Oyun terapisi, çocukların oyuncakları kullanarak veya farklı türde oyunlar oynayarak duygularını ifade etmelerini sağlayan bir terapidir. Bu ifade bölümünde, çocukların davranış biçimleri konusunda kendilerini rahat hissetmelerini ve düşünmelerini sağlayarak soruna odaklanmaya çalışın. Alanında profesyonel eğitim almış terapistler, çocuklar için güvenli bir ortam yaratma sanatında ustalaşmıştır; çocukları güçlendirir ve aile, okul veya diğer sosyal ortamlarda hissetmeyecekleri bir şekilde kendilerini rahat hissetmelerini sağlar.
Çocuğun güven veren terapötik bir ilişki kurarak kendini ifade ettiği, ilaçsız bir terapi yaklaşımıdır. Eğitimsiz ebeveynler evde oyun terapisi yapamazlar.
Oyun terapisi sırasında; terapistler, çocukların duygularını ifade etmelerini kolaylaştıran oyuncaklara sıklıkla başvururlar. Bu durum çocuğun oyun sırasındaki hayal gücünü ve duygularını etkiler ve terapinin kendi kendine ilerlemesi için bir ortam sağlar.
Oyun terapisinin faydaları nelerdir?
Oyun terapisi ile çocuklar;
Duygularını tanıma ve ifade etme yeteneği
Kendi ihtiyaç ve isteklerini karşılayacak şekilde kendini ifade edebilmeyi.
Kendi içindeki çatışmayı önlemek ve duygularını ifade edebilemeyi
Kendilerini en iyi şekilde ifade etmek ve fikirlerini en iyi şekilde duyurmak,
Sorumluluk duygusu kazanmak
gibi birçok olumlu fayda sağlar. Empati, oyun terapisi ile daha da gelişir. Küçük çocukların iletişimde kendilerini ifade etmelerini sağlayan en önemli şey oyundur.
Oyun terapisi ne zaman kullanılır?
Oyun terapisi gerektiren birçok durum vardır. Uyku ve Yeme Bozuklukları, Kardeş Kıskançlığı, Anksiyete ve Takıntı Sorunları, Erken Yaşam Depresyonu, Saldırgan Davranışların Sürekliliği, İstismarcı Psikoz, Ölüm veya Boşanma Süreci, Hiperaktivite, Sosyal Beceri Bozukluğu gibi sorunların oyun terapisi yoluyla profesyonel olarak ele alınması amaçlanmıştır.
Oyun terapisi nasıl yapılır?
İlk olarak, terapist klinik bir teşhis koymak için çocuğun tüm hikayesini anlamak için çocuğun ailesiyle iletişim kurar. Aile üyelerinden alınan bilgilere dayanarak çocuğunuz için uygun tedaviyi seçilir. Terapistlerin karşılaştığı tüm durumlarda, tedavi çocuğun bireysel ihtiyaçlarına bağlıdır. Çocuklar duygusal değişiklikleri çok hızlı yaşarlar. Bu nedenle terapist, çocuğun duygusal değişimlerine odaklanarak oyunun kuralları konusunda çocukla hemfikir olur.
Oyun Terapisi Kaç Seans Sürer?
Tedavide iyileşme çok hızlı bir süreç değildir. Yıllar içinde biriken sorunların sihirli bir değnek gibi çözülmesini beklemek gerçekçi değildir. Genel olarak 8 seans içerisinde bir ilerleme görmek mümkündür. Bu durumda tedaviler ortalama 8-12 seans sürecektir. Bazen daha fazla olabilir.
Oyun terapisi seans ücretleri
Oyun terapisi fiyatları seans sayısına göre değişmektedir. Bu süreçte bir ön görüşme yapılmalıdır. Seans sayısı ve seans süresi de oyun terapisinin fiyatını çok yakından etkiler. Ataşehir oyun terapisi seans ücretler 400- 1000 lira arasında değişmektedir.
Oyun terapisi hangi yaş grubu için uygundur?
Çocukların gelişim özelliklerine göre 2-12 yaş arası çocuklara uygun bir yöntemdir.
Oyun terapisti kimler olabilir?
Burada nasıl oyun terapisti olunacağını konusunda aklınıza sorular geliyor olabilir. Oyun terapisti, çocukla birlikte çocuğun yarattığı oyun dünyasına girerek çocuğun oyun dilini konuşan ve anlayan kişidir. Terapi yapabilmek için klinik psikolog olmak gerekir. Bu unvana sahip olmayan kişiler terapi yapamazlar. Klinik psikolog unvanına sahip olanlar ise oyun terapisti olmak için kapsamlı bir sertifika programını tamamlamalıdır.
Oyun terapistleri genel psikoloji literatürüne hakimdir ve mesleğini profesyonel standartlarda yürütür. Çocuk sağlığı gelişimi ve psikolojisi konusunda uzman görüşleri vardır. Oyun terapistinin gerekli psikolojik bilgilerinin yanı sıra profesyonel ve kişisel nitelikleri de oyun terapisi için anlamlıdır, çocuklarla iletişim kurabilmesi, analitik becerileri, kendi alanına odaklanması ve kendini geliştirmesi onun önemli özelliklerinden bazılarıdır.
PEDAGOJİK DESTEK
Çalışma alanı çocuklardır; çocukların duygusal, psikolojik ve sosyal gelişimini inceleyen bilim dalına pedagoji denir. Pedagoji alanında uzmanlaşmış kişilere pedagog denir.
Pedagoglar çocukların psikolojik gelişimlerini ve psikolojisini takip etme konusunda uzmandırlar, ortaya çıkabilecek sorunlara danışmanlık yoluyla çözüm üretirler. Ataşehir Pedogog ları sadece psikolojik sorunları ele almazlar; aynı zamanda fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal olarak da eğitim verirler.
Hangi Durumlarda Pedagog Desteği Almalıyım?
Çocuklar paylaşmayı öğrenemezler.
Kardeş kavgası
Oyun veya teknoloji bağımlılığı
Çocukların inatlaşması
Beslenme alışkanlıkları
Çocukların eğitim sorunları
Uyku alışkanlıkları geliştirememe
Yemek yememek
Uyumluluk sorunları (uyumsuz)
Bağlanma problemleri
Tuvalet eğitimi ve benzeri durumlar için pedagog desteğine başvurabilirsiniz.
Ataşehir Şubemiz den Pedagog ve Oyun Terapisi Randevu Oluşturmak için Tıklayınız.
Anahtar Kelimeler: Ataşehir Pedagog | Ataşehir Oyun Terapisi | Ataşehri Çocuk Psikoloğu