Öğrenme güçlüğü, yazılı ve sözlü dili anlama ve kullanmada temel olan bir veya daha fazla psikolojik sürecin etkilenmesiyle ortaya çıkan dinleme, düşünme, konuşma, okuma, yazma ve matematiksel hesaplamalar yapmadaki güçlükler olarak tanımlanmaktadır (IDEA, 2014).
Öğrenme güçlükleri ; okuma(disleksi), yazma (disgrafi) ve matematik (diskalkuli) güçlükleri olarak üç sınıfta incelenmektedir. Öğrenme güçlükleri birbirlerine eşlik edebilecekleri gibi ayrı ayrı da gözlenebilmektedir.
Disleksi Nedir ?
Sözcük olarak anlamına bakıldığında; disleksi (dyslexia) sözcüğünü oluşturan dis (dys) sözcüğü bir şeyin hiç olmaması veya zor olması anlamına gelirken; leksi (lexia) sözcüğü kelime, okuma ve dil anlamlarına gelmektedir. Disleksi sözcüklerle ilgili bir güçlük anlamında olup (Catts ve Kamhi, 2005; Hudson, High ve Otaiba, 2007); sözcükleri doğru ve akıcı bir şekilde okuma, sözcük çözümleme, heceleme ve okuduğunu anlamada yaşanan öğrenme güçlüklerini ifade etmektedir (American Psychiatric Association (APA), 2013; Lyon, Shaywitz ve Shaywitz, 2003)
Özetle disleksi; okumada yaşanan öğrenme güçlüklerini ifade eden, yaygın bir şekilde görülen, nörogelişimsel ve genetik temelleri olan bir bozukluktur. Okuma alanında yaşanan güçlükler diğer akademik alanlardaki öğrenmeleri, okul başarısını ve toplumsal katılımı da olumsuz etkiler(Colenblander, Ricketts ve Breadmore, 2018).
Disleksi bireyin yalnızca okuma başarısını değil genel akademik başarısını, eğitim hayatına devamını, istihdamını, gelir düzeyini, sosyal ve duygusal durumunu etkilemektedir. Bu nedenlerden dolayı erken tanı ve etkili müdahale bireyin hayatında önemli rol oynamaktadır. Disleksiden şüpheleniyorsanız ya da aşağıdaki belirtilerden bazılarını gözlemliyorsanız bir an önce değerlendirme yapılmalı ve eğer disleksi tanısı alındıysa dil ve konuşma terapistiyle müdahale sürecini başlatmalısınız.
Okul Öncesi Dönemde Disleksi Belirtileri
Harf-ses ilişkisi kurmada güçlük
Akranlarına göre daha sınırlı kelime dağarcığına sahip olma; yeni kelimeleri öğrenmede zorluk yaşama
Akranlarının doğru bir şekilde söylediği kelimeleri yanlış söyleme
Kafiyeleri fark etme, kelimeleri hecelerine ayırma, kelimelerin seslerini birleştirme ve kelimeleri seslerine ayırma gibi sesbilgisel farkındalık becerilerinde güçlük
Gecikmiş konuşma ve dil gelişimi
Okumayı öğrenmeye ilgisi çok az veya hiç yok
Bir hikayedeki olayları doğru sırada anlatmakta zorluk yaşamak
Okul Dönemi Çocukların Disleksi Belirtileri
Okurken kelimelerdeki sesleri ayırmada güçlük
Aynı kelimeyi, aynı paragrafta bile olsa birden çok farklı şekilde ve hatalı okuma
Harf veya kelimeleri yanlış okuma veya yazma
Sesleri benzeyen harfleri karıştırma (d/t, b/p, f/v)
Görsel olarak benzeyen harfleri karıştırma (s/ş, d/p, h/n, f/t)
Yavaş okuma
Noktalama işaretlerini yanlış kullanma
Hecelemede güçlük
Yaşına göre sınırlı kelime dağarcığı
Sözcük bulma güçlükleri
Anahtar Kelimeler: Kayseri Öğrenme Güçlüğü | Kayseri Disleksi | Öğrenme Güçlüğü | Kayseri Dil ve Konuşma Terapisti