EMDR Terapisi Nedir?
Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Bir Travma yaşandığında kişi bu anıyı o günkü duygusal kapasitesi ile kaydeder. Fizyolojik olarak depolanan deneyimler, olay anında ortaya çıkan duygular ve bedensel duyumlar olarak işlenmemiş bir biçimde kaydedilir. Bu anılar diğer anılar gibi işlenip sindirilmediğinden, o anıyı tetikleyen bir durumla karşılaşıldığında olumsuz duygu ve düşünceler yeniden su yüzüne çıkmaya devam eder. Genetik yapının önemi de burada vurgulanmalıdır. Genetik yük nedeniyle beynimizin çalışma şekli bizi farklı olaylara karşı az ya da çok duyarlı hale getirebilir. Bu nedenle, aynı travmayı yaşayan bir kişide TSSB gelişirken bir başkasında görülmeyebilir. Unutulmamalıdır ki, çocukluğun öneminin yanı sıra her şeyin kaynağına çocukluk anıları olarak bakmak da yanlıştır.
Araştırmalar eski olayların sonradan yaşanan olaylar karşısında kişiyi korunmasız hale getirebildiğini göstermekle birlikte, bazen yeni bir durum örneğin yetişkin bir yaşta yaşanan bir savaş insanın yaşam dengesini bozup TSSB geliştirebilmesine neden olabilmektedir.
EMDR Terapisi Hangi Sorunların Tedavisinde Kullanılır?
Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden işleme (EMDR), kaza, savaş stresi, taciz, doğal afetler veya çocukluk döneminde yaşanan üzücü olaylar gibi rahatsız edici yasam deneyimlerinin neden olduğu duygusal sorunların yanı sıra, fobi, performans kaygısı, panik bozukluk, beden algısının bozukluğu, çocuklarda travma belirtileri, yas, kronik ağrı ve diğer sorunları tedavi etmek için kullanılan psikolojik bir yaklaşımdır. EMDR, psikodinamik, bilişsel, davranışsal ve danışan merkezli yaklaşımlar gibi çok iyi bilinen farklı yaklaşımların öğelerini bir araya getirmektedir.
EMDR Terapisi Nasıl Uygulanır?
EMDR terapisi üç aşamalı bir yöntemdir. Geçmiş, şimdi ve gelecek. Kişi bu sorunlardan hangisini yaşıyor olursa olsun öncelikle EMDR terapisi üç aşamalı bir yöntemdir. geçmiş, şimdi ve gelecek. Kişi bu sorunlardan hangisini yaşıyor olursa olsun öncelikle EMDR tedavisi gördüğü sorunu tanımlar. Ardından, bir terapistin eşliğinde, olumsuz geçmiş deneyimlerini yeniden gözden geçirir. Bu deneyimler ile mevcut zorluklar arasında ilişkiler ve bağlantılar kurar. Bu süreçte içgörü kazandı ve psikolojik bilgi edindi. Daha sonra terapistiyle birlikte geliştirdiği bir tedavi planı aracılığıyla travmatik anıları üzerinde çalıştı. Bu süreçle birlikte günümüzde ve gelecekte insanlarda yukarıda belirtilen yönlerde semptomların hafiflemesine, azalmasına ve yok olmasına tanık olduk.
Emdr Terapisi Aşamaları Nelerdir?
EMDR tedavi yönteminin uygulanması 8 aşamadan oluşan bir süreci kapsar. İlk iki aşama iki seansta yapılabilirken, diğer aşamalar değişen sayıda seansta yapılabilir.
EMDR tedavisinin aşamaları;
Öykü Alma Aşaması: Danışanın geçmiş sorunları, EMDR tedavisi için danışanın uygunluğunun değerlendirilmesi, tedavi planlama formunun doldurulması ve uygun hedeflerin belirlenmesini içeren aşamadır.
Hazırlık Aşaması: Hazırlık aşaması, danışana iyileşme süreci hakkında bir tür eğitimin verildiği aşamadır. Terapötik tekniklerden bahsedilir, kullanılacak duyarsızlaştırma yöntemi danışan tarafından seçilir ve danışana güçlü etki durumlarında kullanması için sakinleştirici teknikler öğretilir.
Değerlendirme Aşaması: Bu aşamada, çalışılacak hedef an belirlenir ve danışanın bu anı hakkındaki olumlu ve olumsuz inançları, danışanın duyguları, danışanın duygularını olumsuz etkileyen tetikleyicilerin, duyguların ve beden duyumların alındığı aşamadır.
Duyarsızlaştırma aşaması: Beynin iki bölümünün, çift yönlü uyarım yoluyla işlenmemiş olumsuz anıları işlediği bir aşamadır. Amaç danışanla rahatsız edici anı arasında olabildiğince az bağlantı kurmak, danışana içsel gelişim sağlamak, kendisine ve dünyaya yeni bir bakış açısı kazandırmaktır.
Yerleştirme aşaması: Tedavi sürecinin son aşamasında, danışanın olumsuz inançları yerine sahip olmak istediği olumlu inançları yerleştirmek için iki yönlü uyarım yöntemi kullanılır.
Beden tarama aşaması: Danışanın olumlu inançlarını fiziksel duyumlar olarak algıladığı ve olası olumsuz fiziksel duyumları çift yönlü uyarım yoluyla ortadan kaldırmaya çalıştığı aşamadır. Tamamlama aşaması: Gerektiğinde gevşeme teknikleri kullanılarak seansın tamamlandığı ve bir sonraki seansın bildirildiği aşamadır.
Yeniden değerlendirme aşaması: Terapist ile danışanın terapi süreci üzerine değerlendirmelerin yapıldığı, önceki seans tedavilerinin ele alındığı, yeniden işlenmesi gereken bir anının veya olumsuz durumun olup olmadığı ya da terapi sürecinin sonlandırma kararının alındığı aşamadır.
EMDR Ne Kadar Sürer?
EMDR tedavi literatürünün "Kısa süreli tedavi" grubunda yer almaktadır. EMDR tedavisinin ne kadar süreceği sorunun türüne, danışanın mevcut yaşam koşullarına ve önceki travmanın miktarına ve etkisine bağlıdır. Her kişinin kendi değerlerine ve deneyimlerine göre bilgiyi işleme biçimi, süreyi de etkiler.
EMDR Terapisinin Faydaları Nelerdir?
EMDR'de danışanın hayata daha iyi uyum sağlamasına, olumlu baş etme biçimleri geliştirmesine, kendisiyle ve dış dünyayla daha olumlu başa çıkma biçimleri geliştirmesine ve daha sağlıklı sosyal ilişkiler geliştirmesine olanak sağlar. Tedavi sonucunda davranış değişikliklerine neden olabilir. Başlangıçta yoğun sıkıntı yaşayan danışanların çoğu ilk seanstan itibaren sıkıntılarının azalmaya başladığını, kendilerini rahatsız eden görüntülerin kaybolmaya başladığını, bedenlerinin rahatladığını ve olumsuz duygularının azaldığını belirtirler. EMDR Terapisi sayesinde travmatik bir deneyimin kişi için ne ifade ettiği değişmeye başlar. EMDR ile hızlı ve şaşırtıcı bir değişim yaşanır. EMDR Terapisinin faydalı olduğu yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda kanıtlanmıştır.
Anahtar kelimeler: Uşak Psikolog / Uşak EMDR Terapisi / Uşak Travma Tedavisi