Oyun terapisi, çocukların oyuncakları kullanarak veya farklı türde oyunlar oynayarak duygularını ifade etmelerini sağlayan bir terapi çeşitidir. Bu ifade bölümünde, çocukların davranış biçimleri konusunda kendilerini rahat hissetmelerini ve bir sorunları olduğunu düşünmelerini sağlayarak soruna odaklanmaya çalışılır. Alanında profesyonel eğitim almış terapistler, çocuklar için güvenli bir ortam yaratma sanatında ustalaşmıştır; çocukları güçlendirir. Onları aile, okul veya diğer sosyal ortamlarda hissetmeyecekleri bir şekilde kendilerini rahat hissetmelerini sağlar. Uşak`ta yaşayanlar Uşak Oyun Terapisi konusunda desteğe ihtiyaç duyabilirler. Bu konuda buradan destek alabilirsiniz
Oyun terapisi sırasında; terapistler, çocukların farkında olmasalar bile duygularını ifade etmelerini kolaylaştıran oyuncaklara sıklıkla başvururlar. Bu durum çocuğun oyun sırasındaki hayal gücünü ve duygularını etkiler ve terapinin kendi kendine ilerlemesi için bir ortam sağlar. Çünkü çocukların duygularını doğru anlam vererek ifade etmede yetişkinlere göre daha zorlandıkları bilinmektedir. Zorluk, doğru duyguları doğru bir şekilde ifade etme yeteneklerinin yaşları nedeniyle yetişkinlere göre daha az gelişmiş olduğu anlamına gelir. Bu nedenle oyun terapisine gidenler, kendi hayatlarını anlamasalar bile, oyun içinde hayatlarının bir bölümünü duygusal olarak ortaya koyarlar ve ne zaman iç çatışma yaşadıklarını göstermeye başlarlar. Bu sayede soru sorarak elde edilemeyen cevaplara ulaşılabilir. Çocuk ve terapist arasındaki güvene ve ilişkiye dayalı bu süreç için oyun terapisinde odalar ve oyuncaklar da özel olarak tasarlanır. Her oyuncağın farklı bir anlamı vardır ve çocuğun günlük hayatında ifade etmesi zor olan duygularını özgürce ifade etmesine yardımcı olabilir. Çocuk, kurguladığı oyunlardaki metaforlar ve hikâyeler aracılığıyla kendi hikâyesini iyileştirir.
Ek olarak, Oyun terapisi, çocuklarda davranış değişikliklerinin yanı sıra sosyal ve duygusal gelişimi ve genel iyilik halini destekler.
Oyun Terapisinin Faydaları Nelerdir?
• Çocuklarda travma, depresyon, anksiyete ve obsesyonlar, cinsel istismar, idrar kaçırma sorunları, uyku ve beslenme sorunları, duygudurum bozuklukları ve düşünme sorunlarını yaşanılabilir.
Terapist yardımıyla çocukların iç dünyalarıyla bir iyileşme süreci geçirilir ve yaşadıkları sıkıntıların üstesinden gelebilmeleri için uzman yardımıyla bir destek süreci başlar. Oyun terapisi, çocukların yaşadığı birçok duygusal ve davranışsal soruna çözüm sağlayabilir.
• Özellikle kaygı, korku, aşırı utangaçlık, içe dönüklük, saldırgan davranışlar, kardeş kıskançlığı, sosyal uyum sorunları, uyku sorunları, yeme ve tuvalet alışkanlıkları, boşanma, evlat edinme, yas, kayıp ve travma yaşamış çocuklar için uygundur.
Çocuğun davranış değişikliklerine ek olarak oyun terapisi, sosyal ve duygusal gelişimi ve genel refahı destekler. Oyun terapisi oyuncakları ile tedavi edilen çocuklar, davranışsal ve entelektüel olarak kendilerini kontrol etme becerisini geliştirirler. Yaşadıkları sorunlara çözüm üretebilme becerisini geliştiren ve bu beceriyi geliştiren çocuklar, terapinin her seansında kendilerini istedikleri gibi ifade edebildiklerini fark ederler, çevrelerini daha çok kabul ederler ve kendilerine daha çok güvenirler. Bunun sonucunda ev ortamında hissettikleri baskılardan kurtulurlar ve daha rahat olurlar. Terapistlerin bu tür bir güvene ve rahat bir ortama ihtiyaçları olduğu için, fark edilmeden problem üzerinde oynayarak çok eğlenceli bir şekilde terapi sürecinden geçerler.
Oyun Terapisi Hangi Yaş Grubuna Uygulanır?
2-11 yaş arası çocuklar için oyun terapisini uygulamak mümkündür. Çocuklar genellikle 2-2,5 yaşlarında sembolik oyunlar (rol yapma oyunu, örneğin evcilik, doktorculuk) oynamaya başlarlar. Çocuklar sembolik oyun oynamaya başladığında da oyun terapisi uygulanabilir.
Oyun Terapisi Nasıl Yapılır?
Çocuklar oyun ve oyuncaklar aracılığıyla iç dünyalarını ortaya çıkarırlar. Çocuğun merkezde olduğu oyun terapisinin amacı, çocukların oyun yoluyla iç dünyalarında yaşadıklarını öğrenmek ve oyun yoluyla ne istediklerini, ne hissettiklerini özgürce ifade edecekleri güvenli bir ortam yaratmaktır. Çocuklar deneyimlerini ve duygularını açıkça ifade etme fırsatına sahip olduklarında, sağlıklı bir şekilde gelişirler ve sorunlarını kendi yöntemleriyle çözme becerilerini geliştirirler. Bu anlamda terapinin görevi çocuğun duygusal sürecine oyun yoluyla eşlik etmektir. Ek olarak, terapide çocuğun aktif olduğunu unutmayalım. Uşak için Oyun Terapisi Desteğine sitemizden ulaşabilirsiniz.
Oyun Terapisinin Hedefleri Nelerdir?
Oyun Terapisi;
• Olumlu bir öz farkındalık oluşturmak.
• Çocukların sorumluluk alma becerilerini geliştirmek.
• Çocuklara daha özgür hissettirmek.
• Çocuklar daha özgür davranmaya teşvik etmek.
• Bağımsız karar verme yeteneğini geliştirmek.
• Kontrol edebildiklerini yaşayarak öğretmek.
• Problemlerle başa çıkma becerisini geliştirmek.
• İç değerlendirme mekanizması oluşturmak.
• Kendine daha fazla güvenmesine destek olmayı hedefler.
Oyun Terapisini Kimler Yapabilir?
Oyun terapisti, ruh sağlığı konusunda uzmanlaşmış bir kişidir (psikolog veya psikolojik danışman). Uşak`tan ulaşan danışanlarımız bulunan bu alanda deneyimli uzmanlarımızdan faydalanabilirler. Bu uzmanlığa ek olarak, oyun terapisi konusunda eğitim verebilme hakkına sahip bir uzman tarafından eğitim ve süpervizyon alarak yetiştirilmeli ve denetlenmelidir, bu da kurum olarak dikkat ettiğimiz bir ayrıntıdır.
Yurt içinde ve yurt dışında ki diğer şubelerimizi incelemek için Tıklayınız.