Sinir ve kas hastalıklarına bağlı olarak konuşma organlarında (gırtlak, dudaklar, dil, damak ve çene) meydana gelen güçsüzlük veya koordinasyon bozukluğu sonucu görülmektedir. Bu durum konuşma bileşenlerinin tümünü etkileyebilmektedir.
Dizartrik konuşmada nefesli, genizsi, düzensiz ritimli, ses şiddetinin kontrolsüz ya da sesin sert olması durumları görülmektedir.
Dizartriler, konjenital anomalilere bağlı olabileceği gibi beyin felci, kafa yaralanmaları, tümörler, beyin cerrahisi girişimleri veya sitotoksik ilaç kullanımı sonrasında da meydana gelebilmektedir.
Flasid, spastik, ataksik, hipokinetik, hiperkinetik, tek taraflı üst motor nöron dizartrisi ve karma (mikst) dizartri olmak üzere 7 tür dizartri vardır. Her bir dizartri türü kendine özgü farklı konuşma özellikleri ile karakterizedir.
Terapistin rolü
Formal ve informal değerlendirmeler yapılarak bireye uygun terapi programı hazırlanır. Terapide genel olarak bireyin dil kullanımını, konuşma anlaşılırlığını, hızını, süresini, tonlamasını ve prosodik özelliklerini bireyin performansına göre en üst seviyeye getirerek iletişim motivasyonunu arttırmak amaçlanmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Kayseri Konuşma Bozukluğu | Kayseri Dizartrik | Kayseri En İyi Dil ve Konuşma Terapisti