PANİK ATAK NEDİR?
Panik atak kavramını çevremizde sıklıkla duymaktayız. Bu kavram hakkında toplumumuz fazla bilgi sahibi değildir. Bu durumu panik olma olayı ile karıştırmaktadırlar. Panik atak; sebepsiz yere aniden ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayan aşırı panik veya korku nöbetidir. Toplumda sık görülen ve tedavi edilmeyen panik ataklara; çarpıntı veya kalp hızı artışı, terleme, titreme, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi fiziksel belirtiler ve yoğun korku, panik, gerçekçi olmayan fikir gibi duygusal belirtiler eşlik edebilir. Panik ataklar başka psikolojik rahatsızlıklara da yol açabilir. Anksiyete yani kaygı aslında bütün psikolojik rahatsızlıkların önünde gelmektedir. Panik atak da kaygıdan kaynaklı bir rahatsızlıktır. Panik atak çocuklar, ergenler ve yetişkinlerde karşımıza çıkmaktadır.
Panik Atağın geçmesini isteyen insanların yaptığı en büyük hatalardan birisi, aile hekimleri, kalp damar hastalıkları gibi bölümlere fiziksel rahatsızlık şikâyetiyle gitmeleri ve gittiklerinde rahatlamalarıdır. Fakat bu durum psikolojik bir rahatsızlıktır. Ne yazık ki panik ataktan dolayı sıkıntı yaşayan bir çok kişi yıllarca sadece ilaç tedavisi ve kendini rahatlatmaya yönelik şeylerle hastalıkla başa çıkmaya çalışır ancak bu hastalığın üzerinden aslında daha da zaman geçmesine, daha da kemikleşmesine ve tedavi alamamasına neden olmaktadır. Uşak Psikoterapi sayesinde bu sorundan kurtulabilirsiniz.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik Atak Yaşayan Biri Ne Tür Zorluklar Yaşar?
Panik Atağı Tetikleyen Durumlar Nelerdir?
Panik atakların sürekli diğer psikolojik rahatsızlıkların bir sonucu olduğunu görmekteyiz. Fakat tek bir korkuya karşı da bu durum yaşanabilir.
Panik Atağı Tetikleyen Durumlar;
Panik Atak Krizi Anında Neler Yapılmalı?
Atak Durumu uygun şekilde sınıflandırılmalıdır: en önemli şey, gerçekten risk altında olmadığınızı anlamaktır. Kendini konuşma yaparak rahatlatabilirsin
Farkındalık: Bunun bir panik atak olduğu ve fiziksel belirtilerin sadece düşünce ve korkudan kaynaklandığı unutulmamalıdır. Kişi kendi kendine “Bu bir kalp krizi değil panik atak. Korku merkezim kendi kendine çalışmaya başlıyor. Birazdan geçer, geçti” demelidir.
Dikkatin dağılması: Paniğin başladığı durumu geçici olarak bırakmaya ve sakin bir yer bulmaya çalışmalısınız. Çevreye bakmak ve bölgedeki nesneleri adlandırmak da dikkatin dağılmasına ve olumsuz düşüncelerden kurtulmaya yardımcı olabilir.
Doğru nefes verilmelidir: Doğru nefes çok önemlidir. Yavaş nefes alıp alt karına vererek nefesinizi daha iyi düzenleyebilir ve kalp atışınızı normalleştirebilirsiniz.
Fikir doğruluğu için yeniden kontrol edilmelidir. Kendinizi iyi hissettiren fikirlere odaklanmalısınız.
Nefes egzersizleri yapılmalıdır: Aşırı derin nefes almak panik atakları artırabilir.
Her atağın başında saate bakmak ve atak bittiğinde ne kadar sürdüğünü not etmek önemlidir. Saatler gibi görünen epizodları sadece birkaç dakika görmek, hastanın sonraki ataklara karşı direncini arttırır.
Bunların tersine panik atak durumunda yapılmaması geren davranışlar da vardır;
Atak sırasında sigara ve alkol gibi maddeler kullanılmamalıdır.
Geçirilen ataklardan korkulmamalı. Atağın farkında olunmalıdır.
Panik anında kişide delirecek veya ölecekmiş hissi oluşabilir. Kişi kendine bu düşüncelerin doğru olmadığını, çarpık düşünceler olduğunu hatırlatmalıdır.
Atak anında, gelecek bir sonraki atak düşünülmemelidir. Bu durum kişiyi çıkmaz bir duruma sürükleyecektir.
Panik Atak Tedavisi İçin Neler Yapılabilir?
Unutulmaması gereken konu da panik atağın tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğudur fakat kişiler çok hızlı bir iyileşme beklemektedir bu mümkün değildir, aşamalı iyileşme görülecektir. Bu durum biraz da kişiye bağlıdır. Panik Atak probleminde psikoterapi yöntemi etkilidir. Uşak Psikolog ve Ruh sağlığı alanında uzmanlardan Bilişsel davranışçı terapi yöntemi ile birlikte kişiyle, panik atak sırasında neler yapılabileceği, bu durumla nasıl başa çıkılabileceği ve panik atakların nasıl önlenebileceği gibi konular konuşulur. Panik atak tedavisinde oldukça etkili bir yöntem olan bilişsel davranışçı terapi sayesinde kişi, panik ataklardan kişinin tamamen kurtulabildiklerini görmekteyiz.
Sarı Psikoloji Uşak şubemizde psikoterapi hizmeti veren uzmanlarımızdan Psikolog Randevusu oluşturmak için TIKLAYINIZ
Anahtar Kelimeler: Uşak Panik Atak Tedavisi | Uşak Panik Atak | Uşak Psikolog| Uşak Panik Atak ile Mücadele