Psikoterapi; duygusal, psikolojik ve davranışsal sorunları olan bireylere yardımcı olmak için kullanılan psikolojik yöntem ve tekniklerdir. Psikoterapi aynı zamanda uyum sorunu yaşayan bireylere ve kişisel gelişimlerine yardımcı olmayı amaçlar. Psikoterapi, nitelikli bir psikoterapist tarafından gerçekleştirilir. Psikoterapinin hedef kitlesi çocuklar, ergenler, yetişkinler, aileler, çiftler ve çeşitli gruplardır.
Psikoterapist kimdir?
Psikoterapistler, psikoterapi eğitimi almış ruh sağlığı alanında çalışan profesyonellerdir. Genellikle danışma merkezlerinde, kliniklerde veya hastanelerde çalışırlar. İlk seansta psikoterapist danışanı tanımak için sorular sorar ve bazı psikolojik testler kullanarak danışanı hakkında bilgi edinir. Elde edilen bilgilere dayanarak bir tedavi planı geliştirin. Danışanları duygusal ve zihinsel durumlarını ve deneyimlerini paylaşmaya teşvik eder ve keşfetmelerini sağlar. Terapist danışana uygun yöntemi seçer ve danışanın tercihlerine göre uygular.
Psikoterapi ne zaman gereklidir?
Psikoterapi genellikle obsesif-kompulsif bozukluk, bipolar bozukluk, şizofreni vb. sorunlarla baş etmek olarak düşünülse de bireylerin yaşadığı uyum sorunları, kaygı ve depresif belirtiler için de gerekli bir terapidir.
Hayatınızın farklı alanlarını olumsuz etkileyen sorunlar yaşıyorsanız, kronik olarak mutsuzsanız, çeşitli endişe ve korkularınız varsa profesyonel destek almanız faydalı olabilir. Ülkemizde psikologla tanışmak yaşanan önyargılar nedeniyle zor bir süreç olabilir. Ancak bu karar verildiğinde süreç olumlu ilerler ve danışan tedaviye devam eder.
Psikoterapi ne kadar sürer?
Görüşmelerin süresi ve sıklığı, tedavinin başlangıcındaki soruna ve kullanılan tedaviye bağlı olarak değişecektir. Ön görüşmeniz sırasında size özel bir danışmanlık programı belirlenir. Sürecin uzunluğu probleme ve okula bağlı olarak 4 ay (yani 16 seans) ile 4 yıl arasında değişebilmektedir. Burada terapist, danışan için sürecin hangi aşamasının tamamlandığını proaktif olarak belirler; ancak danışan tedavi sürecini duraklatıp yeniden başlatmakta özgürdür.
Psikoterapi türleri nelerdir?
Pek çok psikoterapi türü vardır. Bunlar; Psikanalitik Psikoterapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, EMDR, Şema Terapi, Varoluşçu Terapi, Gestalt Terapi, Psikodrama, Psikodinamik Psikoterapi, Çift ve Aile Terapisi, Oyun Terapisidir.
Bilişsel davranışçı terapi
Çok yaygın kullanılan bir terapi yöntemidir. Bilimsel olarak kanıtlanmış bir yöntemdir. Başta depresyon, anksiyete ve fobiler olmak üzere etkili olduğu gösterilmiş ve düzenli olarak kullanılmaktadır.
İçeriği: Şiddetli duygusal ve fiziksel şikayetler ile çarpık zihinlerimiz arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmanın ve danışanlara çarpık zihinlerini nasıl ele geçireceklerini ve onları nasıl değiştireceklerini öğretmenin bir yoludur. Oldukça yapılandırılmış bir formata sahiptir. Bazen ev ödevleri, davranış deneyleri veya maruz kalma gibi deneyimsel teknikleri içerir. Nispeten kısa süreli bir tedavidir.
EMDR
Etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış başka bir tedavi yöntemidir ve Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi için geliştirilmiş ve daha sonra başka sorunlara da uygulanmıştır. Bu, travma, fobiler, anksiyete bozuklukları ve diğer problemlerle ilgili anıları incelemenin bir yoludur.
İçeriği: Esas olarak mevcut sorunla ilgili belleğe dayalıdır. Terapist danışandan hafızasını tanımlamasını ister. Bu süreçte hafızayla ilişkili duygular, düşünceler, fiziksel duyumlar ve rahatsızlık düzeyleri incelenir. Bunlara odaklanırken iki taraflı uyarı olarak bilinen göz hareketi, ses veya dokunsal uyarım sağlayarak duyarsızlaşma ve beyin işlemeyi sağlamayı amaçlar. Bu nispeten kısa süreli bir tedavidir.
Şema Terapi
Çalışmalar, BDT ve EMDR gibi akut problemlere yönelik tedavilerin kronik yaşam problemlerini ele almak için yeterli olmadığını göstermiştir. Örneğin şema terapi, ilişkiler, kronik karamsarlık ve belirli kişilik bozuklukları gibi uzun vadeli sorunları ele almaya alternatif olarak geliştirilmiştir. Bilimsel araştırmalarda etkinliği kanıtlanmış bu yöntemde yaşam kalitemizi düşüren ve ilişkilerimizi olumsuz etkileyen kişilik kalıplarını öğrenme ve bunlarla baş etme yöntemleri araştırılmaktadır.
İçerik: Bütüncül bir yaklaşıma sahiptir. Bilişsel ve davranışsal müdahalelere ek olarak, duygu ve hafıza araştırması gibi deneyimsel teknikler uygulanır. Bu, iyileştirici ilişkilerin önemli olduğu bir yaklaşımdır. Az önce bahsettiğimiz tedavilerden daha uzun sürer.
Varoluşsal Terapi
Burada ve şimdiye odaklanır. Müşterilerin özgürlük ve sorumlulukla risk almalarını sağlamak için tasarlanmıştır.
Gestalt Terapisi
Bireylerin bütüne odaklanarak potansiyellerine ulaşmalarını ve kendilerini gerçekleştirmelerini sağlamak için tasarlanmıştır. Bireysel veya grup olarak uygulanabilir.
Psikodrama
Bireyler dramatik canlandırma yoluyla hareket eder; onlara geçmiş ve şimdiki problemlerle ya da gelecek kaygılarıyla başa çıkma fırsatı verir. Aynı zamanda psikodrama, bireylerin başa çıkma becerilerini denemeleri için bir fırsat sağlar.
Psikodinamik Psikoterapi
Geçmişte etkinliğinin bilimsel olarak test edilemeyeceği iddia edilse de, son yıllarda psikodinamik yaklaşım kullanan terapistlerin çalışmaları etkili bir yöntem olarak desteklenen araştırmalarına katılmıştır. Bilinen en eski tedavilerden biridir. Psikoseksüel gelişim, bağlanma, nesne ilişkileri gibi kuramlardan destek alarak yaşadığımız sorunların bilinçaltındaki köküne inmeye çalışan bir terapi yöntemidir. Bu, terapötik ilişkinin önemli olduğu nispeten uzun vadeli bir tedavidir.
İçerik: Serbest çağrışım yöntemini çalışılır. Bazen tedavi seyri haftada bir kez, gerekirse haftada iki veya üç kez planlanabilir. İlişkiler, güncel konuları etkileyen çocukluk deneyimleriyle kurulur. Danışanların kendilerini ve duygularını ifade etmeleri için daha fazla alan açan bir terapidir.
Çift ve Aile Terapisi
Aile üyelerinin ve çiftlerin ilişkilerinde karşılaştıkları sorunları ele almak ve etkili iletişim kurmalarını sağlamak için tasarlanmıştır. Ev tabanlı müdahaleler etkili, kısa vadeli ve daha ekonomiktir.
Oyun Terapisi
Çocukların sorunlarını anlamak ve duygularını keşfetmek için kullanılır. Kişisel korkuları, takıntıları, kaygıyı, saldırganlığı, güveni, içe kapanmayı, yemek ve tuvalet sorunlarını ele almak için kullanılır.
Kayseri şubemizde hizmet veren psikologlarımızdan dataylı bilgi almak için TIKLAYINIZ
Anahtar Kelimeler: Kayseri Psikolog | Kayseri Pedagog | Kayseri Psikolojik Yöntem ve Teknikler