen ve olumlu sonuçlar alınan bir psikoterapi metodudur. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki online ortam danışan ve psikolog arasında güvenli bağın kurulmasına engel değil. Bununla birlikte hem danışan hem psikolog dikkat edilmesi gereken noktalara özen gösterdiği takdirde terapiden fayda sağlanılacaktır.
Online Terapi Hangi Durumlarda Kullanılır?
Psikologların tercihi çoğunlukla yüz yüze terapidir. Fakat yüz yüze terapinin gerçekleştirilemediği bazı durumlar vardır. Bu durumlarda hem psikolog hem danışan online terapi hizmetini tercih eder. Online Terapi Hizmetinin tercih edildiği bazı durumlar:
Online Terapi, esnek psikoterapi saatleri, ulaşım sorunu yaşamadan psikolojik danışmanlık alma ve yüz yüze söylemekten çekinilen durumların mesaj veya telefon ile daha kolay anlatılması gibi ihtiyaçlara hitap eden pek çok fayda sağlamaktadır.
Online Terapide işelenen konular şu şekildedir:
Online Terapi Hizmeti etkililiği ve geçerliliği kanıtlanmış bir psikoterapi yöntemi olmasına rağmen her psikolojik bozukluk için uygun bir yöntem değildir. İntihar düşüncesine sahip kişiler, kriz durumları, şizofreni hastaları, sanrı ya da halüsinasyonlara sahip kişiler, ağır travma yaşantıları gibi acil durumlarda online terapi yerine yüz yüze terapi tercih edilmelidir. Psikiyatri desteği için durum biraz daha farklıdır ve gerekli durumlarda istisna gösterilip tercih edilebilir.
Online Terapi Ücretleri Ne Kadar?
Online terapi hizmetinde uzmanların farklı ücretleri olduğu görülmektedir. Bu ücret farklılıklarını uzmanların deneyimi, almış olduğu eğitimler ya da yüksek lisans, doktora seviyeleri belirler. Online terapi maliyeti bazen kişiye ilk bakışta fazla gelebilir fakat geleceği dönük düşünüldüğünde şöyle bir plan yapılabilir: 35 yaşında bir kişinin hayatında onu rahatsız eden çok şey varsa yaklaşık 10-15 seansta kişi uzun vadede psikolojik açıdan kendine yatırım yapmış olacak ve hem de iyilik halini geri kazanacaktır. Aksi durumda kişi terapi için adım atmadığında iyilik halini bozan problemler kişinin hem psikolojik hem fizyolojik durumunu olumsuz etkilemeye devam edecektir. Bu fizyolojik etkiler kişinin somatik semptomlar yaşamasına da neden olur ve kişi kendini bir anda hastanede bulur ve yaşadığı somatik problemlere çözüm arar. Sonrasında bu somatik semptomların nedenini kaygı olduğunu öğrenir. Sizde bu senaryoyu yaşıyorsanız terapi desteği sayesinde bu problemlerin üstesinden rahatça gelebilirsiniz.
Online Terapi Hizmeti veren Eskişehir Uzman Ekibimiz Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız.
Anahtar Kelimeler: Online Terapi | Eskişehir Online Terapi | Online Türk Psikolog