Panik atak günümüzde bireylerin bildiği, fazla dile getirildiği bir kavramdır. Fakat bu bilinenlere baktığımızda pek de doğru bilindiğini söyleyemeyiz. Panik atak nedir, nasıl belirtiler gösterir, nasıl aşılabilir; gelin birlikte bakalım.
Panik atak, ani başlayan ve tekrarlayan yoğun endişe veya korku halidir. Bu kriz durumlarına (nöbet durumları da denebilir) panik atak diyoruz. Tahmin edersiniz ki çok sık duyduğumuz diğer bir sorun olan anksiyete (kaygı bozukluğu) problemi demek yanlış olmaz. Kişi için oldukça endişe verici, korkutucu bir durumdur fakat çözülmeyecek bir hastalık değildir. Ortalama görülme yaşı, 25 diyebiliriz. Sıklıkla ergenliğin sonraki döneminde başlar. Ancak daha düşük oranlarda olmakla birlikte çocuklukta ya da 40 yaş üzerinde de başlayabilir. Hayat boyu görülme olasılığı yaygındır. Kadınlarda bu sorunun görülme olasılığı da daha yüksektir.
Panik Atak aniden ortaya çıkar ve 10 dakika içinde şiddetlenir ve zirve yapar; genellikle 10-35 dakika sonra kaybolur. Bu süreye fiziksel semptomlarda eşlik eder. Kişi için oldukça korkulu ve zor bir durum olabilir. Panik Atağın iki türü karşımıza çıkar:
Beklenmedik Panik Atak: Bu panik atağın tetikleyici bir faktör yoktur. Birden bire beklenmedik bir şekilde ortaya çıkar.
Duruma Bağlı Panik Atak: Tetikleyici bir faktörle karşılaşıldığında veya karşılaşılacağını düşündüğünde ortaya çıkar. Örneğin Kayseri de bir kapalı alanda kalacağını düşünerek Panik Atak geçirme gibi..
PANİK ATAK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Göğüs ağrısı veya göğüste sıkışma,
Kalp çarpıntısı, güçlü veya hızlı kalp atışı,
Terleme,
Nefes darlığı ya da boğulur gibi olma, ölüm korkusu,
Soluğun kesilmesi,
Baş dönmesi, bayılma
Uyuşma ve ya karıncalanma,
Üşüme, ürperme ya da ateş basması,
Mide bulantısı ya da karın ağrısı,
Titreme ya da sarsılma,
Kendinin veya başkalarının değiştiğini, yabancı ve farklı olduğunu hissetmek,
Kontrolü kaybetme ya da çıldırma korkusu,
Tabi ki böyle bir tanının konması için bu belirtilerin hepsinin olması gerekli değil. Panik bozukluğu olan kişinin teşhis edilebilmesi için bu semptomlardan en az dördünün olması gereklidir.
PANİK ATAK GEÇER Mİ?
Tedavisi elbette ki vardır. Bu hastalıkta genellikle psikolojik sıkıntılardan değil de bedensel şikâyetlerden dolayı hastaneye gidildikleri görülmektedir. Örneğin, kalp çarpıntısı sorunu, nefes almada zorluk, titreme, bayılacak gibi olma, gibi rahatsızları söyleyebiliriz. Hastaneye gittiklerinde de rahatlarlar. Şimdi bu problemler nasıl azaltılabilir ona bakalım.
10 Maddede Panik Atakla Mücadele
1. Panik atakların bir zihin durumu olduğunu anlayın
2. Kendinize yalnız olmadığınızı hatırlatın
3. Panik atak olan diğer insanlarla tanışabilirsiniz.
4. Panik atak geçirdiğin yerden kaçma
5. Atak sırasında gözlerinizi kapatmak yerine tek bir noktaya odaklanın.
6. Nefes alma hızınızı, nefes egzersizleriyle yavaşlatmaya çalışın
7. Panik atak sırasında hareketsiz kalmak yerine yürümeyi tercih edin.
8. Uyku düzeninize dikkat edin
9. Düzenli bir beslenme planı izleyin
10. Yarını düşünmeden gününüzü en iyi şekilde geçirmeye odaklanın
Yakın çevremizden birisinin panik atak yaşadığını fark edersek ne yapmalıyız? Bakalım; Panik atak geçiren kişinin yanında durmalı ve sakin olmalısınız.
1. Bu kişinin neye ihtiyacı olduğunu tahmin etmeye çalışmayın. Ona neye ihtiyacı olduğunu sorun.
2. İnsanlarla kısa cümlelerle konuşun.
3. Kazalardan kaçının ve hareketlerinizi tahmin edilebilir tutun.
4. Kişiden aynı vücut hareketini tekrarlamasını ve o harekete odaklanmasını isteyin. (Örneğin, kolunuzu başınızın üzerine kaldırın ve indirin.)
5. Nefeslerini yavaşlatmak için insanlarla birlikte nefes alın ve nefes verin. Ayrıca nefes alırken 10'dan yavaşça sayabilirsiniz.
Bununla birlikte, ona şu cümleleri söyleyebilirsiniz.
Sen bunu aşabilirsin, sana güveniyorum.
Gayet iyi gidiyorsun, seninle gurur duyuyorum.
Şimdi bana neye ihtiyacın olduğunu söyle, sana yardımcı olayım.
Şu an hissettiğin duygu korkutucu ama sana zarar veremez, üstesinden gelebilirsin. Gibi cümleler kişiyi güvende ve daha iyi hissettirecektir.
Kayseri şubemizde hizmet veren uzman psikologlarımızdan panik atak psikoterapi hizmeti randevusu oluşturmak İçin TIKLAYINIZ
Anahtar Kelimeler: Kayseri Panik Atak Tedavisi | Kayseri Panik Atak | Kayseri Panik Atak ile Mücadele